roku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców.Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo
Dzieje kuchennej WiewióryProste do zrobienia..i smaczne... 2 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 jajko 1/2 szkl.oleju 2 gruszki 2 jabłka Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie razem wymieszać.Dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce.Nakładać do 3/4 wysokości foremek na mufinki..Piec
Moje domowe kucharzenieDziękuję moim znajomym za trud, jaki włożyli, żeby kolacja się udała :)Przepis na ciasto czekoladowo-kawowe pochodzi z malutkiej książeczki: "GoodFood 101Cakes & bakes". Taki sposób pieczenia gruszek kiedyś dojrzałam na jakimś blogu, a może w programie kulinarnym. Nie mogę sobie przypomnieć kiedy i gdzie to było. Zapamiętałam mniej więcej efekt i wczoraj eksperymentowałam :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryOkoło 2 kg twardych gruszekSyrop:1 l wody0,5 kg cukru2 łyżki octu 10%, np Jamargoździki, cynamonWykonanie:Gruszki umyć, obrać ze skóry. Przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.Wodę zagotować z cukrem i octem.Do słoika włożyć 2-3 goździki i szczyptę cynamonu. Ułożyć dość ciasno owoce.Owoce zalać gorącym syropem.Pasteryzować 10-12 minut
kolorowotorcikowoCześć :)I co ja mam teraz zrobić. Pani Owca mnie zostawiła z kilkoma gruszkami i jakimś kuchennym magazynem. Pewnie wiedziała że coś tam znajdę i zrobię. Wyszukałem tam przepis na Clafoutis z gruszkami.Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem co to w ogóle jest. Wyszło na to, że to jakiś słodki francuski deser.Następnie co zrobiłem to wytrzeszczyłem oczy jak zobaczyłem przepis
Pora coś zjeśćprzez moich znajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-).Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety. Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam!Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćkiedyś pokazać. Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-).Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćcoś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest
Słodkie Przyjemnościół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki-50g masła-100g przesianej maki-50g cukru brązowego -mascarpone-wanilia-łyżka płatków owsianych-garść zgniecionych nerkowców-cukier puderNa patelni rozgrzewamy
BaRepaskuzynka. Paweł lubi kruche ciasto z owocami, stąd pomysł na szybką tartę.Składniki:-150 gram przesianej krupczatki-żółtko-75 gram miękkiego masła-dwie łyżki cukru brązowego-4 jabłka-3 gruszki-cynamonMąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy na 1h do lodówki.Na patelni karmelizujemy cukier i łączymy z pokrojonymi w kostkę owocami. Posypujemy cynamonem
BaRepasłyżki masła ghee sól,pieprz0,7 l bulionu warzywnegokwaśna śmietana 2 łyżki2 łyżeczki chrzanu1 listek laurowynatka zielonej pietruszkiWykonanie:cebulę i czosnek obrać,rozdrobnić i zeszklić na maśleseler i gruszkę obrać i pokroić w grubą kostkę,dorzucić do rondla i przesmażyć wszystko razem.Zalać bulionem,dodać listek laurowy i gotować około 20 minut,aż seler zmięknieusunąć listek laurowy,całość zblendować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czas temu w Kornikowej Kuchni, ale nie zapisałam przepisu. Szukałam potem i szukałam aż w końcu desperacko zaczęłam poszukiwania w facebookowych postach i znalazłam!!! pyszny krem z dyni i gruszki wzbogacony o aromat rozmarynu. Niestety wtorek minął i jadłam ją dopiero dziś. Był to idealny posiłek po spacerze w taki zimny i wietrzny dzień.Krem z dyni i gruszki1
Dzieje kuchennej Wiewiórysobą z biura do łóżka, nadrobię także blogowe życie :) Zaczynam od ciasta. Z początku miał to być tradycyjny jabłecznik, który znam dzięki kochanej Mamie. Ale uszlachetniłam go gruszkami z działkami oraz suszonymi morelami. A do biszkoptu dodałam kakao i przyprawę do szarlotki. Wypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć święta ... Jedząc to ciasto też ;) Składniki
