Naleśniki w nieco innym wydaniu bo z bananową nutą i kwaskowym musem jabłkowym. Można je podać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak kto lubi. składniki: naleśniki 2 banany 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 % 2 łyżki cukru jabłkowy
Monia miesza i gotujeMega smaczne ciasto Snickers bez pieczenia idealne na deser czyli bajecznie prosty i szybki w wykonaniu smakołyk, który zapewni rozkosz podniebieniu wszystkim kochającym słodkości. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g krakersów puszka masy krówkowej o smaku kawowym lub czekoladowym krem budyniowy 2 opakowania
Smakowite Daniajest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód kruchy: 200 gram ciastek Oreo 50 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka
Mango Papajapuddingu i smakowało obłędnie !! mimo, że wyglądają niepozornie wszyscy uwielbiają te mini ciasteczka, możecie oczywiście z tego przepisu zrobić normalne duże, albo nawet batony, ja dzisiaj przedstawiam bardzo nietypowy deser, który z czystym sumieniem mogę wam polecić, jest bardzo zdrowy, zwiera mnóstwo białka, złożonych węglowodanów, witamin i minerałów, a do tego smakuje wyśmienicie, robi się je w parę chwil, jedyny
zdrowa vege kuchniatylko latem się sprawdzają Bezy z owocami wyglądają cudnie, a smakują wyśmienicie. To super słodki bezglutenowy deser. Nowy post Bezy z owocami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcezdarzenia zaczyna się od 70 % zawartości kakao. Tak, tak, ja też chętniej sięgam po czekoladę mleczną, ale czasem dla zdrowia wybieram gorzką. Poza tym, taka najlepiej komponuje się z deserami. Jest też bardzo kaloryczna (w 100 g zawiera ponad 500 kcal), ale ze względu na jej właściwości, nie warto wykluczać jej z diety! Tym bardziej w okresie jesienno-zimowym, kiedy
Kuchnia EllieKochani zakochałam się ... w TIRAMISU ! (wł. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie) Nawet znaczenie tego deseru zachęca do flirtu. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu. Do miana stolicy tiramisu pretendują min.Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone . Ta unikalna kombinacja smaków i aromatów
potrawyregionalneBustrengo to boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze po przygotowaniu obiadu. To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski pudding. Jest bardzo sycące za sprawą suszonych fig, rodzynek i miodu. Pomimo tylu składników, jego wykonanie jest proste i szybkie, ponieważ wszystko się miesza (samo)...;-) Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem. Polecam
potrawyregionalneSernik na zimno jest lubiany przez dzieci a to za sprawą pysznego smaku,delikatności i galaretki. Myślę,że i dorośli go polubią a szczególnie osoby które będą przygotowywać ten deser. Spytacie dlaczego? Przede wszystkim dlatego,że jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Nie potrzebujemy ani jajek ani masła...czyli mniej kalorii ;-)) Składniki: 3 szt.serków po 150g homogenizowanych waniliowych
potrawyregionalneMają wpływ na spowolnienie procesów starzenia. Uff... to tylko niektóre informacje i właściwości jagódek. Myślę,że wystarczy. Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-) Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów. Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać
potrawyregionalnetylko niektóre z wielu występujących: przyprawa do dań słodkich: cukier,skórka cytrynowa 9%,ka rdamon 9%,cynamon 3%,goździki,ekstrakt z kurkumy. przyprawa do kawy i deserów: cynamon 62%,cukier kandyzowany,goździki,kardamon,wanilia ognista mieszanka przypraw: pieprz czarny 30%,sól,chili 25%,kolendra,gorczyca biała,czosnek 6%, ekstrakt z papryki sól morska z pieprzem
potrawyregionalnereumatyzmie. Porzeczki w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki. Ma piękny kolor, zapach i rewelacyjny smak. Jest przy nim trochę pracy
potrawyregionalneznakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów. Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów – antocyjanów. Antyoksydanty spowalniają procesy
potrawyregionalnewzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę. Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna. Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek. Porzeczki są bogate w pektyny, tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących. Składniki: 3 kg czerwonej porzeczki 900 g cukru ( po około
potrawyregionalnemasą. Na to układamy naponczowane biszkopty i oprószamy całość obficie kakao. (najlepiej przez sitko) Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Idealne na niedzielny czy świąteczny deser. Smacznego! Inspracje zaczerpnęłam od Kasi
Radość kipiąca uśmiechem.