gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:4/43)

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką 89

Pyszny aromatyczny bogaty w smaki gulaszłopatki wieprzowej. Mięciutkie i soczyste mięso duszone z pieczarkami i marchewką. Cóż ja mogę napisać? może tylko tyle że bez dokładki się nie obejdzie :) My bardzo lubimy z kluskami na parze lub kaszą. 6-7 porcji 1 kg. łopatki wieprzowej 400 gramów pieczarek 3 średniej wielkości marchewki około 250 gramów(...)średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Około 45 minut. Mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy odparowany płyn.   Opcjonalnie można dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Na koniec gulasz doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem w razie potrzeby można lekko zaciągnąć mąką. Smacznego

Andzia Pichci
Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi 210

Placki ziemniaczane przygotowujemy wg tego przepisu, ale te były przygotowane z młodych ziemniaków. Placki są grubsze, rumiane z dodatkiem pietruszki, do tego są chrupiące. Dodatkowo przygotowaliśmy pyszny gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem sosu Barbecue firmy Winiary. Uwielbiam ich sosy z nakrętką, gdyż są bardzo poręczne, można ich używać do zimnych i ciepłych dań, do tego, gdy nie zużyjemy całego(...)bardziej poręczne, przynajmniej nie nasiąkną sosem i pozostaną cały czas chrupiące. Przecież zawsze można poprosić o dokładkę;) Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi Składniki na gulasz wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej papryki, po 1/2 – papryka zielona i czerwona marynowane pieczarki kilka łyżek 4-5 sosu Barbecue Winiary sól i pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z polędwiczek z kurczaka 163

myślimy gulasz - do głowy przychodzi nam - gulasz z szynki, gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego przygotowanie zajmie nam krótką chwilę. Możemy go skonsumować z ulubionymi dodatkami  - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule

Taste Therapy
Gulasz węgierski 186

przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania gulaszu jest karkówka, goleń, łopatka, pręga lub udziec.  Gulasz można posolić dopiero na sam koniec duszenia mięsa. Inaczej wołowina będzie twarda. Gulasz wołowy wymaga długiego (3 - 4 godziny) i cierpliwego (na małym ogniu(...)można zastąpić masłem klarowanym lub olejem, ale wpłynie to na smak potrawy. Gulasz zawdzięcza swój smak właśnie podsmażaniu papryki w proszku na rozgrzanym smalcu. Gulasz można przygotować także z mięsa wieprzowego, najlepsza będzie szynka, łopatka, biodrówka oraz karkówka (nieco bardziej tłusta). Wieprzowina wymaga nieco krótszego duszenia, a jest równie delikatna i miękka. W przypadku gdyby gulasz był zbyt rzadki można

Gospodyni Miejska
gulasz paprykowy... 83

Składniki: łopatka bez kości z tłuszczem 80 dag, mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do gulaszu pikantna 1 opakowanie, cebula 2 sztuki duże, papryka 6 sztuk średnie, ząbki czosnku 7 sztuk, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, sól, pieprz do smaku Łopatkę z tłuszczykiem pokroić na kostkę, otoczyć w mące pszennej i dać(...)koniec wsypać ząbki czosnku z praski wyciśnięte. Do gulaszu wlać wodę, pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, około 35 minut na średnim ogniu. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, jeśli potrzeba to dodać soli i pieprzu - bardzo smaczny, szybki, aromatyczny, rozgrzewający gulasz z łopatki z papryką, idealne danie i na obiad i na kolację

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami 52

okresie letnim staram się przyrządzać dania proste, lekkostrawne. Natomiast kiedy nadchodzi jesień sięgam po potrawy bardziej treściwe z dodatkiem mięsa wieprzowego. Dzisiaj przygotowałam gulasz z łopatki wieprzowej (ale możecie użyć innego mięsa, na przykład karkówki lub szynki) z pomidorami i suszonymi śliwkami. Gulasz podałam z ziemniakami, ale z kaszą będzie także smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 700 g łopatki wieprzowej(...)Skropić olejem, wymieszać. 2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać doprawione mięso i podsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, w którym będziemy robić gulasz. 3. Na tą samą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać obraną, pokrojoną w grubszą kostkę cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać

Danka Pichci
Gulasz wieprzowy 170

Gulasz wieprzowy z łopatki z dodatkiem papryki, cebuli i kaparów. Idealna propozycja obiadu. Polecam! :) Gulasz wieprzowy  Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 mała papryka czerwona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaparów z zalewy olej  mąka pszenna sól, pieprz, papryka słodka/ostra, majeranek. 2 liście laurowe 200 ml bulionu  Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę(...)oraz liść laurowy . Całość zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy około półtorej godziny na wolnym ogniu. W celu zagęszczenia sosu, 1 łyżkę mąki rozrabiamy w pół szkalnki wody i dodajemy do gulaszu. Gotujemy jeszcze przez około 1-2 min. Dodajemy na koniec majeranek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku jeżeli jest taka konieczność. Smacznego

Smaki Natalii
Odkrywany na nowo gulasz z dziczyzny 124

spokojni, że serwujemy posiłek bez dodatku antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji, które niestety są obecne w mięsie pochodzącym z hodowli masowych. Gulasz z dziczyzny Składniki: 600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej) 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka rozmarynu ¼ – ½ łyżeczki(...)wody dolewamy tyle, aby zakryła ona wszystkie składniki). Kiedy gulasz się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,52 godziny do miękkości mięsa (w przypadku użycia szynki lub łopatki gotujemy gulasz krócej 1 godzinę i 15 minut). Gulasz od czasu do czasu mieszamy, pod koniec gotowania trzeba częściej mieszać, ponieważ po odparowaniu większości wody może się bardzo łatwo przypalić. Podajemy

