bardzo krótki. Warto więc owoce mrozić, suszyć, robić z nich soki, dżemy i konfitury, by korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok. Mrożone jagody są świetnym dodatkiem do deserów. Składniki na szklankę 300ml Mus jagodowy: 150 ml jogurt naturalny 7 łyżek jagód 3 łyżeczki chia Pozostałe : 4 łyżki granoli 6 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej 4 łyżki jagód
Tajemnice SmakuMatcha to sproszkowana japońska zielona herbata, która w ostatnim czasie stała się bardzo modnym, a przy okazji zdrowym dodatkiem do deserów. Lody, kremy, koktajle, serniki z dodatkiem odrobiny matchy zyskują piękny zielony kolor i wyjątkowy smak. Opakowanie z matchą warto po otwarciu przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, gdyż szybko łapie wilgoć i się starzeje. Składniki na formę do tarty
Tajemnice SmakuPrzygotowanie lodów w domu, jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami maszynki do lodów okazuje się wyjątkowo prostym zadaniem. Wystarczy zmiksować składniki, wrzucić do maszynki i czekać, aż wszystko
Tajemnice Smakuszara reneta lub antonówka. Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego. “ W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się ku górze (tzw. forma szarlotkową) wykładano biszkoptami lub kawałkami białego chleba z masłem, potem wypełniano gęsta marmoladą
Tajemnice SmakuTarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela. Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal – krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać
Tajemnice SmakuBeza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i żółtkami . Bezę podałam z pomarańczami, bo jest na nie sezon, a cynamon bo bardzo lubię takie połączenie. Składniki BEZA 4 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka
Tajemnice Smakufrancuskie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Kilka wskazówek, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie w poprzednim wpisie na Truskawki w koszyczkach . Tam truskawki były na deser. Tym razem proponuję truskawki w daniu wytrawnym, zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim serem. Kiedy pierwszy raz zaserwowałam to danie przyznam, że przy(...)stole nastąpiła nie mała konsternacja, czy to oby na pewno nie jest deser? Składniki na foremkę o wymiarach 36 x 11 cm 150 g (1/2opakowania) ciasta filo 5 – 6 łyżek oleju ( u mnie ryżowy) 150 g sera koziego kanapkowego 150 g śmietany 18 % 2 jaja 300 g truskawek pęczek świeżego tymianku 1/2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu 3 łyżki octu
Tajemnice SmakuPieczony puszysty sernik z borówkami . Płatki wszystkim posmakowały, więc pomyślałam, że do tych serniczków też na dno dam kukurydziane płatki. Masa sernikowa jednak ta ten deser jest nieco rzadsza i płatki ślicznie wypłynęły na wierzch… Na szczęście serniki na tym nic nie straciły, wręcz przeciwnie… Składniki na około 20 -24 babeczki CZEKOLADOWE PŁATKI
Tajemnice SmakuOponki wegańskie, czyli jak stworzyć coś z niczego Bez sera, bez mleka, bez masła, bez jajek i dodatkowo – bez drożdży Spore wyzwanie, ale zwieńczone sukcesem. Z
Słodki sentymentBardzo proste danie obiadowe z kilku podstawowych składników i makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut! Makaron typu kolanka z kawałkami szynki
Kuchnia MagdaLenyMoje szybkie pączki przygotowuję na bazie półtłustego sera twarogowego, który nadaje im wyjątkowego smaku. Wystarczy dobrze wymieszać składniki, uformować w dłoniach małe kuleczki i już można zacząć smażyć Idealny deser dla zabiegany lub gdy po prostu najdzie Was ochota na coś słodkiego. Tak właśnie dziś było u nas Wstałam, zajrzałam do lodówki, wzięłam do ręki ser i… po kilku
Słodkie okruszkiOpis Sernik na zimno z morelami : Sernik na zimno z morelami to delikatna odsłona sernika. Tym razem proponuję opcję bez pieczenia. Sernik na zimno to idealna opcja na deser dla osób, które nie lubią piec bądź nie mają warunków na standardowe wypieki. Bardzo szybko się przygotowuje takie ciasto i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Jest to niesamowicie delikatny sernik(...)Jeśli nie ma sezonu na morele, to można też użyć moreli z puszki, ewentualnie wymienić je na brzoskwinie. Z pewnością przepis na ten sernik przekona do siebie każdego miłośnika deserów i słodyczy. Ciasta tego typu idealnie sprawdzają się na letnie upalne dni. Nie są zbyt ciężkie i bez wyrzutów sumienia może się nimi zajadać. Ciasta na zimno dadzą idealne orzeźwienie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKruche czekoladowe ciasto wypełnione czekoladowym ganache z dodatkiem pasty z orzechów włoskich i udekorowane uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Tarta jest prosta do wykonania i pyszna
Oryginalny smakTen przepis na pączki jest wynikiem moich długich poszukiwań i eksperymentów. I wreszcie jestem zadowolona, pączki wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Przepis jest dostosowany
Słodki BlogSuper wilgotne, super kruche, super smaczne Ciasto kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem jest delikatne i nie za słodkie. Świetne połączenie smaków, które koniecznie trzeba
Słodki sentyment