desery - 58579 przepisów (strona:1676/3906)

Frużelina z czarnej porzeczki 169

zostało. Zaletą frużelin jest to, że zachowują się całe owoce, przez co smak jest bardziej intensywny. No co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszna! Doskonała do deserów, naleśników, placuszków, jako dekoracja do ciast i tortów. Spróbujcie koniecznie jeśli jeszcze nie próbowaliście, bardzo gorąco zachęcam! 1 kg czarnej porzeczki 0,5 kg. cukru (można dosypać więcej lub mniej, w zależności

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Dżem z jeżyn 123

Dżem z jeżyn jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Można go zmiksować, wtedy będzie miał jednolitą konsystencję, ja nie miksowałam, chciałam by zostały całe owoce. I to był strzał w dziesiątkę, bo całe owoce nie dość, ze smaczne to jeszcze bardzo fajnie wyglądają i zachęcają by je zjeść. Robi się go bardzo szybko. Nie podałam proporcji cukru, bo sypałam

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ser a’la koryciński z czarnuszką 170

etapie krojenia skrzepu. Jak komu wygodnie. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/ser-ala-korycinski/ BosowKuchni Artykuł Ser a’la koryciński z czarnuszką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Obłędnie pyszne jesienne ciasto śliwkowe z gruszkami na kruchym spodzie 228

Jesień sprawia, że apetyt na słodkie desery ma inny wymiar. Teraz poszukujemy innych owoców do ciast niż latem. Dzisiaj mam dla Was  zdecydowanie jesienne ciasto. Jesienne, bo ze śliwkami węgierkami, bo z gruszkami... Kiedy indziej takie ciasto może tak wspaniale smakować, jak nie jesienią? Składniki: 450 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 150 g cukru pudru

Kuchnia u Krysi
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki 166

porcjach, a że babcia lubi sobie „trochę” pojeść i najlepiej jak na jednym talerzu jest kopa pyr, a na drugim dwie kopy schabowych, do tego na deser dwie blachy ciasta, w tym jedno z galaretką, to na widok jednej zaserwowanej jej porcji tiramisu syknęła „więcej papiru niż jedzenia”. I tak, mamy rodzinne powiedzonko Smacznego

greenscarf
Poczuj miętę do The One - relacja z medialnego otwarcia restauracji! 132

kilka z nich zdecydowanie zasługuje na uwagę. Najbardziej smakował y mi : z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową, pasta z wędzonej makreli z ćwikłą oraz deser bliski memu sercu - "chyba sernik" . Przystawka z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową była obłędna, bardzo dobrze połączone smaki. Danie:  pasta z wędzonej makreli

Projekty ze smakiem
Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką 141

pasuje bardziej, niż cynamon i orzechy. Wszystko to znajdziecie właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser.  Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych jabłek 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Na początek lipca- pistacjowe maliny 135

własnego ogródka!;) ) świetnie się łączą. Toteż w jeden z upalnych dni, 'zakasałam rękawy' ( chociaż żadne odzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki. Najlepiej trochę schłodzone ;) Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz:   Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Na Dzień Matki: beza, truskawki i kwiatki 153

Chociaż sama nie jestem jeszcze mamą, to bardzo lubię ten dzień! Wtedy zawsze świeci słonce, pachnie kwiatami i jest słodko :) Ten deser łączy w sobie przynajmniej dwie z wyżej wymienionych rzeczy - jest słodki i pachnie kwiatami. Właśnie tak! Sformułowanie bukiet smaków w tym wypadku nabiera dużo bardziej dosłownego znaczenia ;) Szukaliście bezowego torciku pełnego stokrotek? - To dobry adres! :D Tym razem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Babeczki z kremem z kwiatów czarnego bzu i morelami 170

delikatnym kremie. Do tego najwspanialsze, słodkie i pyszne świeże morele, które są absolutnymi mistrzami rodzimych owoców w działaniu antynowotworowym! ( Tu mogą posypać się ochy i achy ;P) Ten deser jest prosty, stosunkowo szybki w przygotowaniu i naprawdę bardzo prosty :) Smak i aromat słonecznego Czerwca w kruchej, mieszczącej się w dłoni babeczce... Spróbujcie koniecznie, jeśli tylko macie dostęp do tych wspaniałych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czarny Las w bezie 122

wyszła przepysznie lekka i nie za słodka, dzięki dodatkowi kakao i świeżych wiśni, jak na Czarny Las przystało. Musicie sami przekonać się, jak dobrze smakuje! Idealny na niecodzienny letni deser lub specjalną okazję, jaką mogą być urodziny dziadka Mirka ( tak jak w tym przypadku). Koniecznie spróbujcie tej słodyczy, póki jeszcze wiśniowe sady uginają się pod ciężarem owoców! Teraz są najlepsze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Słoik pełen przytulności, czyli cynamonowe śliwki 124

dodatku jest jedyną przyprawą pozyskiwaną z kory rośliny i jako jedna z niewielu jest delikatnie słodka sama w sobie. Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować się jego słodyczą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Syrniki – placuszki twarogowe 350

Syrniki to wyjątkowo smaczne placuszki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Pochodzą z Rosji, ale dobrze znane są także w Polsce np. na Podlasiu jako „ serniczki „, czy w Małopolsce jako „ małdrzyki krakowskie „. Te urocze i puszyste placuszki składają się głównie z twarogu, dlatego smakiem przypominają sernik. A kto oparłby się sernikowi? Najlepiej smakują

Poezja smaku
Tarta ze śliwkōma (Tarta ze śliwkami) 143

Niy dojś 1 , że śliwki sōm 2 dobre we smaku, to jeszcze majōm kans 3 fetaminōw 4 : magnez, potas, żelazo i inksze 5 , ale- co dlo

Chop w kuchni
Drożdżowe rogaliki z czekoladą i rodzynkami 187

moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory.  SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki mleka, 30g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50g masła, 1/3 łyżeczki soli, 1 tabliczka

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania