Bronię się rękami i nogami. Nie, nie, nie! Ale w końcu ulegam. Staję w kuchni, biorę w dłoń łyżkę, nóż, widelec... Znów jestem sobą. Budzę się
W kuchni Karmel-itkiPamiętam jej uśmiech, kiedy razem ze mną, siedzącą na kuchennym stole, wyglądałyśmy jak dwa mączne bałwanki. Pamiętam głos i śmiech, gdy nieudolnie próbowałam zagnieść ciasto, obklejając
W kuchni Karmel-itkiW pełnym słońcu, w kwiecistej sukience, stoi pomiędzy grządkami. Jest! Pędzi do krzaczków truskawek widząc, jak uginają się pod ciężarem soczystych owoców. Nie zważając na piach
W kuchni Karmel-itkiIdę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się
W kuchni Karmel-itkiSłońce praży, ciało się smaży, a termometr pokazuje tropikalne temperatury. Co począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem
W kuchni Karmel-itkiPrzecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za
W kuchni Karmel-itkiwielką przyjemnością przedstawię Wam ten deser. Pochodzi on z Sycylii i jest tam uważany za jeden z najlepszych ( teraz juz wiem dlaczego ). Jest puszysty , rozpływający się w ustach. Nazwałam go odwrócony bo na koniec odwraca sie go do góry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki(...)miski wyłóż ciastem i dociśnij. Na ciasto przełóż masę. Wyrównaj ją i przykryj pozostałymi kawałkami ciasta. Nasącz syropem, okryj folią spożywczą i chłódż najlepiej przez całą noc.Przełóż deser na talerz odwracając miskę do góry dnem i zdejmij folię.( mozna posypac cukrem pudrem) Smacznego
Słodkości i nie tylkoPrzepis na deser pochodzi z bloga To smakuje. Jest to bardzo fajny pomysł na deser, szczególnie dla czekoladoholików ;) Przepisu nie zmieniałam, więc wklejam przepis ze strony podanej wyżej :) Proponuję zrobić troszkę mniejsze porcje, mi wyszły 3 takie kieliszki, ale wydaje mi się, że taka porcja na raz jest troszkę przy duża. Z drugiej strony, to kwestia gustu :) Składniki: 60g czekolady
Czerwona Porzeczkapolewą którą ja pamiętam z dzieciństwa – mama zawsze taką robiła na piernik, i z posypką z chrupiących ciasteczek. Idealne śniadanie, ale też może być to pomysł na podwieczorek, deser i nie trzeba się ograniczać tylko do świąt aby go jeść, zapach pierników może zostać z nami całą zimę. Składniki (na 3 porcje): 2 jajka szklanka mleka i około
Smaczna Stronaswoim rodzaju. To właśnie magia świąt w namacalnej postaci. Pewnie w każdym domu smakuje inaczej. Dla mnie najlepszy jest kompot mojej Mamy...po obfitej wigilijnej kolacji najlepszy napój czy deser na świecie. Pewnie każdy ma swą recepturę i tajne składniki czy myki jego przyrządzania. U nas liczy się pełnia smaku nawet kosztem klarowności. Składniki: Kompot przygotowujemy metodą
Kuchnia po mojemustop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-0-66 stop { stop-color: #343434; } Ten chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym jest wilgotny, puszysty i absolutnie przepyszny! Posiłek deser Kuchnia amerykańska Słowo kluczowe chlebek dyniowy, chlebek dyniowy z nadzieniem, ciasto, ciasto dyniowe, ciasto jesienne, ciasto ucierane, ciasto z dyni, czekolada, dynia, orzechy, orzechy włoskie Całkowity czas przygotowania 1 godzina
Na-talerzu.plpędzi nieubłagalnie do przodu to jestem w szoku. Dopiero był wrzesień, już mamy drugą połowę listopada. Nie będzie śmiechem jeśli napiszę coraz bliżej święta, coraz bliżej święta. Tymczasem na deser polecam na listopadowe szare dni tarę dyniową wprost od Ewy z Masterchefa. Pyszne kremowe wnętrze i bardzo chrupiące ciasto. Rewelacyjne doznania i róbcie koniecznie. Sporo osób pyta
Moje Małe Czarowanierozgniecionego banana, mąkę, kakao, proszek i aromat - całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch położyć pokrojone w plastry kaki. Piec przez 40 minut w 180 stopniach. Deser polecam spożyć z olejem omega 3,6, 9. Smacznego
Truskawkowa FiestaMakowa Panienka z wiśniami i jogurtową pianką to nie tylko smakowity, ale i elegancki wypiek, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Takie ciasto doskonale sprawdzi się zarówno jako deser na co dzień, jak i na specjalne okazje. Puszysty i mięciutki makowy biszkopt, soczysta frużelina wiśniowa i delikatna jogurtowa pianka tworzą niepowtarzalną harmonię smaków, która rozpływa się w ustach. Czerwień wiśniowej
e-PrzepisyKulinarne