ciężkie, w konsystencji podobne do chleba z kaszy gryczanej niepalonej. To idealna propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywiane. Kawałek takiego ciasta nadaje się nie tylko na deser, ale także na drugie śniadanie czy podwieczorek, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 2 duże banany 100 g daktyli suszonych 3 jajka 2 łyżki kakao
Kuchnia MagdaLenygojących się ranach, odleżynach, egzemie oraz trądziku. Może być podawany profilaktycznie w okresie przeziębień i grypy. Można go zjadać po prostu łyżeczką, pic rozpuszczony w wodzie, lub dodawać do deserów i sałatek, należy tylko pamiętać, że podgrzewany traci swoje właściwości. Także sami widzicie ile cennych właściwości kryje w sobie ten miód, jeśli chcecie dowiedzieć się o nim jeszcze więcej(...)mieszamy całość dokładnie. Masa powinna byc gęsta ale lepka, formujemy z niej kulki (można sobie pomóc łyżką do lodów), które odstawiamy na kilka godzin do lodówki i pyszny zdrowy deser gotowy
Cynamonowe szczęścieczekolady białej i nieco owocowego aromatu, nie do opisania! Koniecznie musicie go spróbować! W punktach w całej Łodzi oraz kawiarence mieszczącej się przy Piotrkowskiej 114 znajdziecie także bubble waffles, desery i ciasta, genialne sorbety i lody o smaku palonego masła, earl grey, piernika, guawy, czekolady z miętą i wielu, wielu, wielu innych! Znajdziecie tam także lody na patyku, w kolorowych
Cooking MonsterDeser zawierający zdrowe nasiona, jogurt naturalny oraz soczyste truskawki to doskonała propozycja dla fanów deserów z owocami i galaretką. Składniki: 1 truskawkowa galaretka 250g jogurtu naturalnego 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 1 kiwi 8 truskawek Wykonanie: 1. Galaretkę truskawkową rozpuścić w ilości podanej na opakowaniu. Następnie przestudzić, wlać do pucharków ustawionych pod skosem aby uzyskać fikuśny skos(...)dokładnie wymieszać z nasionami chia i miodem, wstawić na 4-5 godzin do lodówki. Po tym czasie przełożyć do pucharków z galaretką wyłożonych na ściankach plasterkami kiwi. 4. Gotowy deser udekorować truskawkami, kostkami galaretki i miętą. Przed podaniem wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinyszparagmi w białym winie, ze szpinakiem, oscypkiem czosnkiem niedźwiedzim. No i zapomniałabym o przepysznym filecie z zębacza z chorizo, szparagami, soczewicą duszoną i kremem z zielonego groszku. Desery Potem był krótki spacer po parku, aby zrobić trochę miejsca w pełnym już żołądku ;) bo na stół wjechać miały desery . A były to : panna cotta z mango z chia, rabarbar(...)czekolada, sernik miętowo – kokosowy, agrest w towarzystwie sorbetu z cydru. Trzeci deser który jak to się mówi „rozwalił system” co się rzadko zdarza ;) więc zjadłam prawie dwie porcje ;) czyli Parfait z chałwy, mus morelowy i lody makowe ( genialne lody ) . A potem już tylko po kolei wszyscy uczestniczy kolacji toczyli się przez Kraków do swoich
Kuchnia na wzgórzumaja była pierwszą w Europie i drugą na świecie (po konstytucji amerykańskiej z 1787 r.) nowoczesną, spisaną konstytucją. Z okazji tego święta nasza grupa przygotowała dla uczestników zajęć patriotyczny deser dla upamiętnienia tego ważnego wydarzenia. ZAPRASZAMY! Patriotyczny deser Składniki na 5 porcji: Składniki na białą warstwę: 250 ml śmietanki 250 ml mleka 3 łyżki cukru 1 laska waniliowa(...)galaretka zaczęła się schodzić wyjęliśmy ją z wody. W metalowych miseczkach wylaliśmy najpierw białą masę, a później czerwoną, schowaliśmy do lodówki. Po kilku godzinach wyjęliśmy deser z miseczek odwracając tak, aby czerwona warstwa była na dole. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Sprawni w smaku
Sprawni w smakuróżne puddingi różane i dzisiaj postanowiłam połączyć z nią cudowny, sezonowy rabarbar. Nie mogłam się go doczekać i okazało się, że w tym połączeniu smakuje obłędnie! Tak powstał jaglany deser Read More Artykuł Jaglany deser różany z rabarbarem – wegańska, bezglutenowa kaszka jaglana pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonsklepach można kupić coraz więcej świeżych owoców i warzyw. Kilka dni temu kupiłam pierwsze w tym roku truskawki. Pierwszą porcję zjadłam bez żadnych dodatków, a z drugiej przygotowałam niezwykły deser. Co prawda początkowo miałam w głowie inny pomysł, ale jeszcze zdążę się z wami nim podzielić. Szybki przegląd w lodówce, i stwierdziłam, że schowam truskawki w kokilce pod jakimś smacznym(...)ciastkiem, lub kruszonką. Wybór padł na aksamitne i mega proste ciastko migdałowe. Migdały i truskawka to obłędny duet. I wiecie co, deser był tak dobry, że była bitwa o ostatnią porcję. Amatorom truskawek polecam ten deser mojego autorstwa. Składniki : na 6 szt 350 g truskawek świeżych 2 jajka (L) 100 g mąki migdałowej
