Zakryty tort wiedeński to tak naprawdę jabłecznik z owocami "zamkniętymi" w cieście, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Pod taką nazwą znalazłam to ciasto w czasopiśmie
Smakołyki BerenikiObłędna szarlotka z kremem budyniowym Kilkuwarstwowa pieczona szarlotka na dwukolorowym cieście kruchym, przełożona cytrynowym kremem budyniowym. Mega smaczna, nie za słodka i wprost rozpływająca się w
Blog z ApetytemNa zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia
Kuchnia domowa AniKlasyczna szarlotka z różanym twistem. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, kwaskowej masy jabłkowej z różaną konfiturą która nadaje jej szczególny charakter. Nie wymaga dużej wprawy , smakuje wyjątkowo
Wanilia i Kardamonciasto smakowało, ale w pełnej rozkoszy zawadzał fakt, iż było ono przygotowane na bazie mąki pszennej. W związku z tym postanowiłam je troszkę "uzdrowić" i wykonać domową wersję bez glutenu. Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż ten z restauracji. Dodatkowe atuty to: szybkość i prostota wykonania, niska cena i kilka wysokich właściwości odżywczych. Przygotowując ciasta(...)następnie wylewamy jeszcze gorący budyń. Kulkę zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i sypiemy na warstwę budyniową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuNie wiem dlaczego, ale im smaczniejsze ciasto tym gorzej mi na zdjęciach wychodzi ;-). W każdym bądź razie, zrobiłyśmy je z Miśką specjalnie dla mojej mamy z
greenscarfSzarlotka z połówkami jabłek to ciasto, które choć proste w przygotowaniu, różni się od tradycyjnych jabłeczników. Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek do ciasta serka homogenizowanego
Smakołyki BerenikiJabłecznik z kratką to jeden z wielu sposobów na klasyczny jabłecznik na cieście kruchym. Kratka to również ciasto kruche. Można również całe jabłka pokryć ciastem tak
RelaxtimePrzesadziłam :D Siedzę i patrzę na te zdjęcia i tak żałuję, że już zjadłam. Było nieziemsko pyszne! Co? Babeczki/ciasteczka/ciasto (?) nie wiem wszystko zależy od was! Ja
fitolarun.blogspot.comCynamon - najstarsza przyprawa świata, to kora cynamonowca, która sprzedawana jest w formie lasek lub drobno zmielonego proszku. Ma słodki, korzenny i bardzo aromatyczny smak oraz zapach
Kuchnia MagdaLenyPomysł na upieczenie szarlotki z prażonymi jabłkami i bezą włoską zmotywował nas do wyjścia w miasto i uzupełnienia kuchennego sprzętu o palnik do creme brulee. Dzięki
niecodziennikparySzarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci. Oto sprawdzony przepis na szarlotkę babci. Składniki na ciasto: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 3 niepełne szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia, mieszamy i przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok. 5-6 minut. Można użyć robota kuchennego. Po wyrobieniu wykładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek. Kroimy go na pół. Pierwszą połowę odkładamy, a drugą kładziemy na papierze do pieczenia i wałkujemy na rozmiar naszej blachy do pieczenia lub tortownicy
Gotujemy i jemyDo przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie Iza , u której przepis zobaczyłam. Nie wiem co zadziałało mocniej – czy kobieca intuicja, że to będzie wspaniałe ciasto, czy
Smaki Na TalerzuJabłek mamy pod dostatkiem, a dodatkowo ciasta z nimi bardzo lubię więc padło na jabłecznik. Mąż marudził, że nie ma czekolady i że mało jabłek, więc
RelaxtimeSzarlotka lana Delikatne, maślane ciasto, wypełnione dużą ilością jabłek. Każdemu się udaje i wszystkim smakuje! Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24×34
Blog z Apetytem