gruszkami - 1500 przepisów (strona:21/100)

Gruszka w syropie skąpana z ciasteczkiem podana 138

wykonania. Smaki obu wspaniale jesienne, nawiązujące ze względu na użyte składniki, do zbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!).  Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki: 4 gruszki 600 ml wody 200 ml syropu z owocu czarnego bzu (ja użyłam produkt firmy Ogródek Dziadunia ) 1 laska cynamonu 4-5 goździków 1 cukier z prawdziwą wanilią Wykonanie: Gruszkę(...)umyj i obierz ze skóry, zostaw ogonki. Włóż do wody wraz ze wszystkimi składnikami. Gotuj (w zależności od twardości gruszki) od 20 do nawet 45 minut, jeśli Twoje gruszki są bardzo twarde. Ważnym jest, aby gruszka była miękka i dała się swobodnie kroić łyżeczką, ale nie może się rozpadać.  Wyjmij gruszki z zalewy, odcedź zalewę na sitku, następnie gotuj

Garniec Magalie
Słodka waniliowa tarta z gruszkami 142

Gruszki są moimi ulubionymi owocami. Smakują samotnie i w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki pszennej(...)przełożyć delikatnie do formy i wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut - do lekkiego zarumienienia. gruszki: ok. 0,8 kg gruszek 2 łyżki masła 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki esencji waniliowej  klik Gruszki opłukać, obrać ze skóry i podzielić na niezbyt grube cząstki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienne ciasto z gruszkami 177

zjedliśmy ze smakiem na surowo, reklamówka dorodnych mirabelek, która tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna skórka, pani zachwala, więc wzięłam. Okazało się, że są niemiłosiernie twarde, ale słodkie i smaczne. Dwie wylądowały w tym oto cieście. Gruszka(...)karmel to znakomita para; na mojej prywatnej liście dorównuje duetowi gruszkowo-czekoladowemu. Postanowiłam więc przygotować proste, ucierane ciasto z gruszkami właśnie i karmelową nutą. Użyłam więc karmelowego budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, a cukru trzcinowego zamiast zwykłego, który karmelową nutę dodatkowo podbił. Od niedawna jestem też szczęśliwą posiadaczką syropu klonowego, polałam więc nim spód/wierzch (zależy, z której strony spojrzeć) ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuszki z karmelizowną gruszką wg. przepisu Pawła Małeckiego 176

Zachwycam się tą książką, bo jest pięknie wydana, pełna smakowitych zdjęć i jeszcze bardziej smakowitych przepisów. Same racuszki są pyszne, aromatyczne i idealne na leniwe śniadanie.    Karmelizowana gruszka: dietetyczne racuszki, drożdżowe placuszki, placki z karmelizowana gruszka, Placuszki, racuszki, racuszki z gruszka, zdrowe śniadanie, gruszka, 1 duża lub 2 mniejsze gruszki umyte i pokrojone w kostkę 2-3 łyżki(...)cukru Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki i trzymamy  na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy. Ciasto drożdżowe: 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej) 1 jajko olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, żurawina Drożdże mieszamy z cukrem

Cynamonowe szczęście
Tarta migdałowa z gruszkami 139

Tydzień temu wyszedł kolejny numer magazynu małopolskich blogerów APETYT , w którym pojawiły się dwie nasze tarty. Jedną z nich jest tarta migdałowa z gruszkami, z której przepisem się dzisiaj z Wami dzielimy :) Pełny przepis drugiej już wkrótce Składniki na ciasto: - 160 g mąki pszennej - 60 g mielonych migdałów - 70 g cukru pudru - 125 g masła - 1 żółtko Składniki na farsz(...)gruszek - 5 łyżek cukru - 1 łyżka kardamonu - 1 łyżka cynamonu - 25 g mielonych migdałów Dekoracja: - 25 g prażonych migdałów - cynamon Forma do tarty 20 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, migdały i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto w robocie. Gotowe ciasto zawijamy w folię

Kuchenne Wariacje
Śniadaniowa komosanka (komosa ryżowa) z karmelizowanymi gruszkami i migdałami 114

jedzeniu jaglanki właśnie!). Ja szybko się nudzę. Jaglanki najzwyczajniej w świecie mi się przejadły i takim sposobem powstała (nie tylko dzisiejsza) komosanka. Dziś serwuję Wam ją z polską, soczystą gruszką i karmelizowanymi migdałami (możecie pominąć karmelizacje jeśli wydaje się Wam zbyt skomplikowana). Składniki na 2 średnie porcje lub 1 bardzo dużą 60g komosy ryżowej (1/3 szklanki) 320ml wody(...)kokosowego (1/3 szklanki) + po 1 łyżce na porcję 20g suszonej żurawiny 20g daktyli (3 daktyle) 1-2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu szczypta imbiru Na karmelizowane gruszki: 1 gruszka 1,5 łyżeczki stewii z erytrytolem* 30g migdałów *można pominąć i tylko podprażyć migdały z gruszką Sposób przygotowania Odmierzoną komosę ryżową przemyć i wsypać do garnka. Zalać szklanką

