łyżce syropu 2–3 razy dziennie w okresie przeziębienia czy grypy (dzieciom połowę porcji). Syrop można stosować również jako dodatek do herbatek ziołowych lub innych napojów, do deserów, lodów. Na zdrowie
Tajemnice SmakuCzy można bawić się śniadaniem? Oczywiście, że tak! Jeśli chcemy rano ujrzeć uśmiech na twarzach naszych pociech przygotujmy kolorowe tosty. Tęczowe tosty jednorożca. Gwarantujemy zaskoczenie! Im
Tajemnice SmakuTartaletki na kruchym kakaowym spodzie z owocowym nadzieniem to świetny pomysł na ciastko “do ręki”. Z tego przepisu możemy przygotować jedną dużą
Tajemnice Smakunabyć liofilizowanej żurawiny trufle możecie ozdobić obtaczając w kakao w proszku, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub posiekanej czekoladzie. Dodatek nalewki żurawinowej do trufli kategoryzuje ten przepis, jako deser dla dorosłych. Możemy nalewkę zastąpić sokiem z żurawiny i wtedy uszczęśliwimy również młodszych smakoszy trufli. Gotowa masa na trufle jest dość twarda, aby łatwo formować kulki warto użyć łyżki
Tajemnice Smakususzoną żurawinę oraz ekspandowany amarantus, mieszamy. Studzimy na blasze, następnie kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja. Granolę podajemy z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów lub podjadać prosto ze słoika… Smacznego
Tajemnice Smakutrujące wykazują liście, kora, nasiona…. ale nie kwiaty! Kwiaty są jadalne, mają słodki i miodowy smak. Można z nich przyrządzać syropy, nalewki, konfitury, dodawać do sałatek, ciast i deserów. Z uwagi na możliwość wystąpienia alergii u osób wrażliwych bezpieczniej wykorzystywać tylko płatki, bez pręcików.* Składniki Ciasto: 250 g mąki owsianej 350 ml kefiru (może być maślanka, jogurt lub mleko
Tajemnice Smakukuchni świata, możemy ją również przygotować sami w domu. Najbardziej znaną i słynna potrawą z użyciem tahiny jest hummus. Pasta sezamowa może być również stosowana, jako dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie do słonych krakersów*. Składniki 60 g mąki żytniej 30 g tahiny ( 2 duże łyżki) 50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1/2 łyżeczki
Tajemnice SmakuBardzo ważna uwaga, mimo że uwielbiamy zapach lawendy nie przesadźmy z ich ilością. Lawenda jest bardzo aromatyczna i… ciasto będzie bardziej przypominało zapachem wyrób kosmetyczny, aniżeli deser. Proporcje na foremkę keksówkę o wymiarach około 12 x 25 cm. Składniki CIASTO 100 g orzechów nerkowca 150 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta
Tajemnice SmakuMałe smażone placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub syropem klonowym i z owocami. Ciasto na placki warto przygotować wcześniej, najlepiej na noc, aby mogło odstać. Dzięki temu placki będą idealnie puszyste. Nie wszyscy lubią smak koziego nabiału, wówczas kozi jogurt możemy zastąpić
Tajemnice SmakuOwocowe lody z mascarpone są kremowe, orzeźwiające, a przede wszystkim zdrowe. Składają się tylko z 5 składników i do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do
Tajemnice Smakudałam na wierzch po upieczeniu, dzięki temu sernik zyskał pyszny i chrupiący dodatek. Puszysty, delikatny sernik z borówkami, na spodzie z płatków kukurydzianych to bardzo łatwy, szybki i pyszny deser. Żeby sernik był aksamitny i delikatny, twarogu dodaję serek mascarpone, a twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Aby ułatwić sobie zadanie tym razem do sernika wykorzystałam gotowy, z wiaderka
Tajemnice SmakuSezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup, wypieków i innych przysmaków. Lubię bardzo dodawać mus z dyni do pieczywa i ciast. Tym razem eksperymentalnie dodałam do bajgli, wyparzyły i wypiekły się mega pysznie! Z tego przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli. Składniki
Tajemnice Smakuherbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny. W przepisie na “cranberry scones” żurawinę przemyciłam dwa razy, suszoną dodałam do środka, a liofilizowaną w proszku do lukru. Przepis jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania
Tajemnice Smakumasła. W zależności od rodzaju i smaku tortu dodaję do kremu kakao, kawę, wanilię lub skórkę otartą z cytryny. Dobry krem to podstawa! Może być wyjadany łyżką, jako baza deseru, np. z dodatkiem owoców, ułożony w pucharku. Najlepszy krem do tortu jest wtedy gdy: nie jest zbyt słodki, jest ze sprawdzonych składników, przygotowany jest z dobrych jakościowo i schłodzonych produktów
Zasmakuj KuchniŻeby zrobić sobie lub swoim bliskim słodką przyjemność wcale nie potrzeba góry pieniędzy ani wyszukanych składników. Wystarczą jabłka, serek homogenizowany oraz odrobina bakalii. Nie wierzycie? Sprawdźcie
Smaki Na Talerzu