Zapraszam dziś na koktajl truskawkowo-arbuzowy. Taki koktajl będzie lekkim podwieczorkiem lub deserem. Polecam Składniki: 5 dużych truskawek 1 spory plaster arbuza 1 łyżeczka cukru kokosowego 1 szkl kefiru naturalnego Przygotowanie: Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w plasterki. Z arbuza wyjmujemy pestki i odcinamy czerwoną część od skórki. Kroimy arbuza na małe kawałki i dodajemy do truskawek. Do owoców
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na zdrowy deser z nasionami chia i truskawkami. Składniki: 3/4 szkl mleka 2 łyżki chia kilka truskawek Przygotowanie: Do mleka wsypujemy nasiona chia i mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny ale musimy przemieszać co 30 min. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki a następnie kroimy w plasterki. 3/4 owoców układamy na dnie szklanki. Na truskawki wykładamy gotowy pudding. Na wierzchu układamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneswojej kuchni, ponieważ zwykle kojarzy się z mocno kwaśnym, dominującym smakiem. Myślę, że podany z neutralnym puddingiem z tapioki, słodką krówką i dodatkiem sezonowych owoców np, truskawek, podbije serca smakoszy tradycyjnych deserów jak i tych lubiących eksperymentować. Pudding z tapioki: 4-5 porcji 1/2 szklanki tapioki 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli Wykonanie: 1. Tapiokę
Pland based filleNaprawdę warto spróbować tego połączenia smaków. Opieczona chałka cudownie dopełniła całości. Potem był bajeczny film w ramach Kina w Trampkach , lody i pizza a potem deser deserów... mecz... ;) Sałatka z arbuza, truskawek, fety i pistacji 1/4 średniego arbuza 10 truskawek 80 g fety owczej garść posiekanych pistacji kilka listków mięty olej słonecznikowy nierafinowany lub inny ulubiony olej Truskawki
Dzieje kuchennej WiewióryOpis: Świeże owoce i pyszna czekolada to połączenie doskonałe, a naczynie z czekoladowym fondue łączy ludzi! Fondue czekoladowe to deser, do którego idealnie pasują truskawki, maliny, borówki amerykańskie, melon lub arbuz. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 200 gram śmietany kremówki Świeże owoce Sposób przygotowania: Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem naczynia do fondue wykorzystaj je! Czekoladę musimy połamać
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTrochę było o zdrowych deserach, dziś o czerwcowych śniadaniach. Truskawki, truskawki .... trzeba je jeść teraz, bo za chwilę będzie już po sezonie. Miałam pod ręką owsiankę z jabłkiem i cynamonem firmy "Kupiec". Z truskawką skomponowała się bardzo dobrze. Owsianka z musem truskawkowym i twarogową kulką (2 porcje) 4 łyżki owsianki jabłko i cynamon 40 dag truskawek plaster twarogu wiejskiego
Gotuj Sam!owoce, sezon na nie wciąż trwa, więc trzeba z tego korzystać. Ostatnio wciąż wykorzystuję je w kuchni. jednak dziś przedstawię Wam przepis nie na wypieki czy desery, a na obiad z wykorzystaniem truskawek :-) mowa tu o knedlach. Są mięciutkie, bardzo pyszne sycące, z pyszny sosem truskawkowym. Do ciasta oprócz ziemniaków dodaje się biały ser, co nadaje im bardzo fajnego posmaku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuletnim klimatom. A tymczasem w lodówce... czeka coś na ochłodę. Ładnie wygląda? Apetycznie wygląda i jeszcze lepiej smakuje Prosty, orzeźwiający i pyszny, dwa w jednym, napój i deser. Na początek przygotowujemy składniki. Truskawki- myjemy i oczywiście pozbawiamy szypułek Zielonego melona obieramy i kroimy w kostkę (wszystko będziemy miksować, więc nie musi być drobna) To samo z ananasem- obieramy i kroimy
PichceniomaniaJuż za chwilkę Dzień Dziecka ! Dzieci uwielbiają słodkości, więc dziś zachęcam Was do przygotowania dla nich pysznego deseru, czyli mini ptysi z truskawkami. Wypełnione są lekkim kremem budyniowym, który zdecydowanie lepiej zda egzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani
Kulinarne przygody Gatitychrupiącą dynią Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowym serkiem, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Kanapki z twarożkiem warzywnym Koktajl na maślance z borówkami i truskawkami Bruschetta z pomidorami Chrupiący deser jogurtowy z granolą i świeżymi owocami Tosty ogniste Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową i warzywami Orzeźwiająca sałatka warzywna z fetą Sałatka kanapkowa z jajkiem i warzywami podana
Moja smaczna kuchniaKlasyczna wersja Tiramisu zrobiona jest na bazie jajek, ma mocny intensywny smak likieru i kawy. Dzisiaj jednak szybki i mało wymagający deser na zimno, przypominający Tiramisu stąd jego nazwa, jest on przepełniony smakiem kawy i truskawek, jest on również bez dodatku jajek :) Idealny na upalne dni, kiedy poprostu chcemy leżeć na tym 34-stopniowym słoneczku i jedyne czego pragniemy(...)mascarpone 50 g ubitej na sztywno śmietany 30% łyżeczka cukru pudru około 10-20 okrągłych lub podłużnych biszkoptów zwykłych Dodatkowo potrzebne będą: kokilki do deserów mięta do dekoracji szczypta mielonej drobno kawy do posypania truskawek Przygotowanie: 1. Kawę połączyć z whisky, odlać 2 łyżeczki 2. Biszkopty nasączyć w kawie 3. Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły
KreatywnePinyDeser jest tak prosty, że zastanawiałam się czy w ogóle publikować go na blogu:)) Wiem jednak, że to bardzo popularny deser, obecny na prawie wszystkich blogach. Moja wersja zawiera świeże truskawki oraz frużelinę jagodową, która nadała całości niepowtarzalnego smaku! Składniki: 400ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 6 dużych bez, 250g świeżych truskawek
Z miłości do słodkościUwielbiam sezon truskawkowy! z wykorzystaniem tych pysznych owoców można przyrządzić wiele pysznych deserów :) Składniki: 30 dag świeżych truskawek, 10 dag okrągłych biszkoptów, 5 dag płatków migdałowych, 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka oliwy. Wykonanie: Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, wyłożyć biszkoptami, następnie truskawkami. Żółtka utrzeć z cukrami a pianę ubić na sztywno. Resztę biszkoptów pokruszyć
Tradycyjna KuchniaPyszny deser, ba! Nawet zdrowy! ;-) Duuużo truskawek! Duuuużo chrupkiego! I słodkie! ;-))) SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - 7 truskawek dużych - 1/2 banana - 150 ml kefiru 0% - 50 ml mleka 0% - nasiona chia- 4 łyżki Mleko, kefir, banana i 5 sztuk truskawek zmiksuj blenderem. Dodaj nasiona. Wlej do szklaneczek do połowy objętości, połóż po kawałeczku truskawki, zalej resztą płynu. Na wierzch ułóż truskawki
SMYKWKUCHNIoczywiście z chlebkiem :) Do picia tradycyjnie zielona herbata :) Obiad: Chrupiący kotlet z fileta z kurczaka, w dipie ziołowo-czosnkowym i sałatka super szybka. Do picia sok jabłkowy. Deser: Koktajl owocowy ze zmrożonych truskawek i porzeczek z dodatkiem świeżego banana. Kolacja: Kaszanka lub bułczanka, czyli na śląski: krupniok i żymlok, w asyście pysznych dodatków: ogórka kiszonego, papryki i cebuli
Smakowy Raj