filety z ryby - 1500 przepisów (strona:23/100)

Halibut z sosem pomidorowym i salsą 155

Idealna ryba na piątkowy obiad. Składniki 6 filetów z halibuta ( każdy po 200 g ) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki octu balsamicznego sól pieprz 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju do posmarowania papieru listki bazylii Sos pomidorowy : 750 g obranych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Salsa : 2 małe fenkuły 2 obrane(...)mąką. Na blaszce wyłożyłem pergamin, wstawiłem do piekarnika na 15 minut ( piekarnik rozgrzany do 200 stopni C ). Gorący papier posmarowałem olejem, ułożyłem na nim filety ( mąką do dołu ) , zapiekałem 20 minut. Upieczone ryby podałem w sosie, posypane posiekaną bazylią, z dodatkiem salsy

R'n'G Kitchen
Piccata z dorsza z kaparami 259

delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka

Poezja smaku
Tatar z Matiasa 142

Składniki: 5 filetów Matiasa 2 czerwone cebule kilka kaparów kilka gałązek koperku 2 łyżeczki octu jabłkowego Przygotowanie: Jeśli ryba jest za słona, należy ją namoczyć w zimnej wodzie przez ok 1 godz. Cebulę i filety pokroić w drobniutką kostkę. Dodać 2 łyżeczki octu, kilka kaparów,2-3 łyżki oleju, posiekany koperek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem... Smacznego

Gaździnka warzy
Kanapka na ciepło z grillowanym łososiem 149

Nasmarować dokładnie wszystkie kawałki ryby, przykryć i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.Twarożek rozetrzeć z solą i pieprzem, powinien wyjść dość pikantny. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać trochę śmietany. Roszponkę wypłukać i osuszyć na ręczniku. Pomidor opłukać i pokroić w plastry.Patelnię grillową rozgrzać, przesmarować lekko olejem i zgrillować filety łososiowe, mniej więcej 5 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 201

Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.  Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka .  Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały(...)masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba:  Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej patelni ułożyć część masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć

Plate of Joy
Łosoś w sezamie 188

Post Łosoś w sezamie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne) 141

Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli    z świeżymi    warzywami    i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.  Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku,   pieprz(...)cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką. Smacznego :) Rada: pamiętaj, sprawdź za nim kupisz, czy ryba jest świeża. Świeży filet pstrąga charakteryzuje się bladoróżowym kolorem. Samo mięso powinno być jędrne i pod wpływem nacisku szybko wracać do poprzedniego kształtu. Gdy tak się nie dzieje, zrezygnujmy z kupna ryby. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

Moniki Smakołyki
Dorsz zapiekany z pesto, pomidorami i mozzarellą 202

ości i innych ewentualnych pozostałości. Umyć, osuszyć. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Mozzarellę również pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć filety dorsza. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować pesto. Na rybie ułożyć plastry pomidorów, a na pomidorach mozzarellę. Posmarować jeszcze odrobiną pesto i skropić oliwą. Piec w 180°C przez 20-25 minut (w zależności(...)grubości filetów). W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Ugotowany makaron wymieszać z resztą pesto. Podawać od razu z upieczoną rybą. Smacznego

Pełny talerz
Dorsz w chrupiącej panierce 135

ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.Składniki:-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-przyprawa do ryb-sól-1 i 1/3 szklanki mąki-1 szklanka bardzo zimnej wody-1 jajko-olej do smażenia   Filety płuczemy, dokładnie osuszamy

Maminek kulinarny
Miruna z tymiankiem pieczona 167

filety miruny ze skórką ok 500-600 g tymianek oliwa sól pieprz ocet winny Rybę rozmrozić, posypać tymiankiem, pieprzem i solą, skropić oliwą i octem winnym, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na ok 2 godziny. Filety zwinąć w rulon , można spiąć by się nie obróciły w pieczeniu. Piec ok 30 min w temp 180 st Podawać surówką

Gotowanie jest łatwe
,,Duet warkoczy rybnych” 105

śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam!   Składniki: • filet z łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany

