Już wiecie, co zrobiłam z truskawkowych lodów , które opublikowałam tutaj 3 dni temu- m.in. truskawkowy milkshake! Orzeźwiający, chłodny i idealnie słodki. By nie było
Nastoletnie Wypiekaniewyjątku. Dobry na śniadanie, jako deser, zastąpi słodką przekąskę. Robi się sam, bo wystarczy wymieszać nasina chia z mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki. Składniki : 3 łyżki nasion chia 250 ml lekkiego mleka kokosowego 1-2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 1/2 owocu mango kilka truskawek lub malin garstka orzeszków pistacjowych Wykonanie : nasiona chia(...)wodą. Przepisy polecają co prawda odstawić chia na 30 minut do napęcznienia i tyle czasu powinno wystarczyć, by sporządzić deser. Najlepiej wypróbować samemu, która wersja jest dla nas smaczniejsza z obranego i pokrojonego mango przy pomocy blendera zrobić puree truskawki obrać, odciąć ogonki. Posiekać orzeszki pistacjowe dwa pucharki napełnić puree z mango, na to wyłożyć krem z chia. Udekorować truskawkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na hasło: “Zrobiłam dżem z truskawek bez cukru i bez gotowania” reakcja była jedna – niedowierzanie i powątpiewanie, że tak się przecież nie da. A właśnie
Lamarida.plsmakiem tegorocznych truskawek postanowiłam zrobić jagielnik, którego bazą są właśnie te owoce. W przepisie podaję swoje proporcje cukru, które zależą od słodyczy truskawek i oczywiście są kwestią gustu. Ilość cukru można dowolnie zmieniać podczas przyrządzania tego deseru i dodać go tyle, ile komuś pasuje. Składniki (na tortownicę 26 cm): 1 kg truskawek 250 ml kaszy jaglanej 120 ml + 5 łyżek
Weekendy w domu i ogrodzienadchodzi czas truskawek nie mogę się im oprzeć. Jem je na śniadanie, jem na obiad i na deser również. Ostatnio odkryłam makaron czekoladowy (nowość firmy Lubella) i postanowiłam wykorzystać sezon na truskawki i przygotować ulubiony sos Małżona. Powstało pyszne deserowo-śniadaniowe danie. Czekoladowe świderki z sosem waniliowym, truskawkami i pistacjami dla 3 głodomorów: 300 g MINI
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na truskawki w pełni, są to jedne z moich ulubionych owoców, mogłabym je jeść codziennie. Ostatnio kupiłam przepyszne truskawki i postanowiłam z nich zrobić taki niby sernik na zimno, niby taką piankę. Idealny deser na ciepłe dni. Składniki na naczynie o wymiarach 15x20 cm 0,5 kg truskawek 250 g mascarpone 30 g cukru
Delusional TrineTaką owsiankę często przygotowuję sobie na drugie śniadanie, jest smaczna i sycąca a w dodatku ma niski indeks glikemiczny. Składniki: 6 łyżek płatków owsianych 1 łyżka
Bajeczna KuchniaTorcik ten przygotowałam już jakiś czas temu na swoje urodziny. Nie miałam za dużo czasu, a poza tym zaplanowałam też inne ciasta, więc w tym przypadku
Di gotujeKilka dni temu jedno z moich dzieci obchodziło swoje urodziny. Na pytanie czym chce podjąć gości krzyknął radośnie tortem w kształcie LEGO i mini serniczkami. Kiedy
Kolizje Smakówwarstwy pełne smaku najeżone kontrastowymi smakami urzekną Wasze podniebienie natychmiastowo . Biała warstwa to śmietankowo - porzeczkowa wariacja osłodzona trzcinowym cukrem. W czerwonej będzie arbuz, dojrzała truskawka i odrobina limonki. Różnica gęstości warstw powoduje że wykonanie tego deseru koktajlowego to bardzo prosta sprawa i nie wymaga wielkiej precyzji. Pamiętajcie żeby koktajl zamieszać przy spożywaniu :). Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki
Kuchnia PROzdrowotnaLubicie kremy? Takie gęste, słodkie, czekoladowe... w stylu słynnej Nutelli? :) Mam dzisiaj dla Was przepis na jeden z najzdrowszych i jednocześnie najsmaczniejszych deserów. Do jego wykonania nie potrzebujecie wielu składników, a samo jego przygotowanie także nie zabiera wiele czasu. Ot, trochę kaszy, banan, olej kokosowy i niewielki dodatek kakao - wszystko zmiksowane na gładką, kremową masę. Bo siła tkwi w prostocie, prawda(...)pełni z sezonu truskawkowego. ;) Składniki: na 3 porcje 50 g kaszy jaglanej (1/4 szklanki) 1 banan, najlepiej mocno dojrzały czubata łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki naturalnego kakao +truskawki do ozdoby Przygotowanie: Zaczynamy od gotowania kaszy. Suche ziarenka prażymy w garnuszku, zalewamy 1/2 szklanki wody, następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Ugotowaną
Kuchnia EllieTak jak pisałam w poprzednim poście po dłuższej przerwie, wyjazdach i wakacjach wracam do gotowania i publikowania. Nastała najwspanialsza pora roku i choć tu, na Wyspach
Codzienne GotowanieKruche, pachnące aromatyczną wanilią tartaletki ze świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki orkiszowej 50g cukru 50g masła ekstra 500g truskawek 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru bułka tarta olej kokosowy do wysmarowania formy Wykonanie
Szalona Kuchnia EwelinyOstatnio wolę mniej słodkie desery, takie właśnie jak ten. Jest szybki w przygotowaniu, lekki i przede wszystkim bardzo smaczny:) Domowe musli, do którego możemy dodać co chcemy, jogurt naturalny, mus z truskawek i odrobina bezy do osłody. Jedyny jego minus to to, że trzeba go zjeść od razu po przygotowaniu, bo inaczej musli zmięknie i nie będzie chrupiące
Z miłości do słodkościPyszny, wiosenno - letni deser. Idealny na ciepłe dni. Kiedy nic nam się nie chce robić, ale ma się ochotę na coś smacznego! Polecam! składniki 1 mango szklanka truskawek sok z 1 limonki lub cytryny parę listków mięty Kieliszek Porto - opcjonalnie przygotowanie Mango obrać, wykroić pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osuszyć,odciąć szypułki, przekroić owoce na połówki
Stare Gary