Ostatni sernik jak pamiętam jeszcze to piekłam na Święta Wielkiejnocy. Więc pół roku temu. Jakoś nie było okazji bo częściej piekłam biszkopty albo pojawiały się jabłeczniki bądź inne ciasta z kremem. Sernik tradycyjny miał być wstępnie niedzielnym , dzisiejszym ciastem. Ale padło na Izaurę. Zobaczcie co z tego wyszło. Składniki :Ciasto : * 25 dag masła * 1,5 szklanki cukru * 3 łyżki
Magiczne Życie Martylistę ulubieńców się nie załapał i już wiem, że była to jednorazowa przygoda. Macintosh Spice Czyli korzenne jabłuszko jak dla mnie to zapach gorącego jeszcze jabłecznika posypanego brązowym cukrem i cynamonem. Zapach idealny na chłodne, zimowe wieczory. Jeszcze kilka słów na temat mojego nowego kominka. Spodobał mi się podgrzewacz z serii Petal Bowl w kolorze czerwonym. Wybrałam sklep goodies.pl
Magiczne Życie MartyDodaję do płatków płynny miód, mieszam. Przekładam do szklanki / szklanek. Na wierzch wykładam ciepłe jabłka, wszystko posypuję obficie cynamonem. PS: Mus jabłkowy można wykorzystać gotowy ze słoika (taki do jabłecznika). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinajczęściej ze śledziem doprawionym cynamonem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - są przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć
Smaczna Pyzataką upiekę. Ta trochę świąteczna wersja jest pachnąca i pyszna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.Zobacz też przepis na inną, pyszną Szarlotkę , którą wszyscy pokochają i bardzo prosty Jabłecznik śmietankowy . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDziś zapraszam na prosty deser bez pieczenia. Ot niby nic szczególnego: jabłka, bita śmietana i słomki ptysiowe z cynamonem, a zachwyca i czaruje smakiem
Cynamonowe szczęścieJabłuszka dostępne są przez cały rok, więc zawsze można zrobić takie ciasto. Najlepiej kupić jabłka o nazwie – Złota Reneta lub inne kwaśne. Zaczynamy od biszkoptu
Kuchnia PokoleńUżywacie mąki kasztanowej? Ma ona lekko słodkawy smak z lekką nutą goryczki i dlatego w naszej kuchni używam jej często. Tym razem upiekłam przepyszne, wilgotne ciasto
Moje Małe CzarowanieMega krucha, dzięki mące krupczatce, którą upielbiam przy tego typu wypiekach. Na jej kruchość i delikatność ma także wpływ dodany smalec, a prawdziwe masło podkręca
Walijskie PichcenieJesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę
Ostra na SłodkoCiasto Leon to mega pyszne miodowo – biszkoptowe ciasto z jabłkami i masą budyniową. Przyznam, że nie spodziewałam się aż takiego głośnego odzewu przez kosztujących tę
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g schłodzonego masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 450 g
Qchnia po prostuPrzepis na ten deser znalazłam w jakimś starym kalendarzu i po latach wzięłam się za niego. Powodem produkcji był nadmiar jabłek 😂 Jeśli tak jak ja macie
Moje Małe CzarowanieJesień to nie tylko dynia, gruszki i grzyby. Jesień to także nasze pyszne polskie jabłka. Bardzo lubię wykorzystywać te zdrowe owoce w mojej kuchni. Przygotowuję
Kulinarne przygody Gatity