Fill The Bowl
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 107

ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby(...)solo for a light lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado

Martyna Cooks
Gruszki z cytryną w syropie 206

Gruszki w syropie w zimie ale nie tylko, są świetnym dodatkiem do deserów, lodów a także do wypieku ciast.  Do przygotowania takich przetworów lepiej użyć gruszek twardych by trzymały się w całości i nie rozgotowały podczas pasteryzacji. Gruszki są słodkie z lekka nutą cytryny. Składniki: gruszki dowolna ilość cytryny Zalewa: 0,5 l wody 300 g cukru 2 łyżki(...)cukru waniliowego Przygotowanie: Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Cytryny umyć i sparzyć. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ułożyć gruszki pionowo w słoikach i dodać po 2-3 cienkie plasterki cytryny. Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. gorącą zalewą zalać gruszki i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15-20 minut w zależności

Ala piecze i gotuje
Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro - Natura Kuchni Polskiej 150

dużych ilościach. Nie posiadam również urządzenia do gotowania metodą sous vide, moje owoce nie będą perfekcyjnie ugotowane próżniowo, a raczej obgotowane w syropie, jednak bardzo smaczne :). Dziś polecam gruszkę w syropie z pokrzywy podaną z sorbetem z pokrzywy, gruszki i limonki. Porcje: 2 Składniki: Gruszka  1 gruszka odmiany konferencja, 500 g pokrzywy, 300 ml wody mineralnej, 200 g cukru(...)listków mięty ogrodowej. Sorbet syrop z pokrzywy, 1 gruszka, sok z limonki. Do podania owoce sezonowe.                     Tkaniny lniane  Kardelen   by  Mira design Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i miętą, wystudzić, przecedzić. Liście pokrzywy przelać wrzątkiem i przełożyć do lodowatej wody, odsączyć na sicie. Zmiksować w blenderze

SzczyptaSmaQ
Tarta Tatin z gruszkami 167

Odwrócona tarta Tatin znana jest na całym świecie i smakuje doskonale podana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jak widać można przygotować ją także z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru(...)składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści

Smakowity Blog Kulinarny
Cytrynowe ciasto z czekoladą i gruszkami! 183

Zamarzyło mi się wilgotne, cytrynowe ciasto z czekoladą i dużymi mokrymi gruszkami. Myślałam o tym cieście kilka dni, rozmyślałam i wykombinowałam. Jest idealne. To nie wątpliwie mój smak, i muszę Wam powiedzieć, że chyba mój numer jeden. Osobiście nie przepadam za ciastami z tłustymi kremami itd, robię je bardzo rzadko, a jeśli robię to zawsze próbuje przemycić do nich troszkę(...)królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość.  Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami i czekoladą dzisiaj już dwa razy;-) i powiem Wam kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ

SMYKWKUCHNI
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 154

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko   Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe, ale lekko twarde) – ok. 1,1-1,2 kg 350 ml świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka

Moja Delicja
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 143

Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku(...)wykorzystam ją jeszcze nie raz bo rozkochałam się w tym smaku. A w tym roku orzechów włoskich mam całą masę, więc będą częstym gościem na moim  stole. Zapasy gruszek z sadu rodziców, właśnie się skończyły. Więc ciasta z gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-). Zapraszam Was na wspólne pieczenie ciasta z gruszkami

SMYKWKUCHNI
Sernik na jesienne dni 170

naukowych, śledzę różne badania i doniesienia żywieniowe. Postanowiłam jednak na chwilę odpocząć od tych wszystkich publikacji i napisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego(...)śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka brązowego cukru do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 18% 2 gruszki 1 łyżka masła  4 łyżki cukru szczypta cynamonu wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy do nich cynamon i stopione masło. Dokładnie łączymy składniki aż powstanie konsystencja mokrego pisaku. Wykładamy

Przysmaki Karolki
Gruszki Zapiekane na Słodko 138

jesienią bywa. Zdarzają się dni szare, bure i ponure, ciemne, chłodne wieczory. Aby jednak nie popaść w dość depresyjny, jesienny nastrój polecam odrobinę słodkości. Deser w postaci zapiekanych gruszek jest zdecydowanie strzałem w dziesiątkę. Jest dziecinnie prosty, nie wymaga zbyt dużo pracy, a smakuje przepysznie. Umili Wam niejeden jesienny wieczór. Mięciutkie gruszki, soczyste, z żurawiną, orzechami, z rozgrzewającym cynamonem, gałką(...)muszkatołową, polane miodem – poezja. Podane z lodami lub jogurtem greckim smakują jeszcze lepiej niż solo. Wyobrażacie sobie ?!? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie. Składniki: 4 duże twarde gruszki garść żurawiny garść orzechów pekan lub włoskich 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki płynnego miodu Gruszki przekrawamy wzdłuż. Wycinamy gniazdka. Układamy każdą połówkę (można lekko przyciągać od dołu, by stabilniej

Made By Mom And Son