wiem, jak Wy, ale ja uważam, że nie ma lepszego deseru niż beza z czapą bitej śmietany i świeżymi owocami. Te mini bezy to taki kawałeczek nieba dla każdego. Świeże borówki zerwane prosto z ogrodu o poranku otulone puszystą śmietanką i położone na chrupiącej bezie z miękkim, jak chmurka środkiem. Czy to nie brzmi jak bajka? Dla mnie jest(...)spełnienie najskrytszych marzeń o deserach wszelakich... * SKŁADNIKI na 9 sztuk Beza: 5 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 250 g borówek * PRZYGOTOWANIE Beza Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj
Food SquareLody składające się z kilku warstw, dzięki czemu ten deser można nazwać tortem. Wszystko polane czekoladą i mój lodowy drip cake gotowy. Prosty w przygotowaniu, dobrze się kroi i fantastycznie smakuje :) 400 g czarnych porzeczek 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% świeża czarna porzeczka Porzeczki przełożyć(...)porzeczkę. Można podawać zaraz po polaniu czekoladą lub włożyć ponownie do zamrażarki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mleko skondensowane , porzeczki
https:KKuchniaMniamBardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne rogaliki na bazie ciasta serowego, z dodatkiem fantastycznej przyprawy do kawy i deserów, dzięki której całe mieszkanie wypełnione było wspaniałym aromatem korzennym. Robiłam je już kilka razy, ale dopiero teraz, dzięki zakamuflowaniu kilku sztuk doczekało się szybkiej sesji ( dosłownie w biegu pstryknęłam zdjęcia ). Z ręką na sercu mogę polecić te rogaliki, ponieważ warte są grzechu(...)nadzieniem malinowym 250 g mąki 0,5 szklanki cukru pudru 250 g twarogu półtłustego 250 g margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do kawy i deserów Nadzienie maliny albo inne owoce np wiśnie Lukier sok z malin 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone
Pieguskowa KuchniaLekka tarta z jeżynami, która zniknęła tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia przekroju. Ostatnio zrobiłam się ogromną fanką takich delikatnych deserów ale szybkimi krokami zbliża się jesień i pewnie na blogu zaczną się pojawiać „cięższe” desery. Póki co cieszmy się ładną pogodą z kawałkiem pysznego ciasta Tarta jeżynowa z lekkim kremem jogurtowo śmietanowym Ciasto czubata szkl mąki
Pieguskowa KuchniaTarta z panna cottą to spełnienie marzeń każdego łasucha. Lato w pełni i owoców również już pod dostatkiem, więc zapraszam na pyszny deser ze śmietankowym nadzieniem i malinami. Moją tartę polałam dodatkowo sosem waniliowym. Pyszny deser:) TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI SPÓD 250 g maślanych herbatników 100 g masła PANNA COTTA 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka
Pieguskowa KuchniaSłodkie, chrupiące bezy przełożone lekkim kremem cytrynowym, którego kwaśny smak równoważy słodycz i świetnie smakuje z borówką amerykańską. Pyszny deser na lato ;) BEZY: 4 białka 1 szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM CYTRYNOWY: 1 szklanka śmietanki k remówki 30% 1 żółtko 1 jajko 50 g masła 1/3 szklanki cukry 1/4 szklanki soku z cytryny skórka(...)środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Desery , Wykorzystanie białek Tagged: borówki amerykańskie , cytryna , kremówka
https:KKuchniaMniamDziś zapraszam Was na domowe herbaciane lody z borówkami . Idealne na letnie, słoneczne dni. W szczególności dla dzieci Moje szkraby je uwielbiają, a ja mam pewność że mrożony deser który im podaję jest pozbawiony niechcianych barwników czy ulepszaczy smaku. Przyjemność i ochłoda Pamiętajcie! aby do przygotowania lodów wykorzystać herbatę jak najlepszej jakości. Ja polecam Wam zieloną herbatę „Letnie trele
Słodkie okruszkiTe muffinki to był prawdziwy strzał w dziesiątkę! Jadąc w rodzinne strony, nawet nie przypuszczałam, że będę coś piec, ale jak zobaczyłam te piękne malinki, których
Kuchnia w czekoladziechyba drugiego prostszego i tak dobrego deseru jak mango lassi! Uwielbiam! Jak zrobić mango lassi? - 1 dojrzałe duże mango - 3/4 puszki mleczka kokosowego Mango obieramy, miąższ umieszczamy w misie blendera, dodajemy mleczko kokosowe. Miksujemy. Jeśli Twoje mango było dojrzałe i soczyste, to deseru nie musisz dosładzać, bo mango jest wtedy bardzo słodkie. Jeśli jednak owoc był jeszcze nie dojrzały dodaj
SMYKWKUCHNI4-6 20 min Łatwe Tanie Przepis na pulchne racuchy z jabłkami na gęstej śmietanie. Składniki: 500g śmietany gęstej 18% 1kg jabłek 1 jajko 2,5
PysiaGotuje.plprzydomowym ogródku. Dziś stracił nieco na popularności. Warto do niego wrócić nie tylko ze względu na pyszny, kwaskowy smak ale również bogactwo witamin. Zachęcam do przygotowania krem agrestowego do deserów, wypieków lub jedzenia samodzielnie. Składniki: (na 4-6 porcje) 850g agrestu (najlepiej zielonego) 200g cukru 8 żółtek 250g masła opcjonalnie 2 łyżki koniaku Sposób wykonania: Agrest myjemy na sitku, przekładamy(...)żółtka jajek i cały czas mieszając czekamy aż krem zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy pokrojone masło i opcjonalnie koniak. Dokładnie mieszamy. Serwujemy na ciepło lub zimno jako dodatek do deserów i wypieków
Pyry na GazOd czasu do czasu robiłem chlebek bananowy , który już jakiś czas temu pojawił się na blogu. Uwielbiam go, bo jest bardzo słodki, a nie dodaje się
Programista w kuchniZałożyłam sobie, że w miętowym tygodniu przygotuję jakiś deser. I oto jest! A właściwie są ;) Tartaletki z miętowym budyniem. Już sam budyń jest warty grzechu, a w połączeniu z kruchym ciastem kusi jeszcze bardziej :) Naprodukowałam go nieco z górką i z ogromną przyjemnością zjadłam bez żadnych dodatków. Namawiam Was do samodzielnego przyrządzania tego typu deserów, bo paleta smaków jest znacznie
zadanie-gotowanieSernik, który wizualnie w ogóle mi się nie podoba. Dokładniej rzecz biorąc nie podoba mi się wzorek jaki wyszedł z masy serowej pomiędzy pierwszą a drugą
Kuchnia w czekoladziesłońca, czarne jeżyny czy jagody o tej porze roku smakują po prostu wspaniale. Aż proszą się, by je zjadać całymi garściami. Tym razem wykorzystałam je w banalnym letnim deserze, który doskonale sprawdza się w gorące, letnie dni. Spróbujcie. Składniki: • 2 galaretki o smaku owoców letnich • 2 cukry waniliowe • 250 g mieszanych owoców: malin, jeżyn i jagód • 150 ml mocno schłodzonej(...)świeże, wkładamy je do ostudzonej galaretki, jeśli używamy mrożonych, bez rozmrażania wkładamy je do gorącej galaretki. 3. Galaretkę z owocami rozlewamy do szklaneczek lub do dużej salaterki. 4. Porcje deseru wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka stężeje. Najlepiej ustawić je tak, aby galaretka zastygła pod pewnym kątem. 5. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z 1 cukrem waniliowym i z cukrem
W mojej kuchni