Bon Appetit Małgorzatyciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej
Smakowity Blog Kulinarnydość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki i pieczemy całość 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy, najlepiej przez noc. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią tartę. Całość posypujemy
Mango Papajadopadnie mnie ochota na pieczenie, a w związku z tym w moim koszyku musi znaleźć się "coś" co pozwoli mi tę ochotę zrealizować. W tym tygodniu tym "czymś" były gruszki, z których powstało obłędnie pyszne ciasto, napakowane różnymi jesiennymi smakami, zainspirowane tym przepisem. W sam raz na podjadanie w jesienne wieczory :) Więcej
Okolice Palnikaubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem i wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: garść roszponki pół mango pół gruszki 1/4 czerwonej papryki 1/3 ogórka Roszponkę myjemy, warzywa i owoce kroimy w kostkę i układamy na warzywach. Gotowe
Mango PapajaKarmelizowane gruszki z kremem z serka mascarpone z migdałami i karmelową kratką. Obiecałam Wam przepis na deser, który przygotowywałam podczas konkursu BlogerChef i oto jest :) Tak wyglądał mój deser, który zgłosiłam do eliminacji do II półfinału. Żałuję bardzo, że nie zrobiłam zdjęcia podczas konkursu, ponieważ w kieliszku do martini prezentował się on świetnie! Poniżej kilka zdjęć, na których pojawił się
Kraina Tysiąca SmakówWami podzielę, bo to one wiodły prym w tamtym czasie na blogu! Możecie spróbujecie lub już robiliście? ;-) PRZEPIS ZNAJDZIECIE TU: PRZEPIS NA UCIERANE CIASTO Z MALINAMI I GRUSZKAMI
SMYKWKUCHNIklik. Zmodyfikowałam go trochę dodając pikantną papryczkę chilli. Wyszło wspaniale.Składniki na sałatkę dla dwóch osób: 1 opakowanie sera camembert pół sałaty lodowej 50 gram bryndzy 1 gruszka ćwierć papryki białej ćwierć papryki zielonej 4 rzodkiewki pół ogórka oliwa z oliwek Sałatę lodową myjemy i rwiemy na mniejsze części. Rozkładamy na dwa talerze, niech stanie się ona bazą naszej
Mango PapajaPYSZNA, WYKWINTNA I NIETUZINKOWA! KONIECZNIE ZRÓBCIE! SKŁADNIKI: - 5-6 szt. pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych - 3 łyżki cieciorki - 4 oliwki zielone - 1/3 papryki czerwonej - 1 dojrzała gruszka - 6 szt pistacji - świeża bazylia - 1 cebulka dymka - 4 liście sałaty lodowej - 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem ziół toskańskich Na środku talerza ułóż kaszę jaglaną, sałatę, pokrojone pomidorki i resztę składników
SMYKWKUCHNISkładniki: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 2 banany - 4 gruszki - 5 jaja - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - cynamon Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki
SMYKWKUCHNIczym wspominałem w poście z przepisem na ciasto marchewkowe.Sałatka urzekła mnie przede wszystkim wyglądem – bardzo spodobał mi się pomysł ułożenia takiej kolorowej kompozycji na talerzu. Zaintrygowała mnie też gruszka wśród składników. Okazało się, że smakuje równie dobrze jak wygląda :) Czytaj dalej
Gotuj z Misiem5500K; klik), białej parasolki i blendy wypadły pomyślnie (wystarczy porównać np. ze zdjęciami tołkanicy robionymi przy zwykłych żarówkach: klik). W moim nowym „studiu” zadebiutowała pierś z kurczaka, smażona z gruszką i żurawiną. Uważam to danie za całkiem udany eksperyment. Nawet moje małe szkodniki były zachwycone tym połączeniem. Czytaj dalej
Gotuj z Misiembyło śniadanie), na którego pomysł natrafiłam u Marty Gessler. Jak zwykle co nieco zmodyfikowałam. Deser tak mi się spodobał, że zaraz zrobiłam drugą jego wersję, tym razem na bazie gruszki:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWpadła gruszka do fartuszka... i co też z niej będzie? Odpowiedź niebawem :-) Miłego weekendu
Przysmaki Karolkimięsa .Piekę ( duszę ) zawsze większy kawałek po to by mieć część na gorąco na obiad , a reszta zostaje do podawania na zimno. Zależnie od fantazji zmieniam dodatki , ale z gruszkami nadzianymi żurawiną i chrzanem chyba mi najbardziej odpowiada. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni