desery - 58579 przepisów (strona:1287/3906)

Zakochane bezy 155

inaczej, musiałam je przygotować. I wiecie co? Jeśli zostały Wam jakieś białka, nie wyrzucajcie ich. Po co? Przecież możecie zrobić pyszne bezy ;) No i te serduszka... Będą piękną ozdobą deserów Walentynkowych.  Potrzebne nam (na 25 sztuk): - 2 białka - 6 łyżek cukru pudru - kilka kropel czerwonego barwnika - szczypta soli Przygotowanie:  Białka ubić z solą dodając porcjami cukier puder

W poszukiwaniu inspiracji
Mus śmietankowy albo i nie 213

Uzupełniamy musem z kakao. Zamiast kakao można dodać kawę (łyżeczka kawy rozpuszczona w łyżeczce wody) lub barwnik spożywczy, np. czerwony. Wersja musu biało-czerwona poniżej.  Smacznego! UWAGA! Deser przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa dni! *Słodzik do zastosowania w wersji dietetycznej

Humanistka w kuchni
Dietetyczny deser otrębowo-kakaowy 144

łyżeczka słodzika Do zimnego mleka wsypujemy otręby, słodzik i kakao. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dość często mieszając. Gdy otręby się rozgotują, dodajemy aromat migdałowy i mieszamy. Deser jest gotowy. Pyszny na ciepło i zimno. Idealna przekąska także do pracy. Pyszne także jako odmiana śniadaniowej, tradycyjnej owsianki.  Jeżeli ktoś woli rzadsze musi skończyć wcześniej gotowanie

Humanistka w kuchni
Najsmaczniejsze babeczki marchewkowe 213

Najsmaczniejsze babeczki marchewkowe !               Nie macie pomysłu na deser lub poczęstunek dla gości, to skorzystajcie z mojej dzisiejszej propozycji. Babeczki marchewkowe są szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem doskonałe w smaku.  Składniki: około 13 babeczek  - olej - 175 ml  - jajka - 2 sztuki  - mąka orkiszowa - 220 g - soda

Fit-amina
Sernik z polewą Crème brûlée 179

przy okazji kolejnej imprezy spróbować swoich sił ponownie z sernikiem. Tym razem padło na sernik Creme Brulee, do którego przepis zaczerpnęłam od Doroty Świątkowskiej z książki Moje Wypieki i Desery i był to słuszny wybór. Przygotowałam go w wersji bezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką

Smakowity Blog Kulinarny
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 151

udany, że od tego dnia często gości na naszym stole, bo jest po prostu super! Pysznie smakuje, jest fajnie wilgotne, nadziane bakaliami, naturalnie słodkie i bardzo sycące - wspaniałe na deser i jako przekąska w ciągu dnia, taki trochę "baton energetyczny" ;) Robi się błyskawicznie, wszyscy chwalą, no to w końcu - dzielę się :)) Zakładając, że nie zjedliśmy całej jaglanki  na śniadanie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
3 bit 884

pyszny deser prosto z lodówki, który rozpływa się w ustach i wspaniale smakuje! :) i co ważne, nie wymaga pieczenia! Składniki: (na dużą blachę) -3-4 paczki herbatników po 130 g -1 masa krówkowa kajmakowa -400 g śmietany kremówki 30% -3 łyżki cukru pudru -2 fixy do śmietany -100 g czekolady deserowej -2 budynie waniliowe -3/4 l mleka

KasiekGotuje
Tiramisu na szybko 595

miksturze kawowo-likierowej. Na to kładziemy warstwę kremu, rozprowadzamy równomiernie i znów biszkopty nasączane a na wierzch warstwa kremu. Całość posypujemy kakao. Ja dodałam też startą gorzką czekoladę. Gotowy deser dajemy do schłodzenia na kilka godzin, wtedy rozpływa się w ustach :). Smacznego

KasiekGotuje
Jabłka pieczone z konfiturą 144

pyszny pomysł na ciepły, niskokaloryczny deser :) Składniki: (dla 2 osób) -4 jabłka -dowolna konfitura -kilka orzechów włoskich -kilka rodzynków Wykonanie: Jabłka myjemy i ścinamy ich górne części. Nożem wydrążamy gniazda nasienne. Układamy jabłka w naczyniu żaroodpornym. Do każdego jabłka nakładamy łyżeczką konfiturę, dodajemy rodzynki i grubo posiekane orzechy. Pieczemy w 175 stopni 20 minut. Po tym czasie jabłka powinny być

KasiekGotuje
Sos czekoladowy 249

pojawił się przepis na churros , hiszpańskie smażone ciastka. Ciastka te można również podawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis. Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny. Sos czekoladowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 100 g czekolady  7 łyżek

Kulinarne przygody Gatity
Manna z owocami 207

Szybkie proste sycące śniadanie, lub jak kto lubi COŚ słodkiego jako deser.. Często przychodzi ochota na COŚ słodkiego.. Manna - uniwersalna, szybka, smak dzieciństwa.. Do dopełnienia szczęścia wystarczy nawet sok malinowy. Składniki :  1/2 szkl mleka 5-6 czubatych łyżek kaszki manny 1 łyżka cukru Opcjonalnie owoce ( u mnie banan i mrożone jagody ) Przygotowanie : Mleko zagotować z cukrem

Garnkowe fanaberie
Galaretka z serduszkiem na dwa sposoby 2719

posiadam żadnych foremek, które mogłyby    mi ułatwić w ich przygotowaniu, ale czasem jak to się mówi „ trzeba zrobić, coś z niczego”. Pierwsze przygotowałam sobie szklanki do deserów i wymierzyłam wielkość serduszek, które  miały by się w nich zmieścić. Następnie z grubszego papieru wycięłam paski o grubości ok. 1 cm i zawinęłam je w folię aluminiową.  Przecięłam

Moniki Smakołyki
Babeczki S'MORES 274

Deser s'mores pamiętam jeszcze z wakacyjnych obozów. Polega on na przypieczeniu nad ogniskiem pianki marshmallow i umieszczeniu jej pomiędzy dwoma kawałkami krakersa typu graham lub herbatnikami wraz z kostką czekolady, tworząc 'kanapkę' :). Pyszności! Dziś przedstawiam przepis na babeczki mocno czekoladowe (w smaku przypominają brownies - są mięciutkie w środku i chrupkie na wierzchu) z kawałkami herbatników i piankowym wykończeniem. Zapraszam

My Culinary Art
Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem 372

modyfikacją tradycyjnych francuskich naleśników z sosem pomarańczowym. Wzbogaciłam je o dodatek twarogu, który moim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem Składniki: Ciasto: 250 ml mleka 1 jajko około 120 g mąki pszennej ½ laski wanilii

Mania Gotowania
Tarta Tatin z patelni 222

kroimy na ćwiartki, a je jeszcze na pół. Na patelni, na wolnym ogniu karmelizujemy cukier, gdy będzie płynny dodajemy masło, a następnie owoce. Proces taki sam jak podczas przygotowywania deseru  z figą i śliwką w karmelu Owoce dusimy w karmelu na najmniejszym natężeniu palnika przez ok 20 - 30 minut. Mieszamy je jak najrzadziej, uważając, by się nie rozpadły. Ciasto

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania