Moje ciasto jest spore, na dużą blachę: Biszkopt ( robimy dzień wcześniej) - 8 lub 10 jaj (oddziel białka od żółtek) - 250 g mąki pszennej - 50 g mąki
Pasje JolkiWe wrześniu, zamiast rozgrzewających zup, ja po raz kolejny zapraszam na słodkie co nie co ;) Tym razem to po prostu sernik na zimno, którego przygotowanie ani
Kuchnia w czekoladzieCiasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo słodko i chyba wyszło aż za bardzo ;) Chociaż słone orzeszki i listki świeżej mięty nieco przełamują wielką słodycz. Szczerze to poleciałam dziś po bandzie i stworzyłam chyba najsłodszy deser, jaki w ogóle kiedykolwiek zjadałam! Zresztą sami się przekonacie, jak spróbujecie :) Beza - 6 białek jaj - 260g cukru (może być drobny) - łyżka skrobi ziemniaczanej - łyżka octu winnego z jabłek - łyżeczka(...)wykończenie góry… I tu możecie popuścić wodze fantazji ;) Wszystko dozwolone w zależności, na co macie ochotę. Ja najbardziej lubię z kremem z mascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami. Jako, że nie ma jeszcze truskawek stworzyłam naprawdę słodki miks – uwaga bomba kaloryczna! ;) Słodki krem z dodatkami - 250g serka mascarpone - tabliczka białej czekolady - jeden banan - garść orzeszków ziemnych i pistacjowych - kilka
Sajkofanka smakuSkładniki : Ciasto czekoladowe • 300 g czekolady deserowej • 150 g masła • 6 jajek • 100 g cukru Dodatki : • świeże truskawki • 250 ml śmietanki 30% (b. zimnej) • 250 g sera mascarpone (zimnego) • 2 opakowania cukru wanilinowego • 1 opakowanie śmietan - fix (opcjonalnie) • listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Ciasto czekoladowe Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Czekoladę połamać(...)Ubijać mikserem na sztywną, gęstą oraz puszystą masę, przez ok. 2 minuty. Pod koniec wmiksować w krem śmietan-fix jeśli go używamy (przedłuża trwałość kremu, warto go dodać gdy deser będziemy dłużej przechowywać). Wyłożyć na wystudzone ciasto, dodać pokrojone owoce i udekorować listkami mięty. Można od razu podawać lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem ocieplić w temp. pokojowej
KUCHNIA POLSKADziś na blogu kolejna wielkanocna inspiracja, tym razem na słodko. Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami została przygotowana na bazie mojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe. Zawiera
Kulinarne przygody GatitySzykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając
Programista w kuchniSzykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając
Programista w kuchniSkładniki/ 6 porcji o średnicy 18 cm: – 180 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 1 jajko – 1/2 łyżki kakao – 2 łyżki
I LOVE LIFEW yśmienite kruche babeczki z francuskim klasykiem- kremem pâtissière , czyli po prostu waniliowym kremem budyniowym i owocami. Wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego warty
Smakowity Blog KulinarnyZa każdym razem gdy przyrządzam w kuchni coś z dodatkiem dzikiej róży, myślę, że to najpiękniejszy zapach jaki może być. Tym razem ten cudownie pachnący kwiat
Mienta blogKiedy w piątek zabrałam się za przygotowanie sernika czekoladowego, byłam święcie przekonana, że dziś posilę Was zdjęciami właśnie tego ciacha. Nic z tego! Sernik, choć w
Kuchnia w czekoladzieKochani myślę, że już czas zasypać Was wielkanocnymi propozycjami, a dokładniej... mazurkami ;) Mam ich całe trzy, do tego babka i drożdżowe wianuszki. Trzymajcie kciuki bym do
Kuchnia w czekoladzie