makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy
Tradycyjna kuchnia Kasikozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze w kuchni Maghrebu, kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. Serio warto je wypróbować! Książka do kupienia tutaj
GRUBY WAŁEKprzygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone rzodkiewki w kozim maśle, podpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób, czym jest proces fermentacji, co dzieje się w nastawionych słoikach, jakie bakterie biorą udział
GRUBY WAŁEKgrochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem a herbaty matcha. Pyszności! Łapcie książkę tutaj
GRUBY WAŁEKsię wyjątkowy, magiczny czas świąt. Święta w mojej kuchni to mieszanina różnorodnych wspaniałych zapachów. Aromat korzennych przypraw, pieczone mięsa z wykwintnymi dodatkami, kawa parzona w ekspresie, podawana z wyjątkowym deserem. Jednak dla mnie najmilszym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia jest aromat pomarańczy. Urodziłam się w czasach, kiedy cytrusy były synonimem luksusu, czegoś niedostępnego, a jednocześnie niezwykle egzotycznego
W mojej kuchnitiramisu na zimno W zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu Świąt. Tutaj prezentuje go w odmianie tiramisu, czyli jest to propozycja dla wielbicieli tego deseru lub też po prostu kawy i kakao. Jest to sernik na zimno czyli nie trzeba go piec, ale coś za coś. Piec nie trzeba, ale trzeba użyć żelatyny. Wiem
Relaxtimeczekoladowe kuleczki ZENTIS -Mieszanka chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie. Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery. cukier puder 2 szklanki mleko -tyle aby powstał lukier sok z cytryny Wykonanie: Cukier,masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, kiedy przestygnie dodajemy sodę kakao i przyprawy korzenne, mąkę i jajo. Składniki wyrabiamy rękoma
Różowa kuchniabiałym i boczkiem albo spaghetti z pulpetami z kaszy orkiszowej i kurczaka z sosem pieczarkowym. Na kolację burgery jaglano-buraczane albo jajecznica ze szpinakiem i grillowaną polentą. Są też desery – granola gryczana z orzechami i sokiem pomarańczowym, muffiny gryczano-amarantusowe z żurawiną czy lody czekoladowo-wiśniowe z kaszą manną. Szaleństwo! Kupcie sobie tutaj
GRUBY WAŁEKDzisiejszy pomysł na żywioł! Złapałam w sklepie gruszki, czekoladę, lody waniliowe i pomyślałam "będzie z tego niezły deser" ;) Składniki na gruszki w czekoladzie z lodami waniliowymi (3 porcje): 3 twarde gruszki lody waniliowe tabliczka czekolady deserowej aromat waniliowy 0,5 l wody 0,5 l mleka 7 łyżek cukru 6 listków mięty Gruszki umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Podgrzać
Karola gotujewcisnąć klips. P.S. Może słoiczki po ćwikle nie prezentują się oszałamiająco, ale smak jest rewelacyjny! :) P.P.S. Bardzo słodki! Nie jest bardzo gęsty. Ma raczej konsystencję syropu. Super dodatek do deserów
Karola gotujeodmiany coś słodkiego na każdą okazję... Składniki na deser (2 porcje): mała śmietana 30% łyżeczka cukru czekolada mleczna pomarańcz skórka pomarańczy biszkopty sok pomarańczowy i opcjonalnie likier pomarańczowy cynamon Zmiksować śmietanę tak, aby powstała bita śmietana i dodać do niej cukier. Rozpuścić czekoladę (z wyjątkiem dwóch kostek). Skórkę pomarańczy po uprzednim wyparzeniu zetrzeć, a następnie obrać resztę. Owoc pokroić
Karola gotujeKompozycja na upalne dni. Owoce, lody, mięta, czekolada. Składniki na deser owocowo - lodowy w dwóch sosach (4 porcje): arbuz 600 g winogrona zielone 250 g 4 gruszki 3 brzoskwinie "ufo" pomarańcz lody śmietankowo - czekoladowe 1 l garść liści mięty mały jogurt naturalny 2 łyżeczki brązowego cukru mleko 30 - 40 ml 2 łyżeczki masła 9 kostek gorzkiej czekolady Owoce umyć, obrać
Karola gotujeKolejna propozycja deseru. Owocowy, ale i kaloryczny. Czasami można sobie na taki pozwolić, na przykład po pierwszym udanym dniu w nowej pracy :) Składniki na banany w czekoladzie na zimno (3 porcje): 3 banany tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml mleka zielone winogrona, żurawina i rodzynki Banany obrać i przekroić na połówki, nabić na patyczki. Wsadzić owoce do zamrażalnika
Karola gotujeustach. Creme de papaya - Lodowy krem z papai z likierem porzeczkowym Cassis. Ciekawy smak lodów. Chyba pierwszy raz próbowałam czegoś takiego. Myślę, że nie zdziwi Was to, że ten deser był... smaczny. Podsumowując, Carioca Resto Bar to kolejne wyjątkowe miejsce, które polecam każdemu. Przepyszne dania, klimat i miła obsługa wpływają na niepowtarzalność tego miejsca. Zajadaliśmy z nieukrywaną ciekawością i uśmiechem
Karola gotujetego cudu. Robi się go szybko z niewielkiej ilości składników. Składniki na suflet czekoladowy (2 porcje): 3 jajka 90 g masła 125 g czekolady deserowej (ja preferuję gorzką, bo deser wychodzi naprawdę bardzo słodki) 70 g cukru pudru 50 g mąki pszennej tortowej Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Rozpuścić połamaną na kostki czekoladę wraz z kawałkami masła
Karola gotuje