Zdecydowanie mój deser dzieciństwa, obok czekoladowego bloku, wafli przekładanych kremem czekoladowym oraz ciasta drożdżowego z rodzynkami. Smaki Babci, najlepsze, cudowne wspomnienia słodkości, rodziny. Dziś u mnie napoleonka, deser bez pieczenia, herbatniki przełożone kremem budyniowym posypany cukrem pudrem. Można przygotować takie ciasto używając zamiast herbatników ciasta francuskiego a krem budyniowy zastąpić kremem śmietankowym, bezowym lub przełożyć bitą śmietaną. Każda wersja zachwyci(...)mówię Wam! Mnie ten deser urzeka od najmłodszych lat! :* U mnie zdecydowanie wygrywają herbatniki oraz domowy krem budyniowy. Idealne ciasto bez pieczenia do kawy. Usiądź z rodziną i zajadaj! Napoleonka na herbatnikach Blaszka o wymiarach 25 x 35 cm lub 25 x 30 cm. Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. SKŁADNIKI: herbatniki
Zasmakuj Kuchniprzychodzi jesień to mam ochotę na zupy - cudownie rozgrzewające i pokrzepiające. W deszczowy dzień nic, no może oprócz deseru, nie poprawia samopoczucia tak jak miseczka gorącej zupy. A ta tajska propozycja nie dość, że jest mega aromatyczna i pikantna, to jeszcze naprawdę szybka w przygotowaniu. Najdłużej zajmuje pokrojenie składników, reszta to czysta przyjemność gotowania. Polecam gorąco nie tylko fanom azjatyckich
Cooking Monsterkońca wiadomo w jakim kierunku 😜 Także dziś na słodko, choć bez tortu. Nadrobię kiedyś, obiecuję :) Póki co ciasto przekładane z wiśniami pozostawiam do Waszej dyspozycji. Tak na deser ;) Na obiad dziś obowiązkowo makaron! Ewentualnie na kolację ;) Dziś Światowy Dzień Makaronu, pamiętajmy by go należycie uczcić! Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto z wiśniami: 250g masła 1 szklanka kwaśnej śmietany
Kuchnia w czekoladziedodatku do podania. Sos mascarpone: 250g mascarpone 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka miodu W miseczce mieszamy mascarpone z przyprawami i miodem. Jeśli wolicie słodsze desery to dodajcie więcej miodu. Swoje ciasto zapiekłam w 6 ceramicznych kokilkach, ale śmiało można zrobić to także w tzw. keksówce. Każdą foremkę spryskuję olejem kokosowym. Na spód wykładamy
Cooking Monstermiodem (w XVII wieku cukier był raczej traktowany jako lekarstwo, a nie produkt spożywczy), z dużą ilością żółtek, często doprawiany korzennymi przyprawami i wzbogacony owocami, może dziś stanowić ekskluzywny deser. Jako dziecko bardzo lubiłam budyń, Paweł uwielbia go do dziś, więc przynajmniej dwa razy w miesiącu budyń pojawia się na naszym stole. Melchmus z wetami bardzo przypadł nam do gustu(...)jest to jedna z najsmaczniejszych wersji tego popularnego deseru. Mój dzisiejszy wariant, ze względy na dodatek białego wytrawnego wina Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2017 przeznaczony jest raczej dla dorosłych. Przepis został również dostosowany do przygotowania w robocie wielofunkcyjnym Kohersen Mycook Na samym dole strony zamieściłam oryginalny przepis Macieja Nowickiego, w Jego wariancie jest to budyń bez mąki ziemniaczanej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadurianem, najbardziej śmierdzącym owocem świata. Jego smak jest mocno dyskusyjny i przyznam, że nie wiem czy się polubiliśmy, ale cieszę się, że mogłam spróbować czegoś tak niezwykłego. 😁 Do deseru zamówcie koniecznie wietnamską kawę, która podawana jest z mlekiem skondensowanym. 😉 Stacja Street Food to także genialne miejsce dla miłośników czworonogów, bo w swoim menu mają także propozycje dla pupila! Wasze psiaki
Cooking MonsterŚliwki się skończyły, malinek znalazłam już tylko parę, ale za to mam jeszcze mnóstwo gruszek i dziś właśnie przygotowałam taki pyszny, prosty a przede wszystkim zdrowy deser jaglany. Ja ten pucharek pełen zdrowia zjadłam zamiast deseru do przedpołudniowej kawy, ale spokojnie może zastąpić kolację czy śniadanie. Składniki (na 2 porcje): 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 gruszka
Cynamonowe szczęścieNarutowicza 7/9, Łódź Drugi tydzień ucztowania ruszy w najbliższy poniedziałek, 17 września, a wraz z nim wystartują trzy kolejne trasy pełne pysznych, tematycznych dań: 🍜 Azjatyckie zupy 🍴 Pierogi świata 🍰 Dekadenckie desery Już teraz wchodźcie na stronę www.festiwal.jemywlodzi.pl i wybierzcie dania, na które macie ochotę i wybierzcie się po trip po łódzkich restauracjach, które zabiorą Was w podróż po kulinarnych smakach świata
