W lesie za kościołem, przy naszym domu, dokąd chodzimy na spacery ( czyli w przeciwnym kierunku niż jak chodzimy na grzyby ), za stawem, są stare, opuszczone ogródki
Posadzone i zjedzoneZbierałam się i zbierałam do przygotowania jakichkolwiek lodów... I już kilka razy obiecywałam Zuzi, że zrobimy jeżynowe. Niestety, jeżyny się skończyły i wykorzystywane były do wszystkiego
Kolorowy PrzepisownikBabka budyniowa ma ładny żółty kolor dzięki budyniom w proszku. To babka, którą możemy przygotować szybko, kiedy tylko dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneNigdy nie byłam mistrzem wypieków, a przepisy na ciasta w większości czerpałam od znajomych, z książek czy internetu. Jeżeli szukałam jakichś przepisów, wybierałam zazwyczaj szybkie i
Kuchnia BazyliiMusze przyznać, że z kaszą jaglaną lubimy się od niedawna. Kiedyś, ze względów praktycznych, jadłam wyłącznie kus-kus. Kasza jest wymagająca. Trzeba ją najpierw podprażyć
Humanistka w kuchniWitam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszne domowe ptysie z bitą śmietaną . Ptysie mogą się wydawać że są trudne do przygotowania w domu ale wcale
Uwaga Babcia GotujeGalette- kruche chrupiące ciasto , pieczone bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem. Poza czasem wyrobienia
Wanilia i Kardamonskładniki na placuszki: 300 g sera białego tłustego lub półtłustego 2 żółtka z świeżych jaj, najlepiej wiejskiech 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru
Domowy Smak JedzeniaŚniadanie to podstawa. O ile pierwsze jemy zwykle w domu, drugie zabieramy ze sobą do pracy czy szkoły. Zadbałam o to, aby każdy znalazł dla siebie
Moja smaczna kuchniaDziś są moje imieniny więc zaserwowałam sobie takie oto placuszki na śniadanie. Pyszne, puchate i zniknęły szybko, do porannej kawy smakowały wybornie. Polecam serdecznie wszystkim smakoszom
Moje Małe CzarowanieKruche ciasteczka owsiane Kilka dni temu przygotowałem dla Was (i dla siebie oczywiście też) ciastka owsiane z rodzynkami . Pytaliście mnie jednak o jakieś kruche ciasteczka owsiane
BlendmanTen sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i
Ostra na SłodkoZnowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać. Tych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki na budyń: 1 szklanka puree z dyni 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki miodu/cukru kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej szczypta gałki muszkatołowej, lub cynamonu Przygotowanie budyniu
NiePieprz.plCzęsto przerabiam znane i lubiane przepisy tak, by bardziej odpowiadały moim gustom, upodobaniom moich bliskich, tudzież aktualnym grymasom:) Tak było w przypadku tego ciasta. W ogrodzie
6niebo