karmelizowanymi jabłkami zadowoli niejedno podniebienie. I tak ostatnim moim "wynalazkiem" stała się kaszka gotowana na mleku kokosowym. Smakuje rewelacyjnie! A gdy podałam ją na zimno z musem ananasowym, deser skradł serca wszystkich gości. Uwaga: podaję dwa sposoby przygotowania kokosowej kaszki manny, w obu przypadkach wychodzi pyszna. I kto by pomyślał, że to nie zwykła kasza manna:) Składniki
Obiad gotowyBROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI jest dowodem na to, że ciasto czekoladowe może... Artykuł BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEstron. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem lub… z czym kto może. Racuchy z twarogu z budyniem bananowym sprawdzą się w każdej roli. Na obiad, kolację, śniadanie, czy deser. Można je podać dodatkowo z kleksem jogurtu, czy śmietany lub polane miodem, czy nektarem z agawy. Zastępując cukier puder stewią lub ksylitolem – otrzymamy danie dla diabetyka. Używając budynie i proszek
mojewypiekiinietylkopieczemy 20 minut. Pieczoną jaglankę szarlotkową z orzechami włoskimi zjadamy na śniadanie lub zabieramy ze sobą na wynos. Taka jaglanka może miło zaskoczyć gości, kiedy poda się ją jako deser na ciepło z kulką lodów wanilinowych. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata
My Chcemy Jeśćczekoladowy - już brzmi wspaniale, prawda? :) Do tego dodałam wyborny syrop korzenny na bazie miodu, z cynamonem, imbirem i innymi przyprawami korzennymi. Deser cudowny, bardzo zimowy, słodki i jednocześnie rozgrzewający ... Bardzo polecam Wam ten przepis, dopóki zima jeszcze nas nie opuszcza! :) Składniki: 200 ml śmietany kremówki syrop korzenny (do kupienia w dobrych sklepach) 50 gramów gorzkiej czekolady 50 gramów mlecznej
Garniec Magalieczekoladową masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20cm (lub małej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 2 godziny. 3. Gdy masa stężeje, deser kroimy na małe prostokąty, przechowujemy w lodówce. Smacznego
Mała CukierenkaPyszny deser? smakowite śniadanie? znakomity podwieczorek? tak czy tak budyń jest znakomity. Delikatny w smaku i bardzo kremowy, idealnie rozgrzewa brzuchy, polecam. Dyniowy budyń jaglany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieramach wygodnictwa lub jak kto woli z powodu lenistwa, robię je z półproduktów i bez pieczenia. Ciasto 3 bit jest naprawdę szybkie do przygotowania, a podane na deser znika jako pierwsze i goście proszą o dokładkę. Składniki: 400 g (puszka) masy krówkowej (kajmak) 500 g herbatników 400 ml śmietany 30% 2 opakowania śnieżki lub śmietan-fix (u mnie śnieżka
Kuchcik gotujewiem czy ptysie to tradycyjny deser na Sylwestra, ale odkąd pamiętam na ostatnią noc roku przygotowuje właśnie taką słodką przekąskę. W tym roku trafiłam na wyjątkowy przepis. Ptysie z kruszonką! W dodatku pachnącą pomarańczami. Wypełnione czekoladą z pomarańczową nutą rozpływają się w ustach, są przepyszne :) Przepis pochodzi ze świetnej książki Moniki Waleckiej „Opowiadania drewnianego stołu”. ptysie
Mienta blogcytrynowy sernik Połączenie delikatnego twarogu z kwaśnym smakiem z cytryny daje zawsze wspaniały efekt. W dodatku deser ten nie należy do zbyt pracochłonnych, dlatego uważam że powinien on gościć na naszych stołach jak najczęściej. składniki ciasto 125 g masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao szczypta soli sernikowa masa
Miód i pieprzTarta jest chyba już znakiem rozpoznawczym jeśli chodzi o podawane u mnie desery- błyskawicznie się ją przygotowuje i równie szybko znika. Składniki na spód: 150 g masła 300 g herbatników Składniki na krem: 250 g mascarpone (zazwyczaj jest to 1 opakowanie) 200 g białej czekolady (zazwyczaj są to 2 tabliczki) Dodatkowo: duże pudełeczko malin Sposób przygotowania: 1 . Masło
kuchnia do kwadratuKarnawał w pełni! Pora więc na karnawałowy deser. Zamiast faworków i pączków postanowiliśmy usmażyć gniazdka wiedeńskie, zwana także hiszpańskimi. Są przepyszne, mimo, że ciasto nie zawiera ani grama cukru! Jest jednak w nich coś takiego, co sprawia, ze nie sposób przejść obok nich obojętnie. Może to ta lekkość, a może.. no właśnie co? SKŁADNIKI (ok. 60 dużych gniazdek
Kuchnia od dwojgaDoskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18% łazanki pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek Dzień przed przygotowaniem mak zalać zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego
BullioLekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody
BullioJabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne
Bullio