sumie to ten tytuł powinien być jeszcze dłuższy ponieważ do moich owoców dorzuciłam jeszcze borówki ale stwierdziłm, że i tak zawiera już wiele informacji. Właściwie to miała być tylko gruszka pod kruszonką, ale zostały mi jakieś dwa samotne, już troszkę starsze jabłka, więc postanowiłam je do tych gruszek dorzucić. Potem dorzuciłam kilka borówek, dla przełamania słodkości pozostałych owoców. Jak już(...)można jeść na ciepło, sa teraz jak najbardziej wskazane Składniki na 6 kokilek: Kruszonka: – 100 g mąki – 60 g zimnego masła – 25 g cukru pudru Pozostałe składniki: – 4 gruszki – 2 jabłka – 2 garści borówki – garść płatków migdałowych – 3 łyżeczki niesłodzonego kakao – odrobina masła Crumble zaczynam zawsze od przygotowania kruszonki: łączę mąkę z cukrem pudrem
Relaxtimepowstała jednolita masa. Dodajemy cukier puder. W 1/3 szkl gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i żelatynę – wlewamy do masy serowej – miksujemy. Wykładamy tężejącą masę na tartę. 5 gruszek obrałam ze skórki, przekroiłam na ćwiartki, wykroiłam gniazda nasienne. Wrzuciłam je na patelnię, dodałam 1 łyżkę cukru i smażyłam gruszki około 15 minut. Wyłożyłam gruszki na masę serową. Częściowo się(...)kostek czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła. Polałam tarte czekoladą. Mąż mówi, że pycha Artykuł Tarta z masą sernikową i karmelizowanymi gruszkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmuszkatołową, płatki owsiane, cynamon, mleko, mąkę i czekoladę. Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą. Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta. Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cztery części. Na cieście rozłożyć gruszka obok gruszki i przykryć drugą częścią ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec
Kuchnia PokoleńPyszny, domowy jabłecznik z dodatkiem gruszek z bezą i suszoną żurawiną (lub rodzynkami) zachwyci każdego! Mnie oczarował, zniknął dość szybko, jeszcze gorący, wręcz rozpłynął się wśród rodzinnego stołu. Jabłecznik z pysznymi winnymi jabłkami, z żurawiną i bezą podany z lodami waniliowymi, szał! Składniki: 1 kg jabłek 2 gruszki 3 szklanki mąki 4 jaja 1,5 szklanki cukru 200 g masła(...)śmietany, u mnie 18% niecała szklanka suszonej żurawiny łyżka proszku do pieczenia szczypta cynamonu aromat śmietankowy forma o wymiarach: 28 x 26 cm, wysokość 6 cm Przygotowanie: Jabłka i gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć na patelni kilka minut z połową szklanki cukru i szczyptą cynamonu tak, aby odparował sok. Dodać suszoną żurawinę. Żółtka oddzielam od białek
Zasmakuj Kuchnioryginale to ciasto jest z jabłkami, ale gruszki też się świetnie sprawdzają! Najlepiej smakuje lekko schłodzone! Składniki: ok 1,5 kg gruszek, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 250g KASI 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki maki ziemniaczanej, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka cynamonu, 3 budynie waniliowe, 1 litr mleka Przygotowanie: Budynie rozrabiamy w litrze mleka wg. dalszych(...)instrukcji na opakowaniu. Gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę. Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną. Dodajemy proszek do pieczenia, mąki i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy spód blachy. Posypujemy cynamonem. Wykładamy gruszki, które zalewamy gorącym budyniem. Wykładamy drugą część
Lena Gotujewiedziałam już jak przerobić gruszki, bo pomimo tego że podzieliliśmy zbiory na trzy skrzynie (dla każdej rodzinki) to tego było baaaardzo dużo - nie wiem co byśmy mieli zrobić jakbyśmy tego nie podzielili ;-) I tak żeby nie stracić ich za dużo - bo dojrzewają w tym upale w błyskawicznym tempie, zrobiłam kilka słoików kompotu na zimę. Specjalnie nie podaje(...)gruszek bo to wszystko zależy od tego ile ich mamy lub ile słoików mamy :) Składniki: gruszki woda cukier Przygotowanie: do słoika wkładamy przekrojone na ósemki gruszki zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy wodą - tak prawie do brzegu słoiczka słoiczek zamykamy i pasteryzujemy przez ok 15 min od czasu zagotowania się wody (do garnka wkładamy słoiki i zalewamy wodą
Gotowanie z pasjąszczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po żółtku nie przerywając ubijania, ale ubijać już wolniej. Na patelnię dodać masło i miód, delikatnie podgrzewać do momentu aż się wszystko roztopić. Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Rozłożyć gruszki na roztopionym maśle, obsypać cynamonem. Po chwili przewrócić gruszki na drugą stronę. Wlać masę jajeczną i potrząsnąć lekko patelnią(...)Masa jajeczna powinna wpłynąć między gruszki. Smażyć na małym ogniu aż masa u góry będzie przy dotyku sprężysta i sztywna. Teraz są dwa sposoby dopieczenia omleta. Pierwszy – położyć talerz na górze patelni i szybki ruchem odwrócić patelnię dnem do góry. Następnie delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Smażyć jeszcze 2 minuty. Drugi – wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PokoleńGruszka z cynamonem duszona w miodzie na białym winie z serem Roquefort Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 2 dojrzałe gruszki 3 łyżki miodu 100 ml białego wytrawnego wina 100 g sera Roquefort 2 łyżki ziaren granatu do ozdoby Wykonanie: Gruszki(...)umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód, dorzucić przygotowane gruszki, oprószyć je cynamonem, chwilę smażyć, podlać winem, dodać ser, pod przykryciem dusić około 3-4 minuty aż ser się roztopi. Przed podaniem udekorować ziarnami granatu. Podawać na ciepło
