Składniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka wanilia mielona Royal Brand + 1 łyżka cukru, 2 szklanki mąka tortowa, 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Ciasto piernikowe: 3 szklanki mąki powidła śliwkowe 2 łyżki kakao 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szklanki mleka 1 łyżka sody 1 łyżka proszku do
Ciastka - domowe słodkościBardzo smaczne ciasto, lekkie, nieprzesłodzone, idealne dla wielbicieli masy kajmakowej. Doskonałe na imprezy bo jest bardzo podzielne i można je długo przechowywać w lodówce. *blaszka 29
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna lodowa propozycja na afrykańskie upały - pyszny sorbet truskawkowo-rabarbarowy. Idealny, orzeźwiający smak. Spróbuj koniecznie, póki są jeszcze truskawki :) Składniki: 3 łodygi rabarbaru (ok. 400 g
Domowa Cookierenka AgiPrzepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej z lodówki żeby było w temperaturze pokojowej) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiate łyżki mąki pszennej
cucinareDomowy mus jabłkowy doskonały do szarlotki i innych ciast, wszelkich deserów i tym podobnych smakowitych dań. W sezonie kiedy jabłka są najsmaczniejsze przygotowuję go dość sporo, zaprawiony w słoikach przetrwa całą zimę, a nawet dwie :) Polecam :) Składniki ( na 2 słoje 0.9 litra ) - jabłka 2-2.5 kg - cukier waniliowy - cukier Wykonanie Obrane ze skórki i wydrążone z pestek jabłka kroję
Kuchnia z widokiem na ogródpotrafią lub nigdy nie smażyli domowych pączków. Oczywiście najlepsze są w tym samym dniu a najlepsze jeszcze lekko ciepłe. :) Pączki podałam na paterze z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 5% zniżką. Składniki: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 80 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 17 g drożdży świeżych
Ala piecze i gotujeDomowe jagodzianki, przypominają nam lato. W sezonie robimy je z borówką amerykańską, gdyż jest twarda i nadzienie nie wypływa. Niestety teraz musiałyśmy zadowolić się mrożonymi owocami, ale i tak były pycha!!! Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży 0,5 litra mleka 4 jajka 1 szkl. cukru cukier waniliowy 3;4 szkl oleju szczypta soli Nadzienie: 0,5 kg borówek
Anioły w kuchniPrzepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki pszennej szklanka cukru 6 jaj szklanka otrąb pszennych półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 10-15 dag posiekanych orzechów włoskich cukier waniliowy Białka ubić na pianę dodać cukier i cukier
Praktyczna plstałe wejdzie do mojego domowego menu i to nie tylko na czas letnich upałów! Przygotowałam go z niewielkimi modyfikacjami - zapraszam:) Lekki, orzeźwiający sernik z miętą Składniki: 5 łyżek masła 20 okrągłych biszkoptów 1 galaretka o smaku cytrynowym 50 dag twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 40 dag śmietany kremówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje
Domowa cukiernia Ewyskładniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g
Domowy Smak JedzeniaMamy wiosnę, już powolutku zaczyna robić się ciepło, a jak jest ciepło to koniecznie na deser lody! Czekoladowe już były, teraz czas na waniliowe ;) Potrzebujemy: 1
Kolejny blog o gotowaniuPyszna, aromatyczna, wilgotna babka :) Przepis znalazłam na blogu Arabeska.Składniki:1/4 kawy rozpuszczalnej (proszek)2 łyżki ciepłej wody3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody
Kuchnia domowa Anismaczna, bo taka właśnie jest. Domowa znakomita kremówka . Wręcz idealna, a do tego taka prosta! Mój hit ostatnich miesięcy, kto się skusi ? Składniki potrzebne do przygotowania kremówki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Krem : 500 ml mleka 6 żółtek 120 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki pszennej 1 laska wanilii budyń waniliowy 200 g masła
Słodkie Przyjemnościlany chrust znalazłam w Poradniku Domowym, jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. W oryginale nie było proszku do pieczenia i ciasto wychodziło strasznie płaskie. Poza tym chrust miał być wylewany lejkiem, co niezbyt dobrze mi wychodziło. Moim zdaniem łyżką jest dużo prościej, ale możecie wypróbować metodę z lejkiem. Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego ¾ szklanki mleka 1 szklanka mąki
Smakowy Rajteż są czekoladowe, a budyń waniliowy robiony jest domową metodą. Oczywiście leniuszki mogą dodać taki z torebki, ale w wykonaniu go samemu, jak sami zobaczycie, nie ma nic trudnego! CZEKOLADOWE MUFFINKI Z DOMOWYM BUDYNIEM Składniki (na 15 babeczek standardowej wielkości): Budyń: 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ciasto
Sagneska - gotowanie i lifestyleciepło - mniam! Do przygotowania użyłam domowej roboty kandyzowanej skórki pomarańczy . Przepis na sernik znalazłam na stronie Moje Wypieki . Zapraszam do pieczenia! Składniki na klasyczny sernik: 1 kg twarogu z wiaderka 200 g masła 150 g cukru 4 duże jajka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy lub rumowy bakalie: rodzynki i kandyzowana
My Culinary Artwręcz za nimi przepadam.Ale takie lody domowej roboty, smakują o niebo lepiej , niż te kupne ze sklepu.Postanowiłam dodać do nich orzechy włoskie i rodzynki Kresto, aby wzbogacić smak lodów.I muszę powiedzieć że były rewelacyjne:)LODY ŚMIETANKOWE Z BAKALIAMI SKŁADNIKI:śmietana kremówka - 36% - 300 mlżółtka jaj - 5 sztcukier puder - 125 gcukier waniliowy - 1 opakorzechy włoskie - 65 grodzynki(...)KRESTOmleko - 300 mllistki mięty do dekoracjiwiśnie do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać. Do garnka wlać mleko, podgrzać, nie gotować. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć do białości. Następnie dodać do masy żółtkowej 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać. Masę żółtkową połączyć z resztą mleka, wymieszać, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy
Kuchnia Danusi