faszerowane - 2000 przepisów (strona:78/134)

Schab pieczony z suszonymi śliwkami 121

Tradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać

Tradycyjna Kuchnia
Zupa jarzynowa z pulpecikami mięsnymi w płatkach ryżowych (lekkostrawna) 138

Pyszna, zdrowa i syta zupa z mięsnymi pulpetami-  nie faszerowana zbędnymi konserwantami.  Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 10 dag mięsa (gotowanego- najlepiej drobiowego) 1 jajko 2 łyżki płatków ryżowych 1 łyżka oleju 3 ziemniaki sól do smaku 2 łyżki mąki Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz ziemniaków) następnie warzywa poddusić na oleju, po chwili

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe ziemniaczki z orzechową niespodzianką 127

szklanka zmielonych biszkoptów 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 5 łyżek śmietany 1 kieliszek alkoholu 1/3 szklanki soku z pomarańcza Wykonanie: Zmielić 2 szklanki orzechów( ½ szklanki zostawiamy na faszerowanie ziemniaczków), zmieszać z mielonymi biszkoptami i połową kakao. Następnie dodać śmietanę, alkohol, cukier i sok z pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszać, kształtować na dłoni małe placuszki , nadziewać po 1 orzechu laskowym

Tradycyjna Kuchnia
Wigilijne gołąbki z serem białym 173

Masło ucierać w mikserze, dodawać po kolei jajka i ser. Następnie wsypać bułkę tartą  i przyprawić według smaku podanymi przyprawami.  Na końcu wsypać drobno posiekany szczypiorek i faszerować liście kapusty, formując gołąbki. Włożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, posypać jarzyną i upiec w temperaturze 200 stopni około 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Gniazda boczkowe ze śliwką- przystawka sylwestrowa 100

połówek orzecha włoskiego 5 suszonych śliwek 1 łyżka stłuczonych orzechów włoskich Wykonanie: Śliwki wypestkować i w to miejsce włożyć połówkę orzecha. Z boczku uformować gniazdka i do środka włożyć faszerowaną śliwkę. Spiąć wykałaczką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 10 minut. Przed podaniem posypać tłuczonymi orzechami

Tradycyjna Kuchnia
Jarskie cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem 102

masło z mąką- ciągle mieszając (uważać aby mąka się nie zarumieniła jak na zasmażkę). Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić solą. Sosem polać faszerowany makaron i posypać startym serem. Zapiec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia sera

Tradycyjna Kuchnia
Owsianka zapiekana w jabłku 172

skórki 4. płatki owsiane, suszone owoce oraz cynamon mieszamy i zalewamy 0,5 szklanki wrzątku 5. czekamy około 10 minut, aż spęcznieją 6. dodajemy miąższ z jabłka 7. faszerujemy jabłko, zakrywamy pokrywką 8. zawijamy w folie spożywczą 9.wkładamy jabłko do piekarnika na około 20 minut i 200 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa gulaszowa light 157

Dziś mam dzień typowo paprykowy, tak się obkupiłam wczoraj w paprykę, że dziś zrobiłam, zupę gulaszową, faszerowane papryki i leczo, to co zostanie pomrożę na gorsze czasy;p Składniki: 1 pierś z kurczaka puszka pomidorów (najlepiej już pokrojonych;) ) 2 papryki (dałam zieloną i czerwoną) 0,5 cebuli 3 pieczarki przyprawy : sól, pieprz, czerwona papryka (słodka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jajka faszerowane pieczarkami 103

nadzieję, że kiedyś choćby za 10 lat odkryję co chciałabym robić, żeby praca nie była obowiązkiem lecz przyjemnością, ale chyba każdy o tym marzy? Przedstawiam Wam przepis na faszerowane jajka, które robi się u mnie w domu na Wielkanoc od wielu lat (oczywiście ja odchudziłam swoją wersję). Wszyscy się nimi zajadają ;) Zawsze przygotowuję je w ilościach hurtowych (dlatego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczone pomidory 132

soku (miąższ z pozostałego pomidora nie będzie nam potrzebny więc możemy go po prostu zjeść samego:) ) mieszamy miąższ, odcedzonego tuńczyka, porę, twaróg i przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku faszerujemy pomidory, a na wierzch układamy plaster fety zawijamy pomidory w folię aluminiową pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez około 35 minut w temp 170 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka ze szpinakiem z myślą o konkursie ;) 207

jajko 4 łyżki serka wiejskiego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu ser feta rozduszamy widelcem i mieszamy z mlekiem przy pomocy wyciskarki do kremów lub innego wynalazku faszerujemy makaron rozrzedzonym serem   4. na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku   5. kiedy czosnek się ładnie zbrązowi wrzucamy na patelnię szpinak   6. smażymy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowy paprykarz 150

również zdziwiło naszła mnie straszna ochota na bieganie! więc mimo deszczu ruszyłam tyłek i wybiegłam w trasę ;) ALE TO JESZCZE NIE KONIEC! po powrocie wylądowałam w kuchni, gdzie przygotowałam faszerowane pieczarki, domowe kabanosy oraz domowy paprykarz ;) kiedy w końcu usiadła obejrzałam w najlepszym towarzystwie film z Pradem Pittem, podczas którego zabrałam się do ćwiczeń z postawionego przed sobą 30-dniowego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Lody cztery smaki 196

jest ktoś kto w upalne dni nie lubi lodów? Myślę, że taką osobę trudno byłoby znaleźć. Lody proponuję zrobić samemu, wtedy wiemy co jemy. Nie faszerujemy się wszelkiego rodzaju uzdatniaczami i poprawiaczami smaku, wyglądu i lody truskawkowe naprawdę są truskawkowe, a nie o syntetycznym zapachu truskawek. Robione bez maszyny i z wielkim zniecierpliwieniem wśród domowników, kiedy one w końcu się

Kuchcik gotuje
ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 1692

Wszyscy chyba lubimy drobiowe mięso.  Tym razem postanowiłam zamiast roladek z tradycyjnych piersi kurczaka przygotować je z wyfiletowanych udek.  Soczyste mięso udek faszerowałam pikantnym i aromatycznym mielonym mięsem. Roladki wyszły pyszne! Na pewno często będę wracała do przepisu ... :)) Składniki: 8 u dek z kurczaka bez skóry i kości Na farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka

Walijskie Pichcenie
Kalmary faszerowane po włosku, z grilla 173

Dobre! Mimo, że mrożone małe kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ale warto się pomęczyć . Efekt był wart włożonej pracy.  Na podstawie przepisu z  tej  strony składniki 500 g kalmarów baby ( u mnie mrożone) 60 ml  oliwy z oliwek

Stare Gary