deser - 61894 przepisów (strona:1281/4127)

Różany budyń jaglany z owocami 106

Uwielbiam budyń jaglany, nie tylko za smak i wartości zdrowotne, ale także za jego uniwersalność. Nadaje się na sycące śniadanie, dietetyczny deser, lub na kolację, na świeżym powietrzu. Ostatnio na piknik przygotowałam budyń pachnący latem, płatkami róży i soczystymi owocami. Wyszedł przepyszny :) budyń: 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) pół szklanki mleka jaglanego 3 łyżki konfitury wiśniowej garść płatków

Mienta blog
Torcik porzeczkowy 198

porzeczkowym. To połączenie doskonałe! Korzystajmy z dobroci porzeczki, na którą aktualnie mamy sezon, ponieważ jest bardzo zdrowa i doskonale komponuje się w wszelkiego rodzaju deserach ze względu na jej kwaskowy smak. Torcik dodatkowo ładnie się prezentuje, przez formę wykonania – piętrową. Tutaj, aby wykonać taki torcik bardzo pomocny jest zestaw 3 okrągłych

Marta Gotuje
Placuszki ryżowe 133

Placuszki ryżowe idealne na śniadanie czy na deser. Mają mięciutkie wnętrze i chrupiące brzegi. Ryż wystarczy ugotować dzień wcześniej aby był chłodny wtedy lepiej się je smaży. Polecam bardzo gorąco, podałam je z konfiturą z truskawek ale tutaj pełna dowolność. Placuszki ryżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ucierane ciasto na oleju, z owocami 159

ucierane ciasto na oleju to bardzo archetypiczny wypiek – to pewnie najwcześniej zapamiętany smak ciasta z owocami dla wielu z nas. Szybki deser, tani, prosty, niewymagający i sezonowy – a najlepsze jest to, że podstawowy zestaw składników do wykonania ciasta na oleju na pewno macie zawsze w domowej spiżarni i lodówce. Wszystkie składniki powinny być w tej samej temperaturze – ciepłe jajka dużo

Karo in the Kitchen
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 117

Letnich przyjemności ciąg dalszy, czyli deser jagodowy do porannej kawy. Do serników mam słabość, a dziś jeden z nich w wersji sezonowej. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 20 cm.  Składniki na kruche ciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić

Apetyczna babeczka
Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy (wegańskie lody) 172

kremowe lody, ale nie dodaje się do niego ani mleka, ani śmietany, ani jajek – więc książkowo rzecz biorąc jest to sorbet. Wiecie co w nim uwielbiam najbardziej? Taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia, bo nie zawiera cukru. Banany oraz masło orzechowe nadają mu słodyczy i konsystencji, a kakao i kawa zbożowa Inka głębokiego smaku. Takie wegańskie lody robi

Poezja smaku
Tarta z mascarpone i malinami 174

Ostatnio była tarta z truskawkami , dziś postanowiliśmy przygotować podobną wersję ciasta, jednak ze względu na to, że truskawki się już skończyły to tarta będzie z malinami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pelnoziariste rurki z jaglanym kremem 147

czasami nawet mdłe. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy przygotować ich zmodyfikowaną wersję. Równie pyszną, a ze zdecydowanie mniejszą zawartością cukru i ładunkiem energetycznym ;-) Dzięki kaszy jaglanej, która ma właściwości zasadotwórcze dodatkowo deser jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Dzięki akcji "Cukier z głową" zaczęliśmy zwracać uwagę na skład słodyczy, również tych domowych. Więcej o tym na  www.uczymyjakslodzic.pl  :) SKŁADNIKI NA CIASTO

Kuchnia od dwojga
TARTA MOJITO 151

Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie z powodzeniem upiec ją w tradycyjnej okrągłej formie. Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Deser malinowy lodowy. 127

Dzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszny deser lodowy z malinami. Dla tych którzy nie mogą jeść normalnych lodów bo zawierają mleko lub śmietanę będą w sam raz.Niektórzy może powiedzą że śnieżka i itp, to chemia ale nie jemy takich lodów co dziennie a raz kiedyś można spróbować. W czym dzisiaj nie ma chemii jest we wszystkim. Dzisiaj strach

Sama słodycz i szczypta chili
Lody porzeczkowe z mascarpone 185

ulubiony dżem pomarańczowy. I niby dla siebie to przynosi i dla dzieci, ale dobrze wie, że tego pomarańczowego dżemu nikt oprócz mnie nie tknie. Więc zajadam ciepłego rogalika na deser tuż po śniadaniu.  A urlop to ja lubię mieć leniwy. Ale leniwy taki, że aż boli i niewielu zawodników jest w stanie to przetrwać. Trochę znajomych próbowało, polegli. Zostaliśmy

bistro mama
Ciasto jogurtowe z agrestem i nerkowcami 145

kwaskowatym smaku z chrupiącymi nerkowcami dziś na stole. Ciasto jest idealne bo nie za słodkie, chrupiące nerkowce nadają mu charakteru. Znakomicie sprawdzi się do porannej kawki albo jako deser po obiedzie, polecam. Ciasto jogurtowe z agrestem i nerkowcami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jagodowe crème brûlée 161

najlepsze, więc czas na kolejny eksperyment. Tym razem crème brûlée, które uwielbiam 😋 i ciągle wymyślam nowe wersje. Skoro zatem przywieźliśmy jagody (borówki czernice), to dlaczego tego katalońskiego deseru nie połączyć z typowo polskim dodatkiem? 😉 Krem ma niecodzienny kolor i jest po prostu pyszny dzięki przenikaniu się smaków cukru, kwaśnej śmietany i kwaskowatych jagód. Składniki (na 5 dużych kokilek

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielone naleśniki matcha 193

Dziś zapraszam Was na pyszne… choć nietypowo wyglądające zielone naleśniki matcha . Możecie je podać w ramach słodkiego obiadu lub deseru. Robi się je naprawdę szybko, a kolor kusi do spróbowania Wielbiciele herbaty matcha będą zachwyceni. Tak przygotowane naleśniki doskonale smakują np. wyłącznie w towarzystwie bitej śmietany. Spróbujcie. Herbatę Matcha możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata Składniki: 1 szklanka mąki

Słodkie okruszki
Pyszne galaretki malinowe z żelkami 437

Polecam fajny domowy deser malinowy, który się super prezentuje i może być ozdobą każdego stołu.  Składniki: 1 litr mleka, opakowanie żelatyny 50 g, syrop malinowy lub cukier, żelki. Żelatynę rozpuszczamy w szklance wody. Połowę mleka podgrzewamy i dodajemy syrop lub cukier...  Potem dorzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy, a jak się już ładnie rozpuści,  to dolewamy pozostałe mleko

chleba naszego