Racuchy z jabłkami to bardzo proste i smaczne danie. Robi się je w kilka minut, potem wystarczy usmażyć, a zapach zwabi do kuchni domowników. Pamiętam smak
smakowitehistorie.comNastały takie czasy, że wielu z nas stało się ekspertami w pieczeniu chleba. Swój pierwszy chleb upiekłam też ja. Padło na chleb z ziarnami i z
Emskie SmakiŚwięta, święta i po świętach. Nam za to został przepis na szybką, łatwą w przygotowaniu i przede wszystkim pyszną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na
Związek na patelniTaki klasyk – ciasto marchewkowe , ale z grubą warstwą czekolady Puszyste, mięciutkie i pyszne, a czekolada przyciąga jak magnes… Składniki: 2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki
Słodki sentymentPrzepyszne wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe połączone z karmelizowanymi jabłkami o smaku cynamonu i chrupiącą słodką kruszonką – połączenie doskonałe. Czas przygotowania: 120 min Czas pieczenia
Słodki BlogWłoski chleb ciabatta przepis na ciabattę z dodatkiem mąki orkiszowej. Włoski chleb ciabatta wyglądem przypomina płaską, podłużną bułkę i idealnie sprawdza się do kanapek. Dodatek
Cztery FajeryDeser bezowy, który idealnie sprawdza się na przyjęciach. Wygląda efektownie i już jedna porcja wystarczy, aby poczuć odpowiednią dawkę słodyczy. Słodkość bezy idealnie przełamuje alkoholowy smak kremu i świeżych malin na wierzchu. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać na blacie w kuchni. Dajemy im wówczas czas, na odpowiednie wysuszenie. Przygotowując krem, można zredukować ilość
cool and mintyPyszny prosty deser w pucharku. Lekka bita śmietana z malinową żelką z dodatkiem chrupiącej bezy. 5 deserków ok 15 szt bezików 400 ml. śmietanki do ubijania 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 150 gramów malin mrożonych 1 galaretka o smaku malinowym Galaretkę zalać 500 ml. wrzątku dokładnie wymieszać. Lekko rozmrożone maliny rozgnieść widelcem
Andzia PichciDomowe kopytka to proste danie, zaledwie z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi
smakowitehistorie.comCoś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Kaiserschmarrn czyli austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Historia Kaiserschmarrn rozpoczyna się w XIX wiecznym
smakowitehistorie.comStaropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska
smakowitehistorie.comZ braku czasu ostatnio często robię bardzo szybkie, smaczne danie – leniwe. Z przepisu mojej babci zawsze wychodzą pyszne. Leniwe to mój smak z dzieciństwa, pamiętam jak
smakowitehistorie.comZostaliśmy zaproszeni na Festiwal Haluszków na Słowacji. Poznaliśmy tam tradycyjną recepturę na bryndzove haluszki. Zdradzę Wam teraz oryginalny, tradycyjny przepis na bryndzové halušky, który przekazała mi
smakowitehistorie.comWegański majonez z awokado to roślinna wersja popularnego sosu z żółtek i oleju. Tak samo smaczna, tyle, że zdrowsza i bardziej light. Wegański majonez z awokado
smakowitehistorie.comCo dom to inna receptura. Sałatka jarzynowa to flagowe danie polskiej kuchni i każdy ma na nią swój sprawdzony sposób. Ja robię ją z przepisu mojej
smakowitehistorie.com