Pierniczki świąteczne 281Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu
prawdziwe jedzenie
Tort niespodzianka dla dzieci 250Całkiem niedawno mój synek obchodził swoje 4 urodzinki. Postanowiłam z tej okazji przygotować tort. Jako, że Jasiu jest wielkim fanem tortu w kolorach tęczy i tym
Kolizje Smaków
Czekoladowe Muffiny 245Długi weekend się rozpoczął :) No to mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a
Niezły Młynek
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 173Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym
Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 230Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym
Moja Delicja
ciasto z odrobiną toffi 419składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzenia
Serowe tartaletki z borówkami, karmelizowanymi figami i orzechami laskowymi 232Urocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie.Czas przygotowania: 40 minutPorcje: 8Składniki:Masa serowa:·
SzczyptaSmaQ
Muffinki razowe z orzechami i marchewką (bez pszenicy, bez cukru) 267Było ciasto marchewkowe, teraz pora na muffinki. Są rewelacyjne, słodziutkie choć nie zawierajaą cukru. Są sycące i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, tak więc spokojnie mozna
pyszne zdrowości
Zakochana tarta 184Walentynkowy klimat unosi się w powietrzu już od jakiegoś czasu, a im bliżej 14 lutego, tym mocniej staje się odczuwalny. Z tej okazji przygotowaliśmy prosty, ale zaskakująco uroczy deser, który podbije serce każdego :) Po prostu "Love is in the Air" ! CIASTO (blacha 28 cm): PIANKA: 250 g mąki 250 g mrożonych truskawek 125 g zimnego masła 1 galaretka(...)CIASTO: Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę
Kuchnia od dwojga
Tort bezowy z rabarbarowym curdem, bitą śmietaną i malinami 228deserów, a także do… podjadania łyżeczką :) Tort (jak to zwykle z bezami bywa) jest bardzo delikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale przełamuje słodycz bezy. Przygotowanie tortu rozłożyłam na 2 dni. Pierwszego dnia zagotowałam rabarbar i odstawiłam do odcieknięcia z nadmiaru soku oraz upiekłam bezowe blaty. Drugiego dnia dokończyłam przygotowanie rabarbarowego curdu i tuż przed podaniem przełożyłam nim bezy wraz(...)bitą śmietaną. Zbyt długie przechowywanie tortu (już złożonego) w lodówce niestety nie służy bezie, nie tyle w kwestii smaku, co w jej wyglądzie: z godziny na godzinę torcik będzie „osiadał” i tracił swoją lekkość i chrupkość. Myślę, że taki lekki torcik doskonale sprawdzi się jako alternatywna dla tradycyjnych tortów urodzinowych, a także na wszelkie inne okazje, np. komunię, czy własnoręcznie
MyCookBook.pl
Blok czekoladowo bakaliowy 377Propozycja Ciasta na niedzielę , tym razem niezwykła. Nie będzie ciasta, ale raczej deser… jak za dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady(...)mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy na noc do lodówki (jeżeli używamy innej formy niż silikonowa trzeba ją wyłożyć folią lub papierem do pieczenia – łatwiej będzie potem wyjąć gotowy blok). Kroimy na drugi dzień po całkowitym zastygnięciu. Blok czekoladowo bakaliowy, to łakoć rodem z PRL-u. Jego ogromną zaletą jest fakt, że robi się
mojewypiekiinietylko
Kokosowe ptysie na oleju rzepakowym 175Chodziły za mną ptysie już dłuższy czas. Wszędzie je widziałam, wszędzie mi nimi pachniało. Zastanawiałam się, czy nie pójść do cukierni i nie kupić sobie jednego
dom-agi.pl
Najprostszy na świecie jabłecznik 262Przepis ten dostałam od teściowej, której z kolei przekazała go koleżanka z pracy i powiem szczerze, że na początku podeszłam do niego sceptycznie. Bo jak to
Zakręcony Widelec
Szarlotka 373Nie skłamię mówiąc, że najlepsza z najlepszych! Przepis stary jak świat. Ciasto tak kruche, że do jedzenia jedynie łyżeczką. Dla mnie boska, obłędna i nie
Malinowe Pocałunki
Wielkanocna babka z białek 298Ktoś czeka na babkę? Zrobiłam ją z białek, które zamroziłam po tłustoczwartkowych wypiekach i czekały cierpliwie na swoją kolej. Przepis miałam wrzucić w nocy, ale przyznam
Kuchnia w czekoladzie