wielu innych dobroczynnych substancji. Co mnie skłoniło by sięgnąć po te nasionka. Moda, wygląd, a może wartości odżywcze? Chyba wszystko po trochu :) Zapraszam zatem na smaczny i zdrowy deser, abyście sami mogli zdecydować, z jakiego powodu sięgniecie po chia. SKŁADNIKI: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka ulubiona konfitura (u mnie śliwkowo-gruszkowa) płatki migdałowe figa(...)zrobić: Nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Na spód naczynia, w którym chcemy podać deser, nakładamy warstwę namoczonych nasion. Następnie na górę nałożyć warstwę konfitur. Całość posypać płatkami migdałów i udekorować świeżą figą
Kuchnia w opałachCały ten tydzień przygotowuję się do zimy. W mojej piwnicy już uprzątnęłam półki, żeby je na nowo zapełnić. Uwielbiam tą atmosferę w domu, a w
Niezły MłynekPyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a
Kuchnia Łukaszainnej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy truskawki do dekoracji. Deser chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, smacznego! ***** We begin by crushing biscuits in a blender. We put them on the bottom of the cups
Projekty ze smakiemKulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu preparowanego
Oryginalny smakCiasto rolada z herbatników to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów. Jest słodkie, pyszne i łatwe w przygotowaniu, a takie uwielbiam najbardziej. Składniki: 300 g zmielonych herbatników 100 g cukru pudru 20 g cukru 150 g masła 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku 1 łyżka rumu 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Herbatniki zmielić w mikserze. Dodać kakao, rum i rozpuszczony
Smaczne PotrawyAranygaluska ( Złote Galuszki z Orzechami) rewelacyjny deser węgierski. Wyśmienity smak zachwyci niejednego smakosza. Po prostu niebo w ustach. Składniki: Na ciasto: 25 gr. cukru pudru 250 gr. mąki pszennej 25 gr. masła 20 gr. świeżych drożdży szczypta soli 1 jajko skórka z 1 cytryny Masa: 110 gr. z mielonych orzechów włoskich 90 gr. cukru skórka z cytryny 200 gr. masła
Smaczne PotrawyRogaliki orzechowe to słodki deser w kształcie półksiężyc a. Doskonały pomysł na Święta Bożego Narodzenia . Ich przygotowanie nie powinno sprawić Ci problemu. Przepisy są sprawdzone, a rogaliki naprawdę smaczne. Do tego zimne świeże mleko i masz doskonałe śniadanie. Bądź ostrożna ! Łatwo się uzależnić Składniki: pół kilograma mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gr. masła 2 jajka 60 gr. cukru
Smaczne PotrawyPyszny i szybki pudding z kaszy manny w sam raz na deser. Taka słodycz w środku dnia doda energii a także poprawi humor. Składniki: 1 Warstwa: 0,5 litra mleka 5 łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej, zwykłej) 2 łyżki cukru 2 Warstwa: 0.5 litra mleka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Kaszę rozprowadzić w jednej szklance zimnego mleka
Smaczne PotrawyTak prosty, a zarazem tak pyszny. Długo zastanawiałam się czy dzielić się tym przepisem, gdyż większość z Was wie jak zrobić dżem wiśniowy czy truskawkowy. Jednak
Niezły MłynekLubicie brzoskwinie z puszki? Zimą przydają się do różnych ciast albo deserów, np. do sernika z brzoskwiniami, który tak lubimy.. Ale te kupne, puszkowe owoce nie zawsze są smaczne a do tego jedno opakowanie z zaledwie kilkoma kawałkami kosztuje kilka złotych. Latem, kiedy dostępne są dojrzałe i pyszne świeże brzoskwinie część z nich można zamknąć w słoikach i mieć(...)rozgotują się. Muszą być twarde, jędrne, bez żadnych uszkodzeń czy obić. Trzeba obchodzić się z nimi delikatnie, tak jak na to zasługują te pyszne owoce. Do zimowych ciast i deserów mam przygotowane też wiśnie w syropie - będzie smacznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaHej! Ciąg dalszy sezonowych rarytasów!. Patison to urocze warzywko przypominające statek ufo które nie dość że świetnie smakuje po obróbce cieplnej to na dodatek jest lekkostrawne
Kuchnia PROzdrowotnaWracamy do sałatek!, po maratonie koktajlowym proponuję Wam absolutnie jedną z piękniejszych sałatek spośród już ponad 50! na moim skromnym blogu. Świeże liście szpinaku, rukoli połączą
Kuchnia PROzdrowotnaCzy Dorota będzie szefem kuchni? Od kilku tygodni pojawia się nowa kampania Lidla, która zaciekawia wszystkich. Niektórzy przypuszczają, że Dorota będzie konkurowała z Okrasą. Otóż
Niezły Młynekprzepadam za bardzo za deserami, jednak ten jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Królewicz rzucił mi wyzwanie więc nie mogłam odmówić ;) Nie żałuję ! ! ! Do tej pory jadałam ten deser tylko w restauracjach, teraz zrobiłam go sama i jestem z siebie mega dumna :) Koleżanka Iwonka była tak miła, że zdradziła mi przepis, który jest autorstwa pewnego mieszkańca Puerto Rico
Jemy Pijemy