desery - 58579 przepisów (strona:516/3906)

Racuchy z jabłkami z przepisu babci 107

Racuchy z jabłkami to bardzo proste i smaczne danie. Robi się je w kilka minut, potem wystarczy usmażyć, a zapach zwabi do kuchni domowników. Pamiętam smak

smakowitehistorie.com
Chleb z suszonymi śliwkami i ziarnami 106

Nastały takie czasy, że wielu z nas stało się ekspertami w pieczeniu chleba. Swój pierwszy chleb upiekłam też ja. Padło na chleb z ziarnami i z

Emskie Smaki
Przekąska z tuńczykiem 110

Święta, święta i po świętach. Nam za to został przepis na szybką, łatwą w przygotowaniu i przede wszystkim pyszną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na

Związek na patelni
Ciasto marchewkowe z czekoladą 97

Taki klasyk – ciasto marchewkowe , ale z grubą warstwą czekolady Puszyste, mięciutkie i pyszne, a czekolada przyciąga jak magnes… Składniki: 2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki

Słodki sentyment
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką 84

Przepyszne wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe połączone z karmelizowanymi jabłkami o smaku cynamonu i chrupiącą słodką kruszonką – połączenie doskonałe. Czas przygotowania: 120 min Czas pieczenia

Słodki Blog
Włoski chleb ciabatta 122

Włoski chleb ciabatta przepis na ciabattę z dodatkiem mąki orkiszowej.  Włoski chleb ciabatta wyglądem przypomina płaską, podłużną bułkę i idealnie sprawdza się do kanapek. Dodatek

Cztery Fajery
DESER BEZOWY Z AJERKONIAKIEM I MALINAMI 99

Deser bezowy, który idealnie sprawdza się  na przyjęciach. Wygląda efektownie i już jedna porcja wystarczy, aby poczuć odpowiednią dawkę słodyczy.  Słodkość bezy idealnie przełamuje alkoholowy smak kremu i świeżych malin na wierzchu. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać na blacie w kuchni. Dajemy im wówczas czas, na odpowiednie wysuszenie. Przygotowując krem, można zredukować ilość

cool and minty
Bita śmietana z malinową żelką i bezami 135

Pyszny prosty deser w pucharku. Lekka bita śmietana z malinową żelką z dodatkiem chrupiącej bezy.  5 deserków ok 15 szt bezików 400 ml. śmietanki do ubijania 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 1  cukier wanilinowy  150 gramów malin mrożonych 1 galaretka o smaku malinowym Galaretkę zalać 500 ml. wrzątku dokładnie wymieszać. Lekko rozmrożone maliny rozgnieść widelcem

Andzia Pichci
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 95

Domowe kopytka to proste danie, zaledwie z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi

smakowitehistorie.com
Omlet cesarski Kaiserschmarrn 60

Coś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Kaiserschmarrn czyli austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Historia Kaiserschmarrn rozpoczyna się w XIX wiecznym

smakowitehistorie.com
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 73

Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska

smakowitehistorie.com
Leniwe z przepisu mojej babci 60

Z braku czasu ostatnio często robię bardzo szybkie, smaczne danie – leniwe. Z przepisu mojej babci zawsze wychodzą pyszne. Leniwe to mój smak z dzieciństwa, pamiętam jak

smakowitehistorie.com
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 93

Zostaliśmy zaproszeni na Festiwal Haluszków na Słowacji. Poznaliśmy tam tradycyjną recepturę na bryndzove haluszki. Zdradzę Wam teraz oryginalny, tradycyjny przepis na bryndzové halušky, który przekazała mi

smakowitehistorie.com
Wegański majonez z awokado w 5 minut 75

Wegański majonez z awokado to roślinna wersja popularnego sosu z żółtek i oleju. Tak samo smaczna, tyle, że zdrowsza i bardziej light. Wegański majonez z awokado

smakowitehistorie.com
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc 84

Co dom to inna receptura. Sałatka jarzynowa to flagowe danie polskiej kuchni i każdy ma na nią swój sprawdzony sposób. Ja robię ją z przepisu mojej

smakowitehistorie.com

Proponowane wyszukiwania