vaniliowoczekoladowapozbycie się starych i przesuszonych resztek ciast, które zostają po świętach prawie w każdym domu. Poza tym, bajaderki to również rewelacyjny sposób na zakalca czy nieudane ciasto. To tzw. deser z resztek czy odzysku 😉 Może nie brzmi to zbyt ciekawie, ale bajaderki są naprawdę pyszne! To miękkie i wilgotne w środku kule o czekoladowym smaku, nadziane bakaliami. W wersji(...)dorosłych można dodać alkoholu, najlepiej rumu, dzięki temu zyskają ciekawy posmak i lekko alkoholową nutę. Jest to prosty i szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, a co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość. I nic się w domu nie zmarnuje! Składniki: ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła
Kuchnia MagdaLenypoczątku roku obiecałam przepisy na klasyczne, niemieckie ciasta i desery. Znane, lubiane i bardzo smaczne. Jak Wielkanoc to oczywiście tort ajerkoniakowy. Ciemny, orzechowy biszkopt z czekoladową nutą, bitą śmietaną i dużo ajerkoniaku. To jest zdecydowanie ciasto tylko dla dorosłych. I chociaż uparłam się na ciasteczka-zajączki, tego ciasta nie mogą jeść dzieci. Jest mocno procentowe
dolcevitainmykitchenście bez dekoracji – białej kiełbasy i jajka, które dodajemy przed podaniem. Przepisy na zakwas i żurek Pascha z miodem, tymiankiem i olejem z dyni W moim przepisie ten deser robi się dosłownie chwilę i zostawia w lodówce na noc do odsączenia. Spokojnie możemy przygotować ją wcześniej i zamrozić, żeby na Wielkanoc po prostu wyjąć z zamrażalki i udekorować. Składniki(...)zostawiamy kilka godzin lub przez noc, żeby nadmiar płynu uciekł i żeby pascha trzymała kształt. Gotową paschę można zamrozić i wyjąć pół godziny przed podaniem. Przed podaniem przekładamy deser na talerzyk bez gazy, polewamy miodem, kilkoma kroplami oleju z dyni i dekorujemy świeżym tymiankiem. Twarożek warzywny Jeśli nie jesteśmy fanami deserów, to dokładnie w ten sam sposób możemy przygotować twarożek
Ugotowane pozamiataneskyr „na bogato” Zupełnym przypadkiem, w ramach „zjadłabym coś” wyszedł mi deser, którym bardzo chcę się z Wami podzielić. 150 g jogurt skyr 20 g masła orzechowego 10 g syropu daktylowego 30 g płatków owsianych 50 g mango 50 g truskawek Jogurt bardzo dokładnie mieszamy z masłem orzechowym i syropem daktylowym. Przekładamy go do miseczki. Owoce(...)kroimy, dodajemy do jogurtu. Płatki prażymy na suchej patelni. Gdy lekko się zrumienią, posypujemy nimi deser. Całość ma 454 kcal
Kucharzycatych małych, szklanych słoiczkach zamknięta jest prawdziwa rozkosz dla podniebienie. Całe plasterki cytryn z żurawiną lub z rumem w syropie miodowym to idealny dodatek do herbaty, lemoniady lub deserów. Te z rumem świetnie sprawdzą się w zimowe wieczory. Naturalny skład, bez konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów i barwników. Cytryny pochodzą z upraw ekologicznych z certyfikatem
Kuchnia MagdaLenyprzypadku właśnie forma na to ciasto sprawdziła się idealnie. Tym bardziej, że posiadam taką z wyjmowanym dnem dzięki czemu nic nie uszkodziłam przy wyjmowaniu. Trzecia wersja wielkanocnego deseru dziś jest w zdrowszej odsłonie. Do przygotowania kremu użyłam budyniu jaglanego, który swego czasu Wam pokazywałam i który robię z przepisu Dominiki Wójciak. Całość fajnie się równoważy :) Składniki na okrągłą formę
Kuchnia w czekoladziemasy sernikowej możemy dodać skórkę cytrynową, wtedy otrzymamy lekko orzeźwiający smak, który będzie współgrał z galaretką. Sernik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a otrzymujemy efektowny deser w sam raz na Wielkanoc 🥚 Składniki: ok. 300 g podłużnych biszkoptów 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki żelatyny
Kuchnia MagdaLeny