Plan na dzisiaj wykonany.Wiosenne porządki mam już za sobą, a więc czas zabrać się za planowanie menu na Wielkanoc. Święta się zbliżają i naszła mnie
Bon appetit mon amieJak wygląda krem czekoladowy bez czekolady? A no właśnie tak. Czy to możliwe? Oczywiście, że tak. To jest naprawdę możliwe. Wygląda jak krem z
Bon appetit mon amieDość długo szukałam idealnego przepisu na sernik na zimno bananowy. Większość bananowców jest szara i mało zachęcająca, ten dzięki lekkiej piance na wierzchu po prostu zachwyca
Bon appetit mon amieCałe wieki nie jadłam Pleśniaka. Przez przypadek przypomniałam sobie o nim przeglądając mój stary zeszyt z przepisami poszukując pomysłu na weekendowe ciasto. Stary przepis mojej mamy
Bon appetit mon amieZawsze mi się wydawało, że zrobienie ciasta parzonego to trudna i skomplikowana sprawa. Pierwszy raz odważyłam się je zrobić przy podejściu do pączków portugalskich. Wyszył
Bon appetit mon amieMałe, szare i niepozorne takie są nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia. Chia zalicza się do grupy superfood, ponieważ dostarczają ogromną ilość składników odżywczych, a więc
Bon appetit mon amieJurto jest święto tych małych, ale i tych dużych, bo każdy z nas, nawet gdy dorośnie jest dzieckiem ;) Z tej okazji już dzisiaj, bez wyrzutów możecie
Bon appetit mon amieKnedle - smaczne, proste, słodkie. Idealny słodki podwieczorek albo obiad. Danie godne prawdziwego łasucha. Zazwyczaj robię je na jesieni ze śliwkami węgierkami i słodką śmietanką, ale przecież
Bon appetit mon amieLody, lody dla ochłody. Przy takich letnich temperaturach jakie w końcu zapanowały, lody i zimne napoje to prawdziwe zbawienie. Do tej pory wydawało mi się, że
Bon appetit mon amieWakacje, czas letnich upałów, wody, plaży i lodów. To właśnie lody dają nam to przyjemne orzeźwienie i powiew chłodu dla naszych, jakby spowolnionych wysoką temperaturą
Bon appetit mon amieFala tropikalnych upałów powraca ,a więc dzisiaj kolejna porcja domowych lodów LODY MALINOWO - JEŻYNOWE Składniki: 330 ml śmietany 30 % 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Bon appetit mon amieUwielbiam gorące lato, mogłoby trwać jak dla mnie przez okrągły rok, ale dzień tak upalny jak dzisiaj nawet mnie zmęczył. W dzień taki jak dzisiaj jedynym
Bon appetit mon amieKolejny deser/koktajl na bazie nasionek chia. Dzisiaj chia w wersji koktajlowej, na pudding z samych nasionek nakładamy warstwę koktajlu grejpfrutowego oraz plasterki banana. Ten orzeźwiający
Bon appetit mon amieSłonecznie żółte, kusząco pachnące, kwaśne, a jednocześnie słodkie, takie są te złote, dziko rosnące kuleczki, dojrzewające pod koniec lata. Mirabelki, nie umiem im się oprzeć. Szkoda
Bon appetit mon amieJesień widać już w przyrodzie, miejsce owoców dojrzewających latem zajęły już piękne słodkie śliwki, dojrzałe soczyste jabłka i gruszki. Mimo, że pogoda w ostatnim tygodniu dopisała
Bon appetit mon amie