Dziś dla ochłody na ostatnie ciepłe dni lata - domowe lody jogurtowe mango. Są słodkie, pyszne i łatwe do zrobienia. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNa początek jesieni, wspomnienie minionego lata - torcik (bez pieczenia) z truskawkami i z serkiem mascarpone. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldKiedyś dawno, dawno temu w podróży w nieznane rodzice zabrali mnie i siostrę do cioci Marysi do Świdnicy. Ciocia upiekła przepyszną szarlotkę. Nie można było się
Ana Mari's worldNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na
Ana Mari's worldZ okazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's worldKorzystając wczoraj z wolnego popołudnia, postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni. W związku z nadchodzącymi świętami wzięło mnie na słodkie wypieki. Babeczki robiłam może raz w życiu
Kuchnia Ellie6 stycznia czyli Święto Trzech Króli i dzień w którym stałam się królową... W naszym kraju wszyscy się cieszą, bo jest to dzień wolny od
Kitchens AlphabetDzisiaj spędziliśmy bardzo przyjemny dzień. Dziadek zaprosił nas na obiad do restauracji, a potem wszystkich uczestników obiadowej biesiady sprowadziliśmy do nas na kawę. W żaden sposób
BaRepasPiekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Masło roztop w małym garnku . W jednej misce wymieszaj suche, a w drugiej mokre składniki. Jeżeli ciasto będzie zbyt
Kredowe MenuSkładniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 1
Smakowity Blog KulinarnyZa oknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć! Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a
Ostra na SłodkoPodczas Świąt jednym z topowych owoców była pomarańcza. Jak widać w gazetach i na blogach kulinarnych, ten trend w dalszym ciągu się utrzymuje :) Nic dziwnego - pomarańcze
My Culinary ArtPyszny, a zarazem prosty w wykonaniu. Jeden z niewielu serników, które można jeść jeszcze na ciepło - mniam! Do przygotowania użyłam domowej roboty kandyzowanej skórki pomarańczy . Przepis
My Culinary ArtChyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co
Słodkie Przyjemności