ostygnięcia w wywarze. Ja wyjmuję je kolejnego dnia. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/schab-parzony-10-min/ MieszamWGarnku Artykuł Schab parzony 10 min pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPomysł na zdrowe i pożywne śniadanie lub podwieczorek. Kasza kuskus zapiekana z jabłkami i półtłustym niemielonym twarogiem podana w niewielkich kokilkach. Mamy zimę, więc
Nastoletnie Wypiekaniekanapki, do deserów, do pieczonego mięsa czy do serów z patelni (lub zapiekanych). Pyszna i aromatyczna konfitura z truskawek - polecam!;) Konfitura pachnąca niesamowicie truskawkami z dodatkiem cukru trzcinowego. Ta pyszna słodkość w słoiczku, która mieści w sobie truskawkowe małe co nie co możemy zastąpić (z powodzeniem) innymi owocami, także białym cukrem lub miodem. Składniki: 2 kg truskawek oczyszczonych
Zasmakuj Kuchnigospodarzy lub uraczyć nim gości, którzy pojawią się u nas w domu. Przed podaniem warto posypać go odrobiną gałki muszkatołowej. Będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem do deserów lub do kawy. Eggnog, likier jajeczny Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 ml mleka 100 ml kremówki 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki cynamonu ziarenka
Kulinarne przygody GatityWiększość osób mascarpone kojarzy z Tiramisu bądź innymi słodkimi deserami, w tym przepisie chcę Wam przedstawić Mascarpone w wersji wytrawnej. Słodki kremowy Serek Mascarpone w połączeniu z czosnkiem i kwaskowatymi kaparami to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Ważnym elementem tego dania jest makaron, najlepszy będzie taki, który dokładnie oblepi się sosem. Ja do takich "sosowatych" potraw używam makaronu typu Cesarecce
Wylizany Rondelubitą pianę z białek. Połowę masy przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Rozłożyć na niej wiśnie. Część wiśni odłożyć. Przykryć resztą masy i ułożyć na niej pozostałe owoce. Tak przygotowany deser wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temperaturze
Pysznie & Piękniejakiegoś czasu robię mini pączki ale jakoś na blogu jeszcze ich nie zapisałam. Naprawiam swój błąd i oto przedstawiam mini pączki. Pyszne, wilgotne, a dla niektórych to kultowy deser robiony podczas zajęć ZPT w szkole podstawowej. Wystarczy zaledwie wymieszać kilka składników i już prawie gotowe. Składniki: 300 g sera białego najlepiej z wiaderka lub dwa małe opakowania serka
Pysznie & PiękniePolecam babkę z dodatkiem kasztanów jadalnych u nas raczej mało popularnych. A szkoda, bo są bardzo dobre i nadają się do wielu ciekawych potraw i deserów. U mnie na pierwszy ogień poszła babka. Pyszna i zupełnie inna. Ale warto zaryzykować. Składniki: 125 g mąki pszennej 200 g masła 250 g cukru pudru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pysznie & PięknieKolorowe galaretki zatopione w śmietanie zachęcą każdego i małego i dorosłego do zjedzenia choćby kawałeczka. Naprawdę bardzo prosty i pyszny deser. Składniki: 4 galaretki w różnych kolorach i smakach 300 ml śmietany 18% 300 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny cukier puder Wykonanie: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odstawić do stężenia. Pokroić je na małe kawałeczki. Żelatynę rozpuścić
Pysznie & Piękniebył jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się to z deserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte
Kryzysowa Książka Kucharskawedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty, pieczone z drogich składników jako forma deseru. Jeden minus to duża ilość zmywania, która także powinna odbywać się z zachowaniem oszczędności wody i płynu do mycia naczyń. Od stycznia woda w Katowicach podrożała o 53 grosze
Kryzysowa Książka Kucharskaporze można jeszcze spotkać pędy orlicy, o której pisałem już tutaj :) Na nasypie szukamy szczawiu, a w lesie szczawiku zajęczego. Wieść głosi, że nadaje się nawet do deserów :) Znalazłem też mniej istotne rośliny z punktu widzenia kulinarnego. Na zdjęciu gwiazdnica. Jak komuś na wyprawie zupa będzie za mało słona to może sobie pożyczyć trochę soli zmineralizowanej
Kryzysowa Książka Kucharskaużywają jej do wszystkiego. W tle złoża barszczu czyli głównego składnika znanej zupy :) Po drodze nazbierałem jeszcze chabrów i płatków dzikiej róży, do lemoniady, która jutro będzię na deserach :) Reasumując. Pojechałem sobie za darmo nad morze. Wystąpiłem i odbyłem podróż sentymentalną do czasów dzieciństwa :) Bardzo mi się podobał sam konkurs pod kątem ludzi. Nie było niezdrowej rywalizacji, wszyscy sobie
Kryzysowa Książka Kucharskaznajomych i szkoda było nie wykorzystać :) Historia dania była taka. Kiedyś, mój wykładowca od marketingu opowiedział mi historię jak to był na Sycylii i jadł tam pewien charakterystyczny deser. Było to purée ziemniaczane z cukrem. Zapłacił za to duże pieniądze i postanowił sobie, że zrobi taki po powrocie do kraju. Oczywiście, nie zrobił :) Ja też poszedłem sobie kiedyś do jednej
Kryzysowa Książka KucharskaNiby trochę na słodko, ale nie traktuję tego osobiście w kategorii deseru, tym bardziej, że to dobry prowiant na wynos. W Europie mieliśmy rycerzy, którzy musieli być wysoko urodzeni, a w Japonii byli samurajowie. Nosili lżejsze zbroje i miecze, a poza tym nosili się tak samo wysoko :) Taki przywilej systemu feudalnego. W 1871 roku wszystkie tytuły samurajskie zniesiono, a przez
Kryzysowa Książka Kucharska