tiramisu", wywodzące się z języka włoskiego oznacza: tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù - poderwij mnie? Taka jest też rola tego deseru. Serwowany w porze śniadaniowej we Włoszech, nasączony mocną, aromatyczną kawą espresso, ma za zadanie postawić na nogi uwalniając jednocześnie endorfiny szczęścia:) Jak donosi Wikipedia, tiramisu swoją międzynarodową karierę(...)rozpoczęło podczas II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych z domów.Jestem pewna, że jego wyjątkowy smak przywoływał wspomnienia i uruchamiał wyobraźnię. Sprawiał, że przez tą krótką chwilę znów byli w domu, wśród najbliższych, bezpieczni i wolni... Do przygotowania tradycyjnego tiramisu nie potrzebujemy wielu składników
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzy piątku zapraszam na śledzika. Dziś rozdanie z gruszką! Przepis znalazłam przypadkowo na blogu: Szczypta Smaku poszukując w necie inspiracji na deser gruszkowy. Fakt, gruszka i śledź serwowane jako deser to średnio udany pomysł, ale w roli przystawki odnajdują się znakomicie. Zresztą sprawdźcie sami:) Śledź z gruszką, cytryną i cebulką Składniki: 250g śledzi 1 cytryna 1 cebula 1 twarda
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapraszam dziś na wybuchowy deser, który stanowi prawdziwą bombę witaminową! Granaty czyli owoce granatowca są bogatym źródłem witaminy C, E, B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W jego składzie znajdziemy duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. O tręby owsiane zawierają wszystkie(...)zaś suszona żurawina witaminy C , witaminę B1 i B2 , sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy . Samo zdrowie! Wybuchowy deser Składniki: otręby owsiane suszona żurawina pestki granatu jogurt naturalny (lub serek homo) Otręby, żurawinę i pestki granatu układamy warstwowo, zalewamy jogurtem, dekorujemy dodatkowo pestkami granatu i miętą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałastół - myślę, że dla takich porządnych warstw przydałby się dodatkowy czas, by całość się lepiej zespoliła - ale to już wnioski na przyszłość:) Chlebowe torty kroiliśmy jak standardowe, cukiernicze desery. Opór stawiała twarda, spieczona skórka, ale daliśmy radę:) W zasadzie można z niej było w ogóle zrezygnować, dlatego myślę, że kolejne zrobię w prostszej do porcjowania wersji, czyli z krojonego chleba
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagotować ok 15-20 minut w zależności od cukinii musi byc taka prawie miękka. Przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut. Pyszna kwaskowa cukinka w sam raz do deserów, ja lubie pojadać samą
Monia miesza i gotujeprostu jest cudownie i na razie chcę to wykorzystać i nie myśleć o tym, że za miesiąc znów seria egzaminów. A tymczasem zapraszam Was dziś na co szybkiego. Deser, który idealnie się sprawdzi jako poobiednia słodkość lub zwykłe zaspokojenie braku cukru w organizmie. Powstaje dosłownie chwilę, a owoce do niego możecie dobrać wg własnego uznania – ja wykorzystałam kiwi, pomarańcz(...)Herbatniki pokruszyć, ułożyć na spodzie pucharków. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać. Wyłożyć do pucharków Owoce pokroić wg uznania. Udekorować nimi górę. Na koniec deser polać sosem czekoladowym. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwiem, co jest, ale ostatnio mam jakiś mały kryzys. Mimo że mam więcej energii i nie robię się szybko zmęczona, to nie mam pomysłu na gotowanie, chyba że desery i ciasta, a te ostatnio ograniczam. Mogę, więc jedynie rozpieścić pozostałych domowników. Cóż, postaram się bardziej wysilić. Może też doskwiera mi myśl, że zaraz koniec studiów i trzeba zacząć kolejny etap
Fabryka pomysłówwysokie. Jednak dobrze mieć fana lasu w domu! Ja tym razem mam je od taty, więc zrobiłam tartę i zamroziłam 2 paczuszki. W sam raz będzie do ciast i deserów. Tym razem też wykorzystałam je w tym celu i powstała tarta z musem jagodowym na bazie kremówki. Równie dobrze możecie do niej wykorzystać inne owoce. W moim pierwotnym zamyśle były
Fabryka pomysłówmoja kolejna improwizacja, tym razem w kategorii desery. Uwielbiam desery :) Zrobiłam deser z różnych galaretek o nietypowych smakach . Deser zwieńczyła bita śmietana w niecodziennym wydaniu... W prezencie od naszych przyjaciół ze Stanów Zjednoczonych dostałam c urd z cytryn Meyera. Próbowałam coś takiego po raz pierwszy w życiu - i uważam, że jest to po prostu przepyszne. Ma obłędnie orzeźwiający cytrynowy(...)wolnych obrotach mieszamy. Na galaretkę wykładamy kilka łyżeczek konfitury porzeczkowej, bitą śmietanę i pokruszone ciastka. Na wierzch można dodać jeszcze jedną łyżeczkę konfitury. Wyszło mi aż 6 pucharków deseru, a śmietanka z curdem tak smakowała domownikom, że musiałam zrobić jej więcej
Delicious Titbitswlewamy śmietankę i mieszamy. Ponownie zagotujemy i gotujemy przez ok. jedną minutę. Gotowy karmel przekładamy do wyparzonego słoiczka i wkładamy do lodówki. Karmel w lodówce zgęstnieje, więc przed polaniem deseru trzeba go podgrzać. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
Delicious TitbitsPyszny jagodowy deser – jest łatwy w wykonaniu i nie wymaga pieczenia, dzięki temu sprawdzi się u osób, które nie mają piekarnika. źródło przepisu: gazeta „Gotuj krok po kroku” – w oryginale został użyty jogurt naturalny, ja jednak preferuję jogurt grecki ;-) Składniki Na formę 24 x 28 cm Podłużne biszkopty (ja użyłam takich posypanych […] The post Jagodowa
Kulinarne Przeboje