desery - 58579 przepisów (strona:1756/3906)

Kompot z suszonych wędzonych śliwek 123

Kompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki wspaniale wpływają na trawienie. Na blogu znajdziecie również  kompot z suszonych owoców z cytrusami . Kompot z suszonych wędzonych śliwek Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia Składniki: 300 g suszonych wędzonych śliwek

Kulinarne przygody Gatity
cytrynowe gałganki 158

Przed nami noc sylwestrowa i karnawał a więc mnóstwo okazji do zorganizowania choćby małego przyjęcia. Na takie okazję polecam mój najnowszy pomysł na deser. Cytrynowe gałganki to ciasto ptysiowe nadziane dwoma kremami- budyniem jak do karpatki i cytrynowym curdem a to wszystko wykończone domową kakaową polewą. Takie ciasteczka są niewielkie, w sam raz na dwa kęsy więc na przyjęcia nadają

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najlepsze Pierniki w czekoladzie na świecie 199

Produkty Potrzebne; Mąka Pszenna extra typ 405 lub 450 - 1 kg Miód- 6 łyżek stołowych Cukier- 1 szklanka 330ml masło - 200 gram  jajka- 2 sztuki

pichciszto
Babeczki keksowe 204

Babeczki keksowe to nic innego jak poporcjowany już keks. ;-) Piękne, kolorowe babeczki, które kuszą swoim wyglądem na tyle, że od razu ma się ochotę je z

Szefowa kuchni
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3436

karp smażony – Karp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kostki Domino 136

Smaczne, niewielkie kosteczki piernikowe z dodatkiem masy marcepanowej oraz konfitury morelowej oblane czekoladą. Przepyszne, malutkie kwadraciki dosłownie na jeden kęs to idealny pomysł na deser lub świąteczny prezent dla kogoś bliskiego. Wcześniej zajadałam się jedynie kupnymi kostkami Domino, jednak te domowe są o niebo lepsze, słodsze i smaczniejsze. Mimo, iż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu to zdecydowanie ich smak wynagradza

Mango Papaja
Wigilia po staropolsku - kulinarne rekonstrukcje 109

zdecydowanie powinnam żyć w innych czasach... Innych czasach pod względem kulinarnym ;-). Poznając tajniki kuchni staropolskiej można się dowiedzieć, że wiele dań było przygotowywanych na słodko i to nie tylko desery, a również i dania główne. A w końcu ja kocham słodkie pod każdą postacią :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Świąteczne kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami 173

ciasteczkach, a jednocześnie nie był bardzo rzadki. Za pomocą pędzelka smarujemy lukrem każde ciasteczko i dekorujemy dowolnie wybraną posypką. Ja w tym roku postawiłam na posypki do ciast i deserów nowej linii Decorada Delecty. Muszę przyznać, że urzekły mnie kolory maczków, kamyczków, płatków i kuleczek.  Stworzone są z naturalnych składników i już po otwarciu torebki wyczuwalny jest miły zapach

Taste Therapy
Babka adwokatowa / ajerkoniakowa 164

Pyszna babka o wyraźnym smaku ajernoniaku / adwokat u . Naprawdę wyraźnym. :-) Zas kakując o wyraźny m. ;-) Więc jeśli nie lubisz ajerkoniaku, nie piecz jej. Jeśli lubi sz

Szefowa kuchni
Bezy 126

przepis na bezy ale można go wykorzystać do zrobienia krążków do tortu lub innych deserów. Przepis to podstawa jak powinno się wykonać bezy a ilość białek można dostosować do tego co mamy w planie do zrobienia :) Składniki : - 200 ml białek ( u mnie z 5 jajek rozmiar M ) - 400 ml cukru zawsze cukru jest drugie tyle to białek - łyżeczka soku

Wypieki Rene
"Kuchnia włoska" i "Ciasta i desery" KROK PO KROKU - recenzja 139

się swoją opinią na temat dwóch nowości wydawniczych. Pierwsza z nich to książka, której autorką jest Laura Zavan "Kuchnia włoska, Gotowanie krok po kroku" a druga to "Ciasta i desery, Gotowanie krok po kroku" Marianne Magnier-Moreno. Byłam ciekawa, czy t e dwie pozycje są mnie jeszcze w stanie czymś zaskoczyć?   Już po chwili   wiedziałam, że gotowanie

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciasteczka. Gwiazdki kajmakowe z kremem kasztanowym. 246

Kruche ciasteczka polecają się tym razem w wersji świątecznej. Kajmakowe gwiazdeczki po prostu rozpływają się w ustach i będą cudownym deserem w świąteczne dni. Ale oczywiście można a nawet trzeba upiec je także z innej okazji bo zawsze smakują wybornie. Kajmak czyli krem z tłustego mleka i cukru nadał dzisiejszym ciasteczkom cudownej słodkości, którą przełamuje kwiat soli morskiej zawarty

Smaczna Pyza
Drożdżówki z budyniem i suszonymi owocami i kruszonką 120

zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jak już wspomniałam 1 budyń dla mnie to za mało więc radze rozrobić dwa a resztę która zostanie przełożyć do salaterek i zostawić na deser :) ) Jak budyń będzie już gotowy przykrywamy go od razu folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch, przestudzić i włożyć do lodówki. Jak ciasto podwoi swoją objętość zabieramy się za robienie

Piekielna Kuchnia Pati
Tort migdałowy amaretti 207

Zapraszam na kolejny słodki przepis, tort migdałowy amaretti. Pyszny tort na migdałowym biszkopcie, przełożony masą maślano budyniową i marmoladą z moreli. Tort ozdobiony migdałowymi ciasteczkami amaretti

codojedzenia
Makowiec - ciasto drożdżowe 239

Przedstawiam przepis na makowiec. Taki tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna o bowiązkowa pozycja na świątecznym stole , ciasto pieczone właściwie tylko

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania