idealny letni deser...I tak, wiem, niedawno była Pavlova na blogu. Ta jednak jest dowodem na to, że nie jest to sprawa arcytrudna. Kilka białek, trochę cukru i cierpliwości - i po prostu musi się udać. Polecam, szczególnie na upały - lekka jak chmurka, delikatna beza sprawdza się idealnie.Pavlova z malinamiSkładniki:(na bezę o średnicy 25 cm)beza:7 białek400 g cukrudodatkowo(...)śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowego250 g malinlistki miętyBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Na blasze położyć arkusz papieru do pieczenia, narysować koło o średnicy 23-25 cm. Masę bezową wyłożyć na papier, formując kopiec.Podpiec w 160 st. C. przez 10 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C. i piec jeszcze przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłynny australijski deser w wersji mini, czyli mały torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną, bananami i czekoladą. Składniki na 4 sztuki: 3 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 25 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany 30% 4 banany Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, ciągle(...)ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie wsypać kakao i ocet. Ubijać kilka minut, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Z gotowej piany uformować w odstępach na blaszce 4 małe bezy o średnicy około 10-12 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić
wyzwania kuchennemogę sobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez skrawka miejsca na konkurencję, absolutnie zawładnęło moim sercem. Biszkopt bazyliowy. Bizcocho de albahaca . Już teraz na dźwięk tego słowa(...)smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą na drugi plan. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny
KUCHARNIAChlebek bananowy prześladował mnie od miesięcy 😉 i ile razy miałam dojrzałe banany, tak albo zjedliśmy, albo wysmażyłam jako placuszki (np.
Kolorowy Przepisownikskładniki: 160 g ziarna orkiszu lub mąki pełnoziarnistej 120 g masła 3 łyżki miodu 100 g cukru 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 45 g
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na biszkopt jasny: 90 g maki 90 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek
Domowy Smak JedzeniaKruche ciasto, najsmaczniejsze owoce: truskawki i maliny, gęsty budyń oraz lekka białkowa pianka - To musi Wam zasmakować!. Jak zawsze prezentuje przepisy proste a zarazem smaczne dlatego
Kuchnia PROzdrowotnaŚwięta Wielkanocne już za pasem, oprócz tradycyjnych przystawek i wystawnych dań nie może na wielkanocnych stołach zabraknąć również świątecznych wypieków. Tak więc najwyższa pora zakasać rękawy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nasiona lnu zaliczane do tak modnej ostatnio kategorii superfood i nie bez powodu przez niektórych nazywane polską chia. Są źródłem błonnika, witamin grupy B
Obiad gotowyPancakes z malinami na maślance. Idealne na śniadanie, bądź podwieczorek. Dzieci zwykle lubią wszelkiego rodzaju placuszki i racuszki. Myślę, że ta wersja również będzie im smakowała
Moja Galeria SmakuKażdy kto piecze zna problem białek pozostających po wypiekach. :-) Kiedyś je wyrzucałam, teraz nauczyłam się zbierać je i zamrażać. A kiedy mam już odpowiednią ilość - piekę
Szefowa kuchniGofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudremSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 2 szklanki mleka 1,5% tł. 1/2 łyżeczki proszku
Moja smaczna kuchniaAmerykańska wersja naszych naleśników na słodko z sosem jagodowym oraz borówkami. Jako, że jestem fanką jagód, nie mogło się bez nich obejść, szczególnie że był
PastelFoodJuż dawno na śniadanie nie jedliśmy placuszków, które tak uwielbiamy. Dlatego korzystając z pełni sezonu na śliwki, dzisiaj na śniadanie serwujemy puszyste placuszki z owocami. Proponuję
Ania i Marcin gotująTym razem na naszym stole karkówka w wykonaniu Taty Gabrysia ☺ Soczysta, kaloryczna i idealnie pasująca na weekendowy obiad, szczególnie w zimowe dni. Pozwoli nabrać energii osobom
Ania i Marcin gotują