Kocham cukinię podawaną, na prawdę chyba w każdej postaci. Jednak frytki z cukinii zapiekane z parmezanem skradły moje serce. Wyszły obłędnie :) Składniki: 2 średnie
Niezły MłynekMój urodzinowy ;). Bo dlaczego by nie zrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała
Opowieści z piekarnikaZdecydowanie bardziej niż te pieczone. Moja dzisiejsza propozycja, to sernik z delikatnym, piankowym musem malinowym. Sernik jest taki jak lubię - rześki i nieprzesłodzony. Idealny, gdy mamy ochotę na lekki deser. Najlepiej przygotować go wieczór wcześniej, by całą noc mógł spędzić w lodówce; nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. W sezonie malinowym nie może go zabraknąć na Waszym stole; gwarantuję, że pokochacie(...)łyżeczki ) Dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka malinowa Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( łatwiej będzie wówczas uwolnić gotowy deser z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Masa serowa : Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Ser dwukrotnie zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę ( sera
Opowieści z piekarnikajestem ogromną fanką serników na zimno. Dlatego nawet zimowy krajobraz za oknem i słupek rtęci na termometrze dużo poniżej zera, nie są dla mnie przeszkod ą, by przygotować taki deser :) Sernik, który dziś proponuję, łączy w sobie delikatny smak kokosu z wyrazistym i kwaskowym smakiem malin. Do żelki wykorzystałam mrożone maliny ( z letnich zbiorów ) i takie też polecam, ale alternatywą(...)Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką
Opowieści z piekarnikaazji zbliżających się Walentynek, a także w ramach k onkursu ODKRYJ SWOJĄ SŁODKĄ PRZYJEMNOŚĆ Z WAFELKAMI LUSETTE , udostępnionego przez s erwis DURSZLAK.PL . Konkurs polega na stworzeniu deseru lub słodkiej przekąski z użyciem wafelków Lusette. Moja propozycja, to czeko lad owy torcik ( moim zdaniem czekolada , to nieodłączny element walentynkowego deseru ;) ) , ze znaczącym smakowo udziałem mlecznych wafelków Lusette , na bazie których
Opowieści z piekarnikaMożna by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę
W kuchni Karmel-itkiotacza i patrzyłam na te wszystkie zioła, które mam w ogrodzie i wpadłam na pomysł, że można by zrobić jakiś syrop do herbatki na zimę czy do deserów. Ten syrop możecie też wykorzystać do herbatki w zimie, do lemoniady, do domowego mohito , deserów czy drinków. A Wy do czego jeszcze byście go wlali? Myślę, że będzie mi on świetnie przypominał
Mania WypiekaniaSzybki bigos z kapusty pekińskiej, kiełbasy, pieczarek i pomidorów to znakomity przepis dla zapracowanych i zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie, gdyż wykonanie takiego
Smakowite DaniaDoroszkiewicz w łódzkiej Międzynarodowej Szkole Kulinarnej Ashanti . Podczas szkolenia prezentowane były poszczególne kategorie klasycznych wyrobów cukiernictwa włoskiego. Kurs był intensywny, z dużą ilością podstawowej wiedzy cukierniczej. Przygotowaliśmy aż 11 deserów włoskich w nowoczesnej odsłonie. Wszystko wyglądało wspaniale i znakomicie smakowało. Podczas szkolenia otrzymaliśmy receptury opracowane przez Michała Doroszkiewicza. Każdy posiadał dobrze wyposażone, własne stanowisko pracy. Dużo się nauczyłam i poznałam(...)orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta przygotowaliśmy dwa syropy
Mała CukierenkaKolejny pomysł mojego 11-to letniego syna. Ostatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że
kuchnia doskijōm sam dołcie 15 , niech trocha ochōdnie 16 ). Biszkopty pokruszcie (nojlepi nudelkulōm 17 , zawarte we jakim bojtlu), mogecie je pomiyszać ze masłym, ale kebyjście 18 chcieli mieć jeszcze lżyjszy deser, to mogecie tyż to zrobić ze samych biszkoptōw. Na dōł tortownicy dejcie papiōr do pieczynioł, na niego wysujcie 19 te pokruszōne biszkopty. Potyn przidzie 20 trocha masy „syrnikowyj
Chop w kuchniGdy liczy się czas zawsze decyduję się na "chińszczyznę" - zarówno tę na wynos jak i domową. Dziś moja wersja kurczaka teriyaki z makaronem udon. :) Lada moment
Cooking Monstersmaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by móc z nich korzystać zimą. Dziś kolejna moja propozycja na letni deser - chrupiący czekoladowy spód, delikatna masa serowo śmietanowa i orzeźwiająca frużelina morelowa - jak to mój Mąż powiedział najlepszy deser na świecie. Spód: 150g płatków kukurydzianych 150g czekolady 100g masła Masło roztapiamy
Cynamonowe szczęścieCholesterol 0 mg Borówka w kuchni Borówki amerykańskie są doskonałe na surowo, ale możemy też wyczarować z nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe(...)sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Jogurtowe lody z borówką amerykańską Lody z borówką amerykańską Domowe lody borówkowe Dżemowy deser z nasionkami chia Dżem z borówki amerykańskiej Koktajl z borówki amerykańskiej ------------------------------------------------------------- Letnie owocowe śniadanie Czas przygotowania: 10 minut + czas oczekiwania Proporcje dla jednej osoby Składniki: 200 g naturalnego
Kulinarne przygody Gatitynami, ale na ryneczkach można jeszcze spotkać te czerwcowe owoce (i to za cenę sporo niższą niż na początku sezonu). Proponuję wykorzystać je do delikatnego, lekkiego i pysznego deseru na zimno, co w perspektywie nadciągającej kolejnej fali upałów jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Zamiast truskawek możemy oczywiście użyć dostępnych obecnie malin czy borówek. Polecam! Składniki Warstwa jogurtowa 650 g pełnotłustego jogurtu(...)miskę z masą folią i wstawić do lodówki, uważając by masa nie stężała. Tężejącą masę wylać na stężoną masę jogurtową. Przykryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotowany deser wyciągnąć na półmisek, można też udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce
Słodkie inspiracje