Niemnem. Jej rodzice jak większość mieszańców tego kurortu wynajmowali kwatery letnikom. Jej wspomnieniem z dzieciństwa są przepyszne zapachy dochodzące z kuchni, gdy goście, którzy ze względu na koszerną dietę nie mogli stołować się na mieście, gotowali sobie domowe obiady w kuchni jej rodziców. W ten sposób dorosła już Nida postanowiła, że swój pobyt w Izraelu poświęci na zbieranie przepisów, żeby
Ugotowane pozamiatanedeser, który tygryski lubią najbardziej. Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;) Beza 4 białka szczypta soli 220 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu ryżowego Włączamy piekarnik bez termoobiegu by w trakcie ubijania
Emskie SmakiBardzo fajny zamiennik , zamiast zwykłego chleba proponuje chlebek otrębowy , super się sprawdza na diecie , bądź kiedy dbamy o zdrowe żywienie , chlebek można robić na różne sposoby i dodawać różne składniki , wszystko według uznania . Otrębowy Chlebek Składniki 1 szklanka otrębów mielonych
Mój SmakBardzo fajny pomysł na kolację , bądź na śniadanie , smakuje świeżo i lekko , chlebek jest otrębowy , super się sprawdza na diecie , można taki chlebek podawać z różnymi dodatkami ,tu proponuję z serem i rukolą . Składniki Dwie bądź trzy małe kromki chlebka otrębowego Serek granulowany o niskiej zawartości tłuszczu Rukolę wedłyg uznania
Mój SmakBatony musli Batoniki musli W ramach wiosennej diety postanowiłam zrobić zdrowe, pożywne batoniki musli, te sklepowe mnie nie przekonują, czytając ich skład głowa zaczyna boleć. Ze zdrowiem niewiele mają wspólnego, mnóstwo w nich cukrów i składników, które ciężko wymówić. Te wykonane samodzielnie w domu są z pewnością mniej kaloryczne, a przy tym mamy pewność co jest w nich
Aromatyczne Podróżepomagają zwalczyć przeróżne dolegliwości zdrowotne. Gdy czytałam całą pierwszą część książki, wszystko wydawało się tak logiczne, że od razu pomyślałam sobie, czemu wcześniej nie wprowadziłam tych produktów do stałej diety. Chociaż, myślę, że i tak nie jest u nas tak źle bo kefir zawsze mam w lodówce, a od ogórków kiszonych chyba jesteśmy uzależnieni ;) Ale to zdecydowanie za mało
Mienta blogwielka skarbnica wiedzy oraz źródło ciekawych przepisów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc bez problemu można je dostać w każdym sklepie. Dodatkowo, jeśli nie macie przeciwwskazań zdrowotnych - warto swoją dietę wzbogacić o rośliny strączkowe. Książka została bardzo ładnie wydana i aż chce się ją trzymać w dłoniach - wyszukując ciekawe oraz apetyczne przepisy. Zawiera 216 stron , więc jest co wertować
Di gotujeznalazł się tylko jeden deser, co oznacza, że wakacje tworzą zapotrzebowanie na pomysły na dobry obiad. W sierpniu był istny festiwal słodkości, ale chyba większość jest na diecie. :P Wrzesień nie będzie intensywny, ze względu na wyjazd, ale na pewno pojawi się sporo przepisów na dania wytrawne. :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na wrzesień to: Bułgarskie
Cooking Monsterbudyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom na diecie niskowęglowodanowej. Najlepsza będzie organiczna cukinia od sprawdzonego dostawcy np od babci! :) Budyń idealnie sprawdza się jako krem do przełożenia naleśników :) Składniki: 1/2 dużej cukinii 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka miodu
Chocolate Muffin Blogprzyjemnie chrupiące. Zwykły cukier zastąpiłam kokosowym (do nabycia np. tu - klik ), który ma niższy indeks glikemiczny (IG 35) od innych rodzai i doskonale nadaje się dla osób będących na diecie cukrzycowej. Obok oryginalnego smaku, zawiera też mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Bogaty jest m.in. magnez, potas, cynk oraz żelazo oraz witaminy: C, B1, B2, B3, czy B6. Osobiście jestem jego zwolenniczką
Di gotujelepszego smaku cebulę oraz bułkę tartą, ser i jajko jako spoiwa do farszu. Kompozycja idealnie pasuje do specyficznego smaku i mięsistej struktury bakłażana. Wygląda na to, że survivalowa dieta też może dobrze smakować Także stwórzcie sobie stanowisko z garnkiem z rzeźbionych kamieni, węgla oraz patyków, przygotujcie niezbędne składniki i zabierajcie się za gotowanie! Zobacz, jak bakłażan wygląda w grze
Nerds Kitchenwszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy. Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań, powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Organizm wspomagają
W mojej kuchnipieczywo lądują w koszykach zarówno tych, którzy są uczelni na gluten, jak również tych całkiem zdrowych, którzy podążając za modą rezygnują z jedzenia glutenu często bez konsultacji z lekarzem. Dieta bezglutenowa stała się tak popularna, iż producenci żywności zaczęli na potęgę produkować wyroby bez glutenu. O ile należycie do tych „czytających etykiety”, to nie ma się czym przejmować
Moja Delicjaniskim IG i ŁG. Owoce te są bogatym źródłem antyoksydantów . Zawierają m.in. kwas elagowy , który ma działanie: - antybakteryjne, - antywirusowe, - przeciwbólowe, - uspokajające, - obniżające ciśnienie krwi. Odpowiednia dawka antyoksydantów w diecie m.in. opóźnia starzenie się organizmu, a także chroni przed powstawaniem nowotworów. Przechowywanie: maliny zachowują świeżość w lodówce przez około 2 dni. Zamrażanie: maliny należy delikatnie opłukać, osuszyć, rozłożyć na tacy
Vroblewska-fitlifeJest także bogatym źródłem witaminy B12. Dodatkowo drób zawiera stosunkowo niewielkie ilości tłuszczu (do tego umiejscowionego w łatwo usuwalnej skórze). Dlatego też mięso bez skóry zalecane jest osobom na diecie niskocholesterolowej lub niskoenergetycznej. Natomiast wątróbki to doskonałe źródło prowitaminy A potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry oraz zabezpieczenia przed infekcjami. Pasztety drobiowe mogą być przyrządzone z mięsa kurczaka, gęsi, kaczki
Moja smaczna kuchnia