Drożdżówki kojarzą mi się ze szkołą. Pamiętam jak skubałam z nich kruszonkę, chyba najbardziej ją wtedy lubiłam. Dziś mogę być zadowolona gdyż drożdżówki wyszły mi bardzo
W kuchni u MonikiJest tyle pomysłów na muffinki, że często trudno jest się zdecydować, który z nich spróbować. U mnie tym razem są muffinki z kawałkami czekolady i rodzynkami
W kuchni u MonikiNie może również zabraknąć muffinek z dżemem. Ja upiekłam je z dżemem truskawkowym, ale każdy może użyć swojego ulubionego smaku. Przepis na ciasto znajduje się tu
W kuchni u MonikiSkładniki na bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 1/2kg mielonego białego sera (można zastąpić naturalnym serkiem śmietankowym), 1/2kg mąki tortowej, 2 jajka, 1/4 kostki margaryny ( kostka 250g), 1/4 szklanki cukru ( szklanka 250ml
W kuchni u MonikiFale Dunaju są ciastem bardzo znanym i lubianym. Składniki: Ciasto: 3 jajka, 150g cukru, 150ml mleka, 150g masła, 2 szklanki mąki tortowej - 325g, 3 łyżeczki
W kuchni u MonikiSkładniki: (na jedną małą porcję) owoce 100g (1/4 obranego jabłka i 1 obrana, bez pestki nektaryna), 20g cukru, ok.12g mąki ziemniaczanej, 150ml wody. Przygotowanie:
W kuchni u MonikiKilka dni temu natrafiłam na temat o lodach wegańskich. Koniecznie musiałam sama je zrobić. Udały się, ale szczerze to nie miało co się nie udać, gdyż
W kuchni u MonikiByły już malinowe lody wegańskie, a dziś są truskawkowe lecz podane troszkę inaczej. Zarówno mi jak i moim dzieciom tak zasmakowały te lody, że z pewnością
W kuchni u MonikiSkładniki: (24 ROGALIKI) 7g suszonych drożdży, szklanka mleka (250ml) - w temperaturze pokojowej, 2 łyżki cukru pudru (22g), 1 jajko - w temp. pokojowej pół kostki margaryny (125g
W kuchni u MonikiRogaliki z czekoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Dziś szperając w przyprawach natknęłam się na proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się
W kuchni u MonikiPączki hiszpańskie, mi znane bardziej jako gniazdka są zdecydowanie moim ulubionym smakiem z dzieciństwa. Jak tylko zobaczyłam je na blogu Pani Doroty od razu
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 16g cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka drobnego cukru, 95g masła, 1szklanka (250ml) mleka w temp.pokojowej, 2
W kuchni u MonikiDzisiaj wyszedł mi najlepszy kisiel jaki kiedykolwiek jadłam. Prosty w przygotowaniu, a niezwykle smaczny. Składniki: 300g malin, 70g cukru, 35g mąki ziemniaczanej, 430ml wody. Przygotowanie
W kuchni u MonikiSkładniki: 420g jabłek ( już po obraniu i po wykrojeniu środka) - 5szt. 2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej), 500ml mleka, 2 jajka, 1 łyżka cukru
W kuchni u Moniki