Delikatny, rozpływający się w ustach torcik bezowy z kremem na bazie śmietanki i rozgniecionych malin. To propozycja wielkanocnego wypieku dla miłośników bezowych deserów. Tort nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole, ale i pysznie smakuje. Maliny świetnie przełamują słodycz bezy, a sam krem jest lekki i zawiera minimalną ilość cukru (tylko tyle, aby przełamać wytrawny smak śmietanki). Blaty
cool and mintyprzygotowany słonecznik jest nie tylko pyszną przekąską, ale również świetnym dodatkiem do przeróżnych ciast i deserów. Uwielbiam jego przyjemną chrupkość oraz maślano-karmelowy smak! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. łuskane pestki słonecznika Dodatkowo: 1 łyżka masła - na każde 100g łuskanych pestek 1 łyżka cukru - na każde 100g łuskanych pestek (można dodać odrobinę więcej) Masło z cukrem rozpuścić na patelni. Następnie
Di gotujeZapraszam na pyszne, kruche i chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka będą idealne na drugie śniadanie lub deser ze szklanka mleka. Polecam Składniki: 100 g masła 1,5 szkl płatków jaglanych 1 jajko 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki mąki kokosowej Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki jaglane, ksylitol i mąkę kokosową. Następnie dodajemy jajko
słodkie i nie tylko historie kulinarnesporo ziół, warzyw i wędzonego, chudego bekonu dla dodatkowego smaku. Mnie spodobało się kilka przepisów. Tajskie curry będzie w jadłospisie na pewno, może z ciastem kawowo-orzechowym na deser. I ryba po marokańsku w parze z serniczkiem limonkowo-czekoladowym. A na śniadanie borówkowe pankejki i jajecznica z wędzonym pstragiem. A przy okazji jeszcze sałatka buraczkowo-ziemniaczana, albo z kurczakiem
Lejdi of the housePascha to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych, popularna na wschodzie Polski. Robi się ją z twarogu, masła, żółtek jajek oraz … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerMasę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach Artykuł Piegowata babka świętokrzyska pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzmienia koloru podczas pieczenia. To sprawia, że kruche ciasteczka obsypane nim przed pieczeniem, będą pięknie wyglądały na stole. Można go wykorzystać także jako posypkę dekoracyjną ciast i deserów, co ja wykorzystałam w przypadku mojego mazurka. Przygotowując świąteczne wypieki warto zadbać o to, aby było to zajęcie dające radość. Dobór odpowiednich składników jest w tym względzie istotną kwestią. Tylko wtedy mamy
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne domowe koszyczki ptysiowe z aksamitnym kremem na bazie budyniu Winiary. Przypominają mi smak dzieciństwa. Krem budyniowy to mój ulubiony. Powiew świąt pod postacią deseru. ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 50 g masła 250 ml wody 3 jajka szczypta soli krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżki cukru dekoracja: migdały oblane
wesoła kuchniaNiyrołz1 chce nōm2 sie czego słodkego, ale sie czowiek myśli: dlo jednego abo dwōch sie niy opłaci piyc, za kans3 tego bydzie, sie zmarnuje i [...] Artykuł
Chop w kuchniedycja Restaurant Week w 34 restauracjach na Śląsku, Podbeskidziu i Zagłębiu od 3.04 do 17.04. Każda z nich przygotowała festiwalowe menu złożone z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. Są to potrawy spoza karty, specjalnie przygotowane na to wydarzenie zgodnie z zasadą przyświecającą festiwalowi, czyli Szanuj Jedzenie. Zwykle szefowie kuchni starają się być na tyle kreatywni, by swoim daniem
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasy sernikowej możemy dodać skórkę cytrynową, wtedy otrzymamy lekko orzeźwiający smak, który będzie współgrał z galaretką. Sernik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a otrzymujemy efektowny deser w sam raz na Wielkanoc 🥚 Składniki: ok. 300 g podłużnych biszkoptów 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki żelatyny
Kuchnia MagdaLenymiłośników słodyczy? Pewnie zadaję głupie pytanie, bo na pewno się tutaj ktoś taki znajdzie (w sumie większość przepisów na tym blogu to propozycje ciast, ciasteczek i różnych innych deserów :)). Dlatego przygotowałam dla Was coś specjalnego, coś co pokochacie od pierwszego spróbowania – Szybka tarta kinder bueno. Brzmi cudownie prawda? Muszę Was zapewnić, że nie tylko brzmi, ale również smakuje. Byłam
365 dni dookoła kuchniSzarlotka bez glutenu, bez jajek, bez laktozy i bez cukru jest dobrym pomysłem nie tylko jako deser, ale też na przykład na zdrowe śniadanie. Od tygodnia staję na głowię, starając się urozmaicić posiłki mojej córce, która musi przez miesiąc trzymać się restrykcyjnej diety: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru. Jest ciężko, nie ukrywam. Na […] Artykuł Bezglutenowa szarlotka jaglana
WiszniówkaUzupełniłam dziś zapasy orzechów i akurat tak się złożyło, że Synek poprosił bym upiekła muffinki, to padło na bardzo smaczne muffinki z orzechami nerkowca, które uprzednio
Smaki Armine