Piękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka
W kuchni Karmel-itkiObładowana wielkimi siatami z zakupami, krąży po mieście. Wszystko już ma, no prawie. Jeden element brakuje, ale ten najważniejszy, by te smakowe puzzle ułożyć i stworzyć
W kuchni Karmel-itkiZielono mi! Ach, jak zielono. Wszystko skąpane w złocistym słońcu, mieni się radością. Wstaję wraz z pierwszymi ptasimi trelami, a odpoczywać zaczynam wraz z zachodzącym słońcem
W kuchni Karmel-itkiUpaćkana mąką wszędzie, gdzie się da, ubrana w swój ulubiony fartuch, stoi skupiona przy blacie i lepi pierogi. Zwinnymi palcami skleja brzegi, układa gdzieś z boku
W kuchni Karmel-itkiSłońce skryło się za gęstymi chmurami. W słoneczne popołudnie nagle zapadł zmrok. Nieboskłon skryty pod granatem puchaczy, potulnie milczy. Zgrzyt, trzask, błysk i grzmot. Rozszalały wiatr
W kuchni Karmel-itkiBronię się rękami i nogami. Nie, nie, nie! Ale w końcu ulegam. Staję w kuchni, biorę w dłoń łyżkę, nóż, widelec... Znów jestem sobą. Budzę się
W kuchni Karmel-itkiPamiętam jej uśmiech, kiedy razem ze mną, siedzącą na kuchennym stole, wyglądałyśmy jak dwa mączne bałwanki. Pamiętam głos i śmiech, gdy nieudolnie próbowałam zagnieść ciasto, obklejając
W kuchni Karmel-itkiW pełnym słońcu, w kwiecistej sukience, stoi pomiędzy grządkami. Jest! Pędzi do krzaczków truskawek widząc, jak uginają się pod ciężarem soczystych owoców. Nie zważając na piach
W kuchni Karmel-itkiIdę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się
W kuchni Karmel-itkiSłońce praży, ciało się smaży, a termometr pokazuje tropikalne temperatury. Co począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem
W kuchni Karmel-itkiPrzecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za
W kuchni Karmel-itkiwielką przyjemnością przedstawię Wam ten deser. Pochodzi on z Sycylii i jest tam uważany za jeden z najlepszych ( teraz juz wiem dlaczego ). Jest puszysty , rozpływający się w ustach. Nazwałam go odwrócony bo na koniec odwraca sie go do góry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki(...)miski wyłóż ciastem i dociśnij. Na ciasto przełóż masę. Wyrównaj ją i przykryj pozostałymi kawałkami ciasta. Nasącz syropem, okryj folią spożywczą i chłódż najlepiej przez całą noc.Przełóż deser na talerz odwracając miskę do góry dnem i zdejmij folię.( mozna posypac cukrem pudrem) Smacznego
Słodkości i nie tylkoPrzepis na deser pochodzi z bloga To smakuje. Jest to bardzo fajny pomysł na deser, szczególnie dla czekoladoholików ;) Przepisu nie zmieniałam, więc wklejam przepis ze strony podanej wyżej :) Proponuję zrobić troszkę mniejsze porcje, mi wyszły 3 takie kieliszki, ale wydaje mi się, że taka porcja na raz jest troszkę przy duża. Z drugiej strony, to kwestia gustu :) Składniki: 60g czekolady
Czerwona Porzeczkaciągu dwóch minut) co do grillowanej cukinii. Na początku było, bleee, nie lubi. A chwilę później nie chciała jeść nic innego. Jogurt truskawkowy poleca się jako letnia przekąska, deser, podwieczorek. Korzystajcie z sezonu na truskawki, bo nie trwa w jakoś strasznie długo. I pamiętajcie żeby dodawać do niego sprawdzone jogurty z dobrym składem. Jak już chcemy jeść zdrowo, zróbmy
KardamonovyPuszyste i pyszne ciasto kawowe z dodatkiem kakao, przełożone delikatnym kremem kawowym i obsypane tartą gorzką czekoladą… Coś wspaniałego! Ciasto kawowe to deser obowiązkowy do zrobienia dla każdej osoby, która lubi smak napoju bogów. Ciasto kawowe z kremem Dzisiejszy wypiek to wegańskie ciasto kawowe , ponieważ jest BEZ JAJEK I BEZ MLEKA, ale za to pełne smaku, wyrośnięte
Blendman