grzyby - 15226 przepisów (strona:884/1016)

MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 168

jeśli miody posiadają certfikat, jakikolwiek, to już rewelacja! bądź pszczelarz znajduje się w pszczelarskim zgromadzeniu). Miody, swoje antybakteryjne działanie zapewniają enzymowi zwanemu lizozym .Ma działanie bakteriobójcze, hamuje rozwój drobnoustrojów - grzybów i bakterii. uczestniczy w mechanizmie przeciwdrobnoustrojowego działania miodu. U człowieka enzym ten stanowi czynnik odporności nieswoistej, która podwyższa odporność na zakażenia. Najwięcej tego enzymu znajdziemy w miodzie chabrowym. Przechowywanie

W kuchni Karmel-itki
PASZTET ŚWIĄTECZNY. 223

mnie będą do najbliższego parku. Aż małe rączki ulepią z radością bałwana.   ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki 1 kg podgardla 1 kg wątroby wieprzowej garść suszonych grzybów 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula szklanka bułki tartej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu sól pieprz 6 jajek  Łopatkę i podgardle

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 217

Stół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego

W kuchni Karmel-itki
Made in Blond, czyli pakt chińsko - włoski :) 190

mrożonych warzyw, taka chińska mieszanka warzyw. Preferuję tą, którą można nabyć w sklepach Biedronka. Składniki na 4-5 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw z grzybami mun i pędami bambusa 250 ml przecieru pomidorowego z siekanymi pomidorami 1/2 puszki ananasa krojonego 1/2 puszki kukurydzy świeżo zmielony pieprz Kamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki

Blondynka Gotuje
Naleśniki francuskie 168

Naleśniki smażymy z obu stron na oleju lub maśle na mocno rozgrzanej patelni. Ja przygotowałam w wersji na słodko (z d żemem ) i wytrawnie (z farszem z kapustą i grzybami) . Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Naleśniki (z pianą z białek) 298

sztywno. Dodać do reszt ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć od razu na dobrze rozgrzanej patelni.  Naleśniki smarować grubo farszem (warzywnym np. szpinakiem lub mięsnym z kapustą i grzybami), zwijać w kopertę. Można posypać startym serem np. parmezan, mozzarella, gouda. Zapiec w temp. 180ºC do czasu aż ser się rozpuści i lekko zapiecze. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Krokiety z pieczarkami i ryżem 202

Taką wersję krokietów lubimy chyba najbardziej. Właśnie z ryżem i pieczarkami a do tego koniecznie popijamy barszcz czerwony. Są bardzo syte więc ja wymiękam najdalej po

Smaczna Pyza
Omlet z pokrzywą i smardzami 178

Fajnie, że smardze dobrze się przechowują w suchym i chłodnym miejscu to mogę cieszyć się zbiorami od kilku dni. Kilka tu, kilka tam i codziennie coś

Smaczna Pyza
Smardzówka czeska 349

Dzisiaj przedstawię Wam smardzówkę czeską Ptychoverpa bohemica , krewniaczkę już pokazywanych kilka dni temu smardzy stożkowatych . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kluseczki kładzione z owocami leśnymi 168

prostego, szybkiego i z dodatkiem czegoś co właśnie się zebrało. W podlaskim domku jestem tylko gościem i nie mam swojego warzywnika więc przynoszę różności z lasu. Poszłam na poszukiwanie grzybów, ale przy okazji nazbierałam trochę owoców - małych, słodkich malin, pachnących poziomek i ostatnich w tym roku jagód. Mina Żarłoczka kiedy dostał w miseczce ulubione kluseczki kładzione ze śmietaną i świeżymi

Smaczna Pyza
Zupa jarzynowo - kurkowa po podlasku 114

Nie mam swojego ogródka bo nie jestem typem ogrodniczki. Jakoś nigdy nie sprawiało mi radochy grzebanie się w ziemi i szczerze zazdroszczę takiej pasji innym. To

Smaczna Pyza
Muchomor czerwieniejący 445

Muchomor czerwieniejący Amanita rubescens to jeden z jak najbardziej jadalnych przedstawicieli rodziny muchomorowatych. W Polsce dość mało znany, ale np. na Słowacji zbierany chętnie i masowo

Smaczna Pyza
Kurka z kurkami pachnąca lasem 307

A właściwie kurczak z kurkami i na dodatek z pieczonymi ziemniaczkami - pyszności po prostu ! Jak komu za ciężko czy za tłusto to proszony jest uprzejmie o

Smaczna Pyza
Siedzuń vel szmaciak 713

Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. Moje dania z siedzuniem sosnowym : - Karczek w szmacianym sosie - Zupa cukiniowa ze szmaciakiem

Smaczna Pyza
Lakówka ametystowa 418

Lakówka ametystowa Laccaria amathistina - czyli trochę koloru w lesie. To barwne, nieduże grzybki - jadalne, ale mało wyraziste i nieduże więc prawdę mówiąc nie warto sobie nimi

Smaczna Pyza