Cześć! Upiekłam piernik kasztelański. Przynajmniej pod taką nazwą kilkanaście lat temu zapisywałam ten przepis. Można go nazwać też murzynkiem. Fakt faktem, jest to ciemne ciasto z
Pieprzyć z FantazjąChrupiące, przepełnione orzechami z delikatną nutą miodu, kruche ciastka, będą pyszną przekąską na świątecznym stole, sprawdzą się również na inne okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając
Smakowite DaniaTo ciasto pełniło funkcję urodzinowego ciasta dla Miśka. Jest to bezapelacyjnie najbardziej mój udany wegański sernik (wiem, za każdym razem, tak mówię), nie dość, że wygląda
greenscarfSerniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki
Ugotowane pozamiataneŚwięta tuż tuż i pojawiło się całe mnóstwo bajerów do pieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i
greenscarfPyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary ArtHejka! Trochę mnie nie było, wiem, od razu przepraszam, ale jakoś tak wyszło, wiem też że pisaliście, dostaje wasze e-maile i każdy jeden odczytuje ale
Kuba GotujeTak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki
DefinicjaSmakuWracam, odchodze, wracam. Listopad najgorszym miesiącem roku - potwierdzone. A na poprawę humoru co? Tu czekoladka, tam czekoladka, tu cukierek, tam cukierek. A dupa rośnie. Niech rośnie
CzarnawisienkaTak jak obiecałam, oto kolejna wersja serniczka śniadaniowego. Serniczek bananowy z jagodami cieszy się dużą popularnością, mimo że jest na blogu zaledwie od poniedziałku. Coraz częściej
Chocolate Muffin Blogznajduje się jednak więcej produktów (i zachowań): mięso – zwłaszcza to czerwone i wysoko przetworzone, czyli wędliny, kiełbasy i konserwy. Za szkodliwe uznała je też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Nie bez znaczenia jest również fakt, że wysokie jego spożycie sprzyja nadwadze/ otyłości, co również dodatnio koreluje z podwyższonym stężeniem cholesterolu; tłuste produkty mleczne – czyli tłuste, pełne mleko i jego przetwory(...)warzywami i delikatnym vinegretem na bazie świeżej oliwy, soku z cytryny i odrobiny miodu; poszukaj przepisów na ciasta pieczone z małą ilością jaj albo na samych białkach – np. na pieguska; jeśli na „zimnej płycie” planujesz nadziewane jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Na początek proponuję deserek :) Sezon owoców już ruszył na dobre a w sklepach możemy dostać pyszne boróweczki które są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów
Zdrowie i pysznie na talerzuOmlet nie musi być wyłącznie z samych jajek i warzyw, nie zapominajmy o jego drugiej słodkiej wersji 😁 Składniki 🥚 1 jajo 🥚 1 białko 🥚 30 g płatków jaglanych
Zdrowie i pysznie na talerzuswoją puszystość, jeżeli zapamiętacie jedną ważną zasadę: to ciasto nie lubi mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi . Dlatego mieszamy z grubsza, tylko do połączenia jednych z drugimi i bez zbędnego ociągania siup do nagrzanego piekarnika, ponieważ soda od razu zaczyna działać. Gwarantuję, że w ten sposób unikniecie zakalca. Często też słyszę: „A czy te banany na pewno(...)Mięciutki, wilgotny, z dużą ilością chrupiących orzechów i kawałków gorzkiej czekolady, który znika zanim zdąży wystygnąć. Course FIT deser Keyword banany, chlebek bananowy, cukier kokosowy, gorzka czekolada, mąka orkiszowa, orkiszowy chlebek bananowy, orzechy laskowe Prep Time 15 minutes Czas pieczenia 45 minutes Total Time 1 hour Servings 10 porcji Ingredients Forma 12 cm x 25 cm Wszystkie składniki powinny
Fitsweet.mecudnie przesycony owocami. Ja wykorzystałam śliwki, które idealnie komponują się z ciastem. Polecam Wam ten omlet – smakuje rewelacyjnie, zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy po prostu pyszny deser. Składniki: • 4 jajka • 160 ml mleka (trochę więcej niż 1/2 szklanki) • 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki • 1 cukier wanilinowy • mała szczypta soli • 4 łyżki masła • kilka śliwek węgierek(...)Mieszankę składników na ciasto krótko zmiksować (4 sekundy) na jednolitą masę i wlać powoli na patelnię. 8. Na wierzchu rozłożyć połówki śliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika. 9. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący. 10. Wyjąć omlet z piekarnika i polać resztą klarowanego masła. 11. Posypać cukrem pudrem
W mojej kuchniprostych. Do tego trochę opowieści o smakach Nigela i garść praktycznych uwag. To w tej książce odkryłam, że boczek, świeże figi i pistacje to całkiem zgrane trio. Pokochacie też desery, które są banalne do zrobienia, cudne w smaku i czasem zaskakują nieoczywistością. 2. Sandor Ellix Katz „Dzika fermentacja” Po tym, jak przeczytałam „Sztukę fermentacji”tego miłego pana, wpadłam w amok(...)niemożliwe, wszystko się udaje. Jak się uprzesz, to ukisisz nawet kamyczki i piasek. 3. Niki Segnit „Leksykon Smaków” Zastanawialiście się kiedyś czy wanilia pasuje do mięsa a pieprz do bezy? W „Leksykonie Smaków” znajdziecie podpowiedzi jak łączyć smaki, jak dobierać przyprawy, co zrobić, żeby dania smakowały. Znajdziecie takie zestawienia produktów spożywczych, które zawsze się sprawdzają. Książka lekko rozczarowała mnie formą
ladykitchenprostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania się receptur. Sabrina uczy nas o przyprawach i produktach typowych dla Iranu, żebyśmy wiedzieli jak z nich korzystać, ale czasami zastępuję składniki łatwiejszymi do dostania. Dzięki tej wiedzy(...)tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem i do tego tarta pistacjowo-jerzynowa Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego
Ugotowane pozamiatanepierwsze dlatego, że nie za bardzo za nią przepadam (jadłam kiedyś te kupne) a po drugie dlatego, że się jej bałam. Słyszałam wielkie różnych opinii, że beza jest kapryśnym deserem. Za długo suszona jest jest sucha a za krótko ciągnąca i gumowata. No ale co zrobić jak po serniku zostało mi 10 białek. Postanowiłam. Robię Pavlową- raz się żyje(...)razu pobiegłam do kuchni aby zobaczyć co wyczarowałam poprzedniego wieczoru. Udało się, moja pierwsza beza się udała;) Nie tylko ja miałam wielką radochę z jej przygotowania ale także moi domownicy ;) Się rozpisałam, ale już koniec gadania ;) Składniki beza: 10 białek 560 g cukru kryształu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1.5 łyżki octu
Krakowskie smaki Ani