Cooking Monsterodkrywać nowe składniki, potrawy, smaki. Lubię klasyki i tradycyjną kuchnię, ale gdy wychodzę do restauracji/knajpki to szukam czegoś wow, nie "bylejakości". W Stekówce zjecie świetne klasyki - burgery, steki czy desery, ale dania jak te przygotowane na festiwal lub w menu sezonowym wyrwą Was z kapci! Bo często to jedyna i niepowtarzalna okazja, by spróbować takich rarytasów! 😊 Stekówka - steki i burgery
Cooking Monsterdymny posmak boczku oraz pozostałe dodatki tylko dodają temu burgerowi charakteru. Pycha! 😍 W menu znajdziecie także klasyczne grzybowe consomme, krewetki czy sałatkę ze strusia. Na uwagę zasługują także desery tj. klasyczne tiramisu, panna cotta czy crème brûlée. W restauracji pojawiła się także gablotka starannie wyselekcjonowanych win, które współgrają z propozycjami z karty. Zapytajcie o nie personel, a na pewno będziecie
Cooking Monsterzaczyna się na dobre staram się go wykorzystywać do maksimum;) A połączenie jabłek z aromatycznym cynamonem to dla mnie znak, że jest już jesień. Dzisiaj przygotowałam dla Was deser, który można zjeść bezkarnie cały (jedną porcję oczywiście:)). Deser nie zawiera jajek oraz laktozy. Jeśli użyjecie mąki owsianej bezglutenowej będzie także bez glutenu. Dodatkowo deser robi się naprawdę szybko. Wartości
Health-Fit-LifeUwielbiam czytać książki ale od kiedy mam bloga sięgam więcej po te kulinarne które dają mi inspirację do tworzenia pysznych dań, ciast czy deserów. Dzięki księgarni internetowej Tania książka .pl która posiada książki i poradniki, trafiłam na ciekawą książkę Jessicy Meinhard pt: Jak jeść słodycze i nie tyć . Z racji tego że jestem ogromnym łasuchem a słodycze to moja największa(...)udowodniła, że można jeść słodycze i nie tyć. Autorka opisuje że schudła 17 kg, a dziś motywuje do tego innych. W książce dzieli się przepisami na zdrowsze wersje ciast, deserów i przekąsek. Tak jak na przykładowym zdjęciu : Brownie jaglane czy Smak raju na bazie kokosu. Przepisy mają podaną wersję podstawową, wegańską, pozbawioną laktozy i glutenu. Brownie jaglane
Sama słodycz i szczypta chilizapachu i smaku do innego rejonu świata. Jesteście gotowi na pełną aromatu i smaku podróż? Zaczniemy od krajów dalekiego wschodu od przyprawy, bez której nie wyobrażam sobie jesiennych deserów J Cynamon z Wietnamu Przyprawa ta jest pozyskiwana z kory cynamonowca. Roślina ta lubi dużą wilgotność powietrza oraz wysoką temperaturę dlatego uprawiana jest między innymi na górzystych terenach Wietnamu(...)lekko słodki smak i aromat. Można ją wykorzystać do przygotowania deserów, ciast czy dań z owoców na przykład jabłek. Kurkuma z Indii Kurkuma nazywana jest również złotem ze względu na kolor oraz dawne hinduskie wierzenia mówiące o tym, że przynosi szczęście – jest także jednym ze składników tak zwanego złotego mleka. To bardzo aromatyczna przyprawa o licznych właściwościach. Rośnie głównie
Health-Fit-Lifeglutenu.Kokos zawarty w napoju jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. 300 g 8,79 zł. 3. Suszone figi- słodka i zdrowa przekąska dla dorosłych i dzieci, nadaje się do ciast, deserów, owsianek. Figi zawierają :potas, magnez i żelazo. 1kg 40,17 zł. 4. Kasza jaglana Bio life- jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz jest lekko strawna i bogata w witaminy.Polecana(...)deserów, ciast, oraz dań wytrawnych. 1 kg 7.99 zł. 5. Daktyle suszone - słodka przekąska idealnie nadają się dla osób z problemami trawiennymi.Zawierają witaminę A,B1,B2 wapń, mangan. Dodają organizmowi niezbędnej energii. 1kg 8,99zł. 6. Pasta orzechowa- 500 g 10,99zł. Idealna do deserów, ciast, kremów. 7.Olej kokosowy- idealny do pieczenia i smażenia,dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych
Sama słodycz i szczypta chiliZielone bakaliowe kuleczki. Deser, który cieszy nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. W takie szare, pochmurne jesienne dni warto choć na talerze wprowadzić trochę koloru i pięknej zieleni Dzisiejszy deser cieszy się u mnie dużą popularnością. Ostatnio musiałam go przygotować w naprawdę dużych ilościach (dla Was prezentuję przepis podstawowy na mniejsza porcję). Moje koleżanki były nim tak zachwycone
Słodkie okruszki