Wino Francja KuchniaGruszka z cynamonem duszona w miodzie na białym winie z serem Roquefort Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 2 dojrzałe gruszki 3 łyżki miodu 100 ml białego wytrawnego wina 100 g sera Roquefort 2 łyżki ziaren granatu do ozdoby Wykonanie: Gruszki(...)umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód, dorzucić przygotowane gruszki, oprószyć je cynamonem, chwilę smażyć, podlać winem, dodać ser, pod przykryciem dusić około 3-4 minuty aż ser się roztopi. Przed podaniem udekorować ziarnami granatu. Podawać na ciepło
Wino Francja Kuchnianiewielkie buraczki, cienko pokrojone mogą jej nadać chrupkości i charakteru. Tak właśnie jest w naszej sałatce, w której wykorzystaliśmy botwinkę jako podstawę, a na której wyłożyliśmy podsmażone morele, gruszki i kozi ser, składniki miękkie i kremowe w konsystencji, dla której kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów(...)smażenia zdejmuj orzechy z ognia i mocno posyp solą. Krok 2 Pokrój cebulę w cieniutkie piórka i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Zdejmij ją z patelni. Krok 3 Umyj gruszkę i morele, a następnie przekrój owoce na połówki. Mocno rozgrzej patelnię i przez około dwie minuty grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz
Niedzielny kucharzpokazywałam Wam już na blogu pyszne przepisy łączące słodkie i słone smaki. Mam kolejną tego typy propozycję, bardzo prostą i bardzo pyszną. Tym razem zapraszam na sałatkę z gruszką i serem gorgonzola Zapraszam Ciebie także do zajrzenia do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów(...)spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść sałat typu rukola, musztardowiec, roszponka lub inne podobne – 50 g sera gorgonzola – pół gruszki – garść orzechów włoskich lub orzechów pekan – 1,5 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka syropu klonowego Przygotowanie : Sałaty włóż do miski lub na talerz, dodaj ser gorgonzola pokrojony
nietylkopasta.plskładników, przydatnych organizmowi znajduje się tuż pod skórką – dlatego najlepiej bulw nie obierać, ograniczyć się tylko do ich porządnego wyszorowania. Składniki (3-4 porcje): 500 g topinamburu 1 duża gruszka 1 średni ziemniak 1 cebula cukrowa 3 i 1/4 szklanki (ok. 800 ml) bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 gałązka(...)łyżeczki suszonego rozmarynu gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Topinambur dokładnie umyć (najlepiej wyczyścić szczoteczką, nie trzeba obierać), ziemniaka oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. 2) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. 3) Dodać pokrojony w kostkę topinambur, ziemniaki, gruszkę oraz rozmaryn (całą gałązkę lub suszony) i dalej
Fitsweet.medługiego, leniwego poranka, postanowiłam przygotować na śniadanie coś ekstra . Miałam resztę opakowania drożdży (znaczy się rano miałam jeszcze całe opakowanie, ale trzydzieści gram było odgórnie przeznaczone na pączki), dwie gruszki i chęci do działania. Przygotowałam więc racuchy - rzecz prosta i w zasadzie niewymagająca, ale jak to drożdżowe ma w zwyczaju, bez czasu na wyrastanie się nie uda. Zanim więc jeszcze(...)niezbyt słodkie, doskonale smakują z dodatkami. I choć wymagają czasu, w wolny weekend zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie - są pyszne! Idealny sposób na rozpoczęcie efektywnej soboty. Cynamonowe racuchy z gruszkami Składniki: (na około 15 racuchów) 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 20 g cukru 175 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 2 gruszki dodatkowo: olej
Pożeraczka, czyli raz adobrzezobaczyłam dzisiaj na ryneczku konferencje ( tzn. gruszki oczywiście ;) przypomniał mi się film "Miasto Aniołów" i jego zachwyt nad zapachem gruszki. Wiedziałam,że muszę upiec coś gruszkowego. A że uwielbiam połączenie owoców z imbirem więc padło na ciasto imbirowe:) ciasto: 3 jaja 1 czubata szklanka mąki (170 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 200 g masła(...)cukru 1 łyżka świeżo startego imbiru nadzienie: 3 duże gruszki do posypania: 1 pełna łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu . wykonanie: Jajka ubić z cukrem ,dodać mąkę z proszkiem i sodą. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta, dołożyć starty imbir. Wszystko utrzeć mikserem na gładkie ciasto , wymieszać i przełożyć do formy ( średnica tortownicy
Z Marcepanemsałatę lodową i… w zasadzie nic więcej. Pierwsza myśl – trudno, zrobię ją solo tak jak robię zieloną sałatę – na słodko-kwaśno. Potem jednak dodałam do niej gruszkę , a w lodówce znalazłam połowę cammemberta. Wyszło bardzo fajnie:) 1 główka sałaty lodowej 1 gruszka (średniomiękka) 1/2 sera camembert około 250-300 g kwaśnej gęstej śmietany 18% sok z połowy(...)małej cytryny sól, pieprz, cukier Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części. Gruszkę kroimy w kostkę. Ser camembert również kroimy na mniejsze kawałki. W garnuszku mieszamy śmietanę z sokiem cytrynowym. Doprawiamy całość solą oraz cukrem i pieprzem w taki sposób, by otrzymać słodko-kwaśny sos. W salaterce mieszamy sałatę, gruszkę i ser. Polewamy to przygotowanym sosem śmietanowym, mieszamy. Podajemy od razu
Smaki Na Talerzu