pomidora można przygotować wiele bardzo estetycznych przystawek do udekorowania stołu (w tzw verrines czyli w przezroczystych szklaneczkach) i stworzyc wiele sympatycznych i zarazem dietetycznych przepisów. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam 2 proste przepisy na sałatki pomidorowe. Ale trzymajcie się podane w szklaneczkach czyli z francuska tzw verrines. To dość młoda tendencja kulinarna godna najwykwintniejszych stołów. Ale taki pomysł i sposób prezentacji(...)rukoli, 1 mozzarella, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie zajmuje 10 minut. Przepis: Pokroić pomidory w kostkę (po uprzednim usunięciu z nich pestek i soku – inaczej nasza sałatka będzie w nim pływać i prezentować się mniej estetycznie). Pokrojone w kostkę pomidory posolić i delikatnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut , by do końca puściły sok. Następnie ten nadmiar soku
MODA NA BIOBrokuły i feta czyli przepis na pyszną sałatkę Uwielbiam brokuły , ale zdecydowanie za rzadko je jadam. Tym razem postanowiłam z nich zrobić sałatkę. Brokuły i feta
Kuchnia na wzgórzuBrokuły i feta czyli przepis na pyszną sałatkę Uwielbiam brokuły, ale zdecydowanie za rzadko je jadam. Tym razem postanowiłam z nich zrobić sałatkę. Brokuły i feta
Kuchnia na wzgórzuPrzepis na prostą, pyszną, zdrową sałatkę, którą możecie zapakować do pudełka i zjeść w pracy czy w szkole. Świetnie sprawdzi się również w roli przekąski imprezowej
Czekoladowa muffinkaDzisiaj sałatka z ananasa i kurczaka w wersji fit. Bardzo smaczna i apetyczna w dodatku efektownie wyglądająca. SKŁADNIKI : 1 ananas
Kulinarne Fantazje MarioliMacie ochotę na pyszne, wilgotne i dietetyczne muffinki? Z dodatkiem dyni i jabłka to prawie sałatka, a nie deser :) Jednakże jedna uwaga: niebezpiecznie wciągają i nie uda Wam się poprzestać na jednej :) Ilość porcji: 12 muffinek Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia Składniki: Na muffinki: ¾ szklanki mąki gryczanej* ½ szklanki ksylitolu ½ szklanki puree z dyni** 50 ml oleju rzepakowego
Kolizje SmakówDziś propozycja na zdrowe śniadanie - sałatka z mozzarellą. Można ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły albo podać na niedzielne śniadanie
Czekoladowa muffinkaNa moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz
Poezja smakuSałatka z sosem balsamicznym i granatem. Sałatka z truskawkami Dodatek sosu balsamicznego do sałatki, dalece zmienia jej charakter. A jeżeli mamy odrobinę szczęścia
Miód i pieprzTabbouleh to tradycyjna arabska sałatka, w której głównym składnikiem jest pietruszka, mięta i kasza bulgur. Sałatka jest wyjątkowo pyszna, pełna smaków, aromatyczna i orzeźwiająca. Tradycyjnie
Smakowity Blog Kulinarnyjakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek
Kitchens Alphabetspożywać głównie: chorzy na dnę moczanową cierpiący na reumatyzm osoby ze schorzeniami nerek ludzie z chorą wątrobą Jak podawać szpinak? Szpinak można wykorzystać jako element sałatek, makaronów, naleśników. Równie dobrze smakuje jako dodatek do dietetycznych koktajli. Jak blanszować szpinak? Blanszowanie polega na poddaniu krótkotrwałej obróbce termicznej, poprzez zanurzenie warzywa we wrzącej lub gorącej wodzie. Czas blanszowania uzależniony jest od rodzaju
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 jajko 1 pomidor 1 łyżeczka otrębow 1/3 papryki czerwonej Sok z 1/2 cytryny 1/4 sałaty Przygotowanie: Jajko ugotować na twardo, zdjąć z palnika i
CzarnawisienkaWiosna zawitała na dobre. W końcu ponad 15 stopni na plusie, więc z miłą chęcią każdy ma ochotę, aby zjeść coś lekkiego i zdrowego. U mnie
Truskawkowa Fiestasłońce na talerzu! Sałatki z kaszy kuskus są błyskawiczne w przygotowaniu. To jedna z moich ulubonych, drobnych kasz. Najczęściej, poza sałatkami wykorzystuję kuskus do faszerowania warzyw, ostatnio na kolację u mnie była cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami , bardzo dietetyczne danie i syte, a przecież o to chodzi, aby najeść się i przy tym zachować dobrą formę i sylwetkę
Moja smaczna kuchnia