niejednego przyprawił o palpitację serca, a może i wizytę na oddziale ratunkowym. Mnie bowiem dech zaparło już nie jednokrotnie; a gdy pomyślę o smaku (czy raczej jego braku) rzeczonych truskawek, to nie mogę wymyślić, kto to w ogóle kupuje... Są wreszcie takie specjały, których poza sezonem próżno szukać w najbardziej wyspecjalizowanych sklepach. Po kilku tygodniach bytności na półkach, znikają(...)marca, a kupić je można aż do maja, jeśli się ma szczęście i wie, gdzie szukać. Uwielbiam je oczywiście za ten urzekający, krwisty kolor, który sprawia, że ciasta i desery z nimi niesamowicie zyskują na aparycji. W dodatku mają nieco głębszy smak - o ile tak można to określić. Dla mnie są zupełnie wyjątkowe. Sezon zacznie się już niedługo (czas pędzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzepudding chia na mleku kokosowym, do tego wspaniałe kruche zbożowe ciasteczka Mulino Bianco Pannocchie … Niebo w ustach. Tak pysznie, a tak mało pracy. Polecam Wam zrobić sobie taki deser. Dzisiejsza pogoda niestety nie jest już taka piękna, więc warto umilić sobie popołudnie czymś słodkim i pysznym Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 1 szklanka mleczka kokosowego (u mnie 9% tłuszczu(...)wykładamy nasz kokosowy pudding chia i na wierzch znów rozkruszamy ciasteczka (około 2 sztuki na porcję). Na koniec całość zdobimy rozkruszonymi lekko w dłoniach owocami liofilizowanymi (u mnie maliny, truskawki), całym ciasteczkiem i listkiem mięty. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiLekkie, delikatne ciasto na maślance z dodatkiem świeżych owoców - u mnie brzoskwini. Niedawno wypróbowałam ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką , a teraz z innego przepisu to z brzoskwiniami i wiem już na pewno, że wypieki na maślance smakują nam dużo bardziej niż na jogurcie - są lżejsze, bardziej puszyste i dla mnie smaczniejsze. Polecam bo nie dość że robi się(...)obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko
Kto ugości moich gości?Sernik z białą czekoladą i malinami Aromatyczna herbata i pyszne ciasto bez pieczenia z dużą ilością owoców, to moja dzisiejsza propozycja na dobry dzień Ten pyszny
Słodkie okruszkiDzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto czekoladowe, które intryguje bardzo krótką listą składników. Muszę stwierdzić, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo intensywne w
Słodki BlogMacie tak czasem, że dzwoni budzik (czyt. dziecko ciągnie Cię za rękę lub płacze), a Ty nie masz ochoty kompletnie wstać? Leniwie podnosisz się z łóżka
Kuchnia w czekoladzieSernik z czereśniami jest bardzo smaczny, ale najważniejsze bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Pojawiły się już na rynku czereśnie, wczoraj zauważyłam, że ich cena spadła do
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPudding chia, czyli nowy trend w kuchni. Ostatnio przeglądając Instagram co chwilę natrafiałam na zdjęcia tego cuda. Przygotowywany na najróżniejsze sposoby, z owocami, orzechami, na mleku
Zgrabne GotowanieDziś mam chwilę oddechu, jestem po 3 tygodniu praktyk w biurze rachunkowy i wiem, że jeszcze nic nie wiem;p Mimo, że dziś mogłam się wyspać
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćLatem owsianki smakują wyjątkowo, bo dodajemy do nich świeże, kolorowe i soczyste owoce. Przepisy na owsiankę znajdziecie na blogu, dzisiaj dla Was przygotowałam specjalnie zestawienie tych
Moja smaczna kuchniaUwielbiam naleśniki! W lecie często podaję je z owocami i lodami. Tym razem postanowiłam poszaleć i lody włożyć do środka. Może nie było w tym nic
Mienta blogbyły pyszne i na pewno przyrządzę je w domu A teraz kilka ważnych informacji na temat Festiwalu Dobrego Smaku: – Temat: Smaki dzieciństwa. – Danie festiwalowe kosztuje 13 zł, deser + napój – 9 zł. – 26 restauracji (w tym 1 poza konkursem) + 11 kawiarni. – Festiwal trwa od 25.06 – 28.06.2015 r. – Konkurs Fotograficzny (klik). – Strona www Festiwalu(...)Śliwkowe Czary-Mary Babci Fong 13. Restauracja Galicja / Manufaktura / Prehipster Burgera 14. Restauracja Lavash / Piotrkowska 69 / Kufte Babci z Baraniny 15. Restauracja Nienażarty / Rojna 92 / Zraz Bity z Truskawką – Jedyny Słuszny Początek Wakacji 16. Restauracja Polska / Piotrkowska 12 / Wątróbka w Wiśniowym Sadzie 17. Restauracja Reymont / Legionów 81 / Kaczka i Rabarbar – Nasze Smaki Dzieciństwa 18. Restauracja Spektakl / Piotrkowska 101 / Poranek Malucha
Moja pasja smakuUwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, są one świetnym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Oczywiście im zdrowsze tym lepsze. Ostatnio zakupiłam mąkę owsianą i szukałam pomysłu na jej
Mania GotowaniaElegancki truskawkowo-czekoladowy deser, który bez problemu przygotujesz w domu. Niecodzienny kształt i piękny wygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki temu efekt końcowy jest niesamowity :D Gwarantuję, że zrobi furorę nie tylko wyglądem, ale i smakiem :) Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego(...)czas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij mus z ognia i wsypuj powoli galaretki cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw
Kulinarna (nie)codziennośćNaleśniki, pancakes, crepes... Jemy je na śniadanie, obiad czy deser. Ile ludzi tyle sposobów jak je podać. We Francji przygotowuje się cieniutkie crepes na specjalnym urządzeniu creperie. Dzięki łopatce, którą rozsmarowuje się ciasto naleśniki są cieniutkie jak nigdzie indziej. Najbardziej znane to naleśniki Suzette. W Skandynawii i na Węgrzech naleśniki przypominają te nasze i podawane są zazwyczaj w wersji(...)mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 ml mleka 1 jajko 2 łyżki oliwy Gallo Classico 1/2 łyżeczki soli krem czekoladowy bezy truskawki Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Jajko rozbełtać. Dolać do niego mleko oraz oliwę Gallo Classico. Wymieszać. Dodać do mleka z jakiem suche składniki. Rozgrzać patelnię. Niewielką ilość
Kuchnia w oparach