rozkosz… Jednakże, jesteśmy tu w Polsce i grzech nie skorzystać z dobrodziejstw, którymi raczy nas teraz natura. Sięgnijmy zatem po maliny i morele i przyrządźmy z nich pyszny deser, czy przekąskę – jak kto woli Składniki suche: – 200g mąki orkiszowej – 150ml mleka migdałowego – 150g malin – 50g mąki pełnoziarnistej żytniej – 50g mąki owsianej
Be Fit Be StrongZdrowe lody bez białego cukru, jaj i śmietany. Proste lody jogurtowe jagodowo-truskawkowe z miodem. Ja użyłam mojego ulubionego miodu z czarnym bzem, ale można użyć
Moja DelicjaCześć! Odrzuciłam ciężkie desery na rzecz takich jak ten. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – bierzesz domową granolę , ulubione owoce, jogurt grecki i laskę wanilii. Tak niewiele potrzeba do szczęścia. Składniki (2 większe lub 4 małe porcje): 1 – 1,5 szklanki domowej granoli (z tego przepisu) + odrobina do posypania 2 – 4 garście malin 2 – 4 garście borówek jogurt
Moja pasja smakuporzeczka w kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem
Kulinarne przygody Gatitytrzech latach urządzania dziecięcych urodzin, na świeżym powietrzu, przyszedł czas na małą domówkę. W tym roku zdecydowałam się na motyw lodów, ponieważ moja córeczka uwielbia ten deser. Pokażę Wam dekoracje, oraz podam kilka przepisów idealnych na imprezę dla najmłodszych. Jeśli macie ochotę zapraszam do przejrzenia menu i dekoracji z wcześniejszych lat. Motywem przewodnim były pompony —>KLIK, letnie owoce
Mienta blogżadnych dodatków, tak prosto z talerzyka. Granolę jadamy z owocami , jogurtem lub mlekiem (ja polubiłam ostatnio z mlekiem owsianym lub sojowym). Używamy jako posypkę do lodów i deserów. Dodatek cynamonu nadaje płatkom ciemniejszy odcień. Smak cynamonu jest delikatnie wyczuwalny, a to oznacza, że granola nie jest mocno cynamonowa. Z otrzymanych składników wychodzi więcej niż litrowy słoik gotowej granoli. The post
Moja DelicjaŚmietanka kokosowa to idealny produkt w kuchni bezmlecznej. Można z niej wyczarować wiele pysznych deserów. Niestety znalezienie jej na sklepowych półkach nie jest łatwe. Dlatego postanowiłam przygotować domową wersję tej śmietanki, a przy okazji także domowe mleko kokosowe. 250 g wiórków kokosowych 1,5 l ciepłej wody Wiórki kokosowe zalewamy w garnku ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę. W trakcie
Dieta bez mlekaWiecie już, że męczę Agnieszkę? Męczę o desery, ciasta czy batoniki bez cukru lub z minimalną ilością? Tak! Wiecie bo już o tym pisałem... 😆 Jednak chyba bywam inspirujący🤔 (albo nudzący😥) bo są efekty! 😄 Oto kolejny przepis, który prezentuje Aga! Tadadada... !!! Brawa i oklaski, a kwiaty i autografy przez telefon... 😃 Składniki: herbatniki lub inne ciastka (ja użyłam własnych maślanych) 2 galaretki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSłodka tarta z amerykańską borówką czyli szybki deser w środku tygodnia, a co! Widzieliście amerykańskie borówki na rynku? Są niesamowitych rozmiarów…Mam nadzieję, że nie są nawozowane, chociaż w tym roku hodowcy robią wszystko aby coś im urosło i niestety kosztem nas konsumentów. Rozglądając się za ogórkami na rynku podeszła do mnie starsza pani i wręcz odradziła mi ogorki
codojedzeniaprzypadł mi do gustu. Połączenie jabłek z goździkami, liściem laurowym i przyprawą korzenną sprawiło, że cały dom wypełnił niezwykły aromat. Co tam zima skoro mogę sobie usiąść przy takim deserze :). Pieczone jabłka Składniki 4 jabłka 50 g masła niesolonego 50 g płatków migdałowych 2 listki laurowe 2 goździki 100 g cukru muscovado (dalam normalny) 75 g rodzynek przyprawa korzenna brandy
Pieguskowa KuchniaJuż od dawna chodził za mną ten deser ale zawsze bałam się ciast z dodatkiem żelatyny. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie więc zachęcam bardzo gorąco wszystkich, którzy się jej obawiają do przełamania się. Ciasto jest bardzo proste do wykonania a efekt zadowolił moich domowników więc polecam :). Początkowo zamierzałam nie zalewać owoców galaretką, ale z powodów czysto praktycznych, aby uniknąć kłopotów
Pieguskowa KuchniaBeza z kremem cytrynowym to idealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową
Pieguskowa KuchniaLekka, kolorowa, soczysta, pachnąca latem bomba witaminowa. Idealny, słodki, fit deser lub rewelacyjne drugie śniadanie do pracy. Koniecznie spróbujcie. Składniki (4 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej komosy ryżowej 1 łyżka (10 g) kolorowego sezamu (może być też biały lub czarny) 1 szklanka (150 g) truskawek 1 szklanka (130 g) malin 1 szklanka (130 g) jeżyn 1 szklanka
Fitsweet.medziękuję ) za ogromną niespodziankę i fantastyczny dzień. Działo się, oj działo... Jestem pewna, że nigdy tego nie zapomnę. Tymczasem mam dla Was przepis na bardzo prosty i zaskakująco pyszny deser. Wszystko zaczęło się od Komarki i jej lodów z malinami. Ogromnie mi się spodobały; a że akurat nabyłam drogą kupna sporą ilość malin, nie mogłam sobie odmówić. Zajrzałam jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZamrożone lody nakładać do pucharków polewając sosem toffi i posypując prażonymi migdałami. Prażone migdały można od razu wmieszać w lody przed zamrożeniem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody i desery lodowe Tagged: kremówka , marcepan , migdały , mleko skondensowane
https:KKuchniaMniam