Jedziemy do Francji! Wiecie, że uwielbiam wszystko co kokosowe ?! Wiecie! Dziś postanowiłam, że pysznym kremem kokosowym nadzieję eklerki. Chrupiące ciasto ptysiowe w połączeniu z delikatnym kremem
Ostra na SłodkoKilka dni temu przygotowałem dla Was (i dla siebie oczywiście też) ciastka owsiane z rodzynkami . Pytaliście mnie jednak o jakieś kruche ciasteczka owsiane , tak więc postanowiłem
BlendmanDomowa przyprawa do dyni (tzw. Pumpkin Pie Spice) to kompozycja mielonych przypraw, takich jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawę tę stosujemy w wielu jesiennych potrawach
Moja DelicjaTort migdałowy , z migdałów w skórkach palonych. Według przepisu z „Uniwersalnej Książki Kucharskiej”, wydanej po 1910 roku, Marii Ochorowicz – Monatowej. 160 g masła w temperaturze pokojowej
królestwo garów” Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho Metrowiec ,jest to ciasto jeszcze z mojego dzieciństwa . Ciasto , które ciągnie się jak miara krawiecka ..na metry " class="wp
Ogrodnik w podróżyZebra Ciasto ponadczasowe, a jakie pyszne... Niby zwykłe, a zaskakuje swoim wnętrzem... Ostatni raz robiłam je ładnych parę lat temu z mamą i postanowiłam
Pelusiowa KuchniaTARTA Z JABŁKAMI - NAJPROSTSZA! Cieniutkie, kruche ciasto i pyszne, nieziemsko aromatyczne nadzienie jabłkowe – tak można opisać tę tartę. Prosta i szybka do wykonania, a do tego
Calzonella.comNie przepadam za robieniem ciast warstwowych, o wiele bardziej wolę robić proste, szybkie i nieskomplikowane ciasta jednowarstwowe, czyli wszystko wymieszać, coś tam ciepnąć do środka i
Bernika - moj kulinarny pamietnikPropozycja na śniadanie, ale także na podwieczorek to Pancake. Oczywiście to nie są pierwsze tego typu placuszki, które robiłam, ale te są nieco inne, bo bez
Kuchnia co dniaBabeczki kakaowe , to ten rodzaj wypieków, na którego przygotowanie nie potrzeba wiele czasu. Wszystkie potrzebne składniki najczęściej są w domu, więc od razu możemy zabrać się
Przepisy KulinarnePrzedstawiam przepis na jeden z moich ulubionych jabłeczników:). Zaskoczył mnie nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania, w dosłownie 15 minut (nie licząc czasu pieczenia) mamy
Szefowa kuchniSernik na świąteczną nutę, słodzony nie cukrem a prawdziwym miodem o wyraźnym zapachu prawdziwej wanilii, pieczony na kruchym , zmrożonym i startym cieście, wykwintności dodaje mu
Wanilia i Kardamonskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g migdałów 2 jajka 120 -150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *otarta skórka z 1 cytryny
Domowy Smak JedzeniaKula Słodyczy to pyszna kula! I to niejedna kula. Spotkała mnie miła niespodzianka i miałam okazję posmakować cukierniczego arcydzieła, jakim są wykonane w domowym zaciszu, z
Z Kuchni Do KuchniKocham szwedzkie kryminały i seriale, lubię wpadać do Ikei na zakupy, ich mięsne kuleczki kottbullar mogłabym jeść codziennie na obiad i mimo, że nigdy w Szwecji
Bernika - moj kulinarny pamietnik