Podróż w kulinaria
Ryba z porem pod beszamelem 284

żółtymasło do posmarowania naczyniaSposób przygotowania:1. Odmrożoną rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.2. Naczynie smarujemy masłem, układamy rybę i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na ok 200 st. C i rybę pieczemy ok. 15 minut, aż puści sok.3. Z naczynia odlewamy do szklanki płyn, który puściła ryba. Będzie nam potrzebny.4. Pora kroimy w talarki(...)rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy.5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora.6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy

Kuchnia domowa Ani
Skrei pieczony z salatką z kopru włoskiego 107

wycisnąć sok, pozostałą 1/2 pomarańczy pokroić w plasterki. Z drugiej pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki). Koper włoski pokroić w cienkie plasterki, zostawić zewnętrzny liść. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Odstawić. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, oprószyć solą, pokroić na porcje. Naczynie do zapiekania(...)wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec. Koper włoski w soku pomarańczowym doprawić do smaku solą, miodem i octem. Do sałatki dodać filety z pomarańczy. Na upierzonej rybie ułożyć sałatkę z kopru włoskiego. Podałam z soczewicą

królestwo garów
Sandacz w "chipsach" ziemniaczanych 137

bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 2 filety z sandacza bez skóry 1 duży ziemniak natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie Filety przekroić wzdłuż, zostawić tylko grubszą część ryby (resztę można zamrozić i dodać do zupy rybnej). Powinien powstać nam kawałek o szerokości ok 5 cm. Filet posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny(...)Powinien powstać placek długości ryby i takiej szerokości, aby dało się winąć całą rybę. Ziemniaki lekko posolić. Na brzeg ziemniaków położyć rybę i ułozyć na niej listki natki. Zawijać wszystko przy pomocy pergaminu lub podkładki bambusowej - tak jakbyśmy robili sushi. To samo zrobić z drugim filetem. Smażyć na patelni z olejem z każdej strony, aż ziemniaki zrobią się złociste

Kulinarne Inspiracje
Dorsz 144

złowić duże okazy, a to właśnie one są odpowiedzialne za przedłużanie populacji. W sprzedaży jest zarówno dorsz świeży jak i mrożony. Najczęściej w formie tusz lub filetów (ze skórą lub bez).Świeże ryby najlepiej jest kupować w dużych sklepach licznie odwiedzanych przez kupujących. Powinny być ułożone na lodzie, mieć błyszczącą skórę i jasnoczerwone lub czerwone skrzela pozbawione białego nalotu(...)tracą przy tym nic ze swych walorów smakowych, muszą być jednak zabezpieczone przed nadmiernym wysuszeniem. Jedną z takich metod zabezpieczających, jest glazurowanie filetów, polegające na pokryciu warstwą wody. Trzeba jednak uważać by nie kupić ryby w bryłce lodu, co jest częstą praktyką producentów mającą na celu obniżenie ceny oferowanego produktu. Standardowo ilość wody powinna wynosić ok. 5%, a zdarza

Wiem co jem
Ryba w sosie serowym 184

kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy masło i dusimy pora, aż zmięknie.W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora.Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy ziołami i papryką(...)przygotowany sos wylewamy na rybę, posypujemy żółtym serem.Pieczemy 40 minut w  temperaturze 200 stopni. Pierwsze 20 minut pod przykryciem, później bez.Rybkę podawałam z ryżem z dodatkiem koperku i masła. Smacznego

Czerwona Porzeczka
Aromatyczny i soczysty łosoś z grilla 101

filet z Łososia około 300-350 g 1/2 natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka przyprawy do ryb 3 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku skórka z 1/2 cytryny pieprz i sól Przygotowanie: Umyty filet z łososia lekko posypujemy solą i pieprzem, następnie marynujemy w marynacie z : drobno posiekanej natki, przeciśniętego czosnku przez praskę, utartej(...)skórce z cytryny, rozgniecionych ziarenek pieprzu, przyprawie do ryb zalanych oliwą. Łososia odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Grillujemy z każdej strony po około 8-10 minut. Podajemy z warzywami ugotowanymi na parze. Smacznego

ClauditteMissCooking