KulinarneImpresje.pl
Gulasz jako najbardziej rozgrzewające danie 62

się gulasz. Może dlatego, że w tym okresie bardzo często odwiedzałem Węgry i tam zajadałem się gulaszami w każdym możliwym wykonaniu. Może dlatego, że gulasz idealnie nadaje się na taką pogodę. Powodów może być wiele. Fakt jest taki, że gulasz zawsze będzie kojarzył mi się z zimą. Dobry gulasz zawsze porządnie rozgrzeje nas po powrocie z mrozów. Wrzący gulasz jest(...)niezmiernie potrzebne. Ponadto do przygotowania gulaszu używamy warzyw, których w okresie zimowym zaczyna nam brakować. Przedstawiam więc poniżej najpopularniejsze przepisy na gulasz z serwisu ProstePesto. Gulasz warzywny z sercami drobiowymi Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką, pietruszką, papryką i cebulą. Gulasz drobiowymi serduszkami i kaszą orkiszową. Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej ulasz wieprzowy z soczystym mięsem karkówki

ProstePesto.pl
Gulasz z łopatki w sosie pomidorowym (danie z szybkowaru) 331

Aromatyczny, lekko słodki gulasz wieprzowy z marchewką i cebulką w sosie pomidorowym. Poniższy gulasz podałam z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem - uwierzcie mi, danie wyszło idealne! Gulasz z łopatki wieprzowej to kolejny przepis na danie z szybkowaru. Jeżeli macie ochotę na inne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym . Przygotowanie poniższego dania  zajęło(...)dosłownie 35 minut :) Składniki na 4 porcje: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża czerwona cebula 2 garście mini marchewek (lub 1 duża pokrojona w plasterki) 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka olej  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Na sam koniec wsypać 1 łyżkę mąki

Ugotować
Czeski gulasz piwny 151

mięciutkim mięsem i delikatnym smakiem piwa. Doskonale komponuje się z zasmażaną kapusta i plackami ziemniaczanymi lub jak to podają tradycyjnie Czesi - knedlikami. Czeski gulasz piwny Składniki: Na gulasz: 500g łopatki Skórka z boczku 2 duże cebule białe 2-3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 2 Łyżki mąki Papryka słodka, pieprz czarny, sól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa(...)duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz: W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w miseczce z łyżką mąką i słodką papryką tak, aby pokryła całe mięso. Następnie dodajemy

Pyry na Gaz
Łopatka w sosie własnym ze śmietanką 65

Łopatka w sosie własnym ze śmietanką  Łopatka w sosie własnym ze śmietanką to wspaniały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Jest delikatna i mięciutka, posmakuje każdemu. Łopatka w sosie śmietanowym jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry mięsa można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć je do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał(...)najlepszy smak i kolor. Łopatkę możecie pokroić w grube plastry, paski albo kawałki trochę większe niż na gulasz. Takie danie jest przygotowane z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Duszona łopatka wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niej ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne

Lekcje w kuchni
Najlepszy gulasz z cielęciny 46

wpływem duszenia mięso staje się wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste danie jednogarnkowe, dodałam pokrojoną czerwoną paprykę i podałam z kaszą pęczak. Zachęceni? To sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny. Gulasze robię w domu bardzo często, z różnych gatunków mięsa: wołowe , wieprzowe , Gulasz z kurczaka , nawet Gulasz z kiełbasą i pieczarkami . Szybko się go przygotowuje. A dodatki(...)mięsa są dostępne tutaj wszędzie. Gulasz z jagnięciny z podrobami, kotlety z jagnięciny , Tym razem dostałam w sklepie już pokrojony kawałek cielęciny, przygotowałam więc moją wersję gulaszu z dodatkiem czerwonej papryki. Gulasz z cielęciny smakuje wyśmienicie. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Spróbujcie! Składniki danie: Gulasz z cielęciny 500 g cielęciny ( np łopatki) 1 duża cebula 2 ząbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 119

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami. Z dodatkiem kaszy gryczanej i ogórka kiszonego smakuje przepysznie. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej ok 150 g groszku mrożonego duża marchew cebula kilka ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych papryka ostra lubczyk, czosnek niedźwiedzi sól, pieprz łyżka masła czubata łyżeczka mąki Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ze wszystkich(...)groszek. W razie potrzeby dolewamy wody. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Rozwodnioną zasmażkę dodajemy do gulaszu i mieszamy. Gulasz gotujemy jeszcze 2-3 minuty

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz Węgierski „Gulyas”, „Pörkölt” 212

języka migowego podpowiedział jak zrobić gulasz. Następnego dnia udałem się na lokalne targowisko i zakupiłem potrzebne produkty. Podstawowym, którego niestety nie uświadczyłem w Polsce jest pełna dymnego aromatu słona wędzona słonina, której w każdym sklepie mięsnym leżą stosy, następnie papryka suszona słodka i ostra (tam naprawdę jest ostra) oraz ostra pasta paprykowa Pista. Zakupiłem łopatkę wołową, ale wieprzowa też zdała(...)Pista jest słona, dlatego solą doprawiamy na samym końcu. Możemy podawać z ziemniakami, pieczywem.   Gulasz Węgierski "Gulyas" Dania Danie główne Kuchnia Węgierska Porcje 6 osób Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 2-3 godziny Czas oczekiwania 4 godziny Składniki 1,5 kg łopatka wołowa 20 dkg słonina wędzona 2-3 szt cebula 3 szt papryka 0,5 kg ziemniak

lysygotuje.pl