Nasz ulubiony typ ciasta. Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości. Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie. Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana. I
OliveandThymeMelba to jedno z ulubionych ciast z zeszytu mamy. Tym razem biszkopt zastąpiłam ciastem dyniowym (przepis stąd) . Krem z sera robionego na bazie jajek i śmietany
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaAromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów. 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki
VioletoweKucharzenieŚledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche(...)tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę
Karo in the Kitchentego przepisu świetnie sprawdzi się mleko migdałowe lub kokosowe (polecam wykorzystać DOMOWE ). Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 365 Białko: 12,1 g Tłuszcze: 17,2 g Węglowodany: 41,9 g Pomysł nr. 3: owsianka proteinowa z wiśniami i kakao nasyci na długo No i wisienka na torcie, czyli owsianka z wiśniami, która jest wysokobiałkowa i sprawdzi się dla tych
Analiza SmakuTort powstał przy połączeniu przepisu niezawodnej Pani Doroty z Moje Wypieki i mojej fantazji! :) No dobra, powiem szczerze - do pieczenia tortów przydałby mi się kompan, bo
Cooking MonsterOryginalne tiramisu wprost uwielbiam, więc gdy tylko nadszedł czas moich urodzin postanowiłam przygotować tort urodzinowy w stylu tiramisu, dodatkiem przełamującym kawowy posmak są maliny - REWELACJA! :) Już
Cooking Monsterpiąte urodziny bloga, więc nie mogło obyć się bez ciasta! Uznałam, że tort to za dużo pracy, ale razem z Mamą postanowiłyśmy upiec karpatkę, która choć pyszna robiona jest w naszym domu bardzo rzadko. No i widziałam, że Tata będzie bardzo zadowolony z tego wyboru, ponieważ uwielbia domową karpatkę! Przepis na karpatkę znalazłyśmy w maminym zeszycie z „lat panieństwa
Pasja Smakubucatini obiad można sobie urozmaicić podając go w nietypowy sposób jako zapiekany tort. Myślę ze taka forma zapiekanki niejednego zachęci do takiego obiadu. Polecam, bo jest to fajna odmiana bolognese, mimo iż wiem ze nie jest to klasyczny sos jaki robią Włosi, ale dla mnie najlepszy takie domowy, szybki i łatwy. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdżemów i konfitury z płatków róży marki Premium Rosa z „domowej spiżarni”, są świetnej jakość i dobrze smakują, więc jak pokończyły nam się zimowe zapasy, to spokojnie możemy po nie sięgnąć. Mnie najbardziej przypadły do gusty różane smaki – konfitura jak i płatki róży w cukrze. Użyłam ich do przygotowania tortu różanego, na który przepis podam pod koniec tygodnia. Dostałam również(...)ciasto z dżemem, można również rozprowadzić go łyżką. Wierzch tartaletek ozdobić owocami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Zapraszam do konkursu: Wygraj zestaw z „domowej spiżarni” syrop + dżem lub syrop + konfitura! Wejdź na stronę sklepu Premium Rosa http://www.premiumrosa.eu i skomponuj swój własny zestaw smakowy składający się z syropu i konfitury lub syropu i dżemu
Mała Cukierenkazupy dwa średniej wielkości okręgi – jak już chciałam tort, to pomyślałam o dwóch warstwach i kremie. Rozłożyłam po pół porcji masy bezowej w każdy okrąg, rozsmarowałam na wysokość mniej więcej 3-3,5cm. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach zobaczyłam że oba krążki lekko się rozlały. Moja całkowicie domowa beza jednak pod tym względem wygrywa i nie rozlewa się(...)pozostałą bitą śmietaną, rozkładamy najpiękniejsze, najbardziej czerwone kawałki rabarbaru na wierzchu. Posypujemy pokruszonymi pistacjami – dla kontrastu koloru i smaku – i schładzamy całość w lodówce przez godzinę przed podaniem. Torty bezowe i ciasta w typie Pavlovej trzeba zjeść w przeciągu maksymalnie dwóch dni. Z każdym kolejnym dniem blaty bezowe miękną, robią się mniej chrupkie, śmietana podchodzi wodą a owoce zaczynają
Karo in the Kitchenmojprzepisna.pl | Domowy batonik Mars Próbowałam, próbowałam i za trzecim razem mi w końcu wyszło. Chciałam opracować przepis na batonik podobny do Marsa, tylko oczywiście nie tak
moj przepis naPiękne słońce, a w jego świetle tonie cały świat. Lekkość, rześkość i radość. Nagle idealna harmonia zostaje zburzona głośnym burczeniem w brzuchu,a do obiadu daleko.I
W kuchni Karmel-itkiłakoci. Może to być np. tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej
Ratunku obiadokazję: lunch do szkoły lub pracy, czy domowe spotkanie rodzinne czy grilla. Polecam Polecam również inne sałatki z komosy ryżowej: z papryką i żurawiną<klik> , sałatki azjatyckiej<klik> , z jabłek i orzeszków ziemnych<klik> , tabbouleh<klik> . Z komosy ryżowej można również zrobić pyszny tort<klik> albo FIT babeczki<klik
Lamarida.plulubionym sosem, w zupie lub jedynie z kapką oliwy. Makaron domowej produkcji jest przepyszny, duuuuużo tańszy niż ten sklepowy, a przede wszystkim najzdrowszy i najbardziej lekkostrawny (za sprawą kiełkowania nasion) ze wszystkich makaronów! Polecamy! Muszę o tym wspomnieć... Miał być dziś dodatkowy wpis z przepisem na tort urodzinowy dla mojej Jagody. Jednak blogerki kulinarne też miewają wpadki. Tort nie stężał
Jeść, by żyć w zdrowiuInternecie aż roi się od różnego rodzaju przepisów na dania obiadowe, torty, kremy i wypieki z tym serkiem... a co to właściwie jest za serek? Mascarpone to kremowy ser typu włoskiego. Stanowi podstawę deseru Tiramisu. Wywodzi się z Lombardii, położonej w północnej części Włoch. Dawniej wytwarzano go domowymi sposobami, w niewielkich ilościach tylko zimą lub jesienią, obecnie przez cały
Poranek na słodkowykończenia tortu. Przygotowanie kremu: Składniki: 900 ml mleka roślinnegi 250 g masła kokosowego rafinowanego 250 g cukru pudru 1 średni banan 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej Moje dwie warstwy to był krem z kasztanów (kupiłam w Lidlu, zużyłam pół słoiczka)- można pominąć, albo zastąpić jakimś masłem orzechowym:-) Moje 3 warstwy to był domowej roboty dżem pożeczkowo-agrestowy(...)też dadzą radę. Moje dwie warstwy to był krem z kasztanów (kupiłam w Lidlu, zużyłam pół słoiczka)- można pominąć, albo zastąpić jakimś masłem orzechowym:-) Moje 3 warstwy to był domowej roboty dżem porzeczkowo – agrestowy- może być dowolny, ale doradzałabym coś kwaskowatego, śliwkowe powidła też dadzą radę. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować, dodać mączną
greenscarf