moje galaretki zamieniły się miejscami. Zwykła galaretka powędrowała na spód foremek, a serowa warstwa wypłynęła na wierzch. Ot czary :) Foremki wstawić do lodówki, aby deser dobrze stężał. Podawać z plasterkami kiwi lub innymi owocami
Kuchnia w opałachinnego rodzaju. Ja zrobiłam owoce w zalewie z soku. I ten właśnie sposób dzisiaj prezentuję. Po otwarciu słoiczka z np. z wiśniami możemy takie owoce zalać galaretką, kisielem, można dekorować nimi desery. A można po prostu zrobić z nich kompot dolewając wody. Nic łatwiejszego... Składniki: 2 kg wiśni 40 dag cukru Ponadto(...)zamknęłam i wstawiłam do garnka do pasteryzowania na około 25 minut. Wyjęłam z wody. Dokręciłam słoiczki i gotowe. Jest to moja kolejna propozycja na przechowywanie owoców w słoiczkach. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dzisiejszy wpis dodaję do akcji: Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysijakieś życzenia w tym temacie? Jeśli ktoś woli albo może jeść tylko lody bezmleczne, z samych owoców, to polecam sorbet truskawkowy - wystarczy zamrozić owoce a potem z kilka chwil zrobić pyszny lodowy deser. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasłodki i pyszny deser zrobiłam przypadkiem gdy robiłam tartę z owocami . Ponieważ zrobiłam trochę więcej Crème Pâtissière i miałam jeszcze trochę truskawek, postanowiłam połączyć oba te składniki. Rezultat okazał się rewelacyjny. Słodki,pyszny po prostu palce lizać. Składniki: 6 żółtek 600 ml mleka 100 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki kukurydzianej truskawki cukier do truskawek Wykonanie(...)się grudki. Tak przygotowany krem przełożyć do miseczek. Truskawki opłukać, obrać zmiksować blenderem jeśli truskawki są bardzo kwaśne można je posłodzić. Zmiksowane truskawki przełożyć na Crème Pâtissière . Tak przygotowany deser można ozdobić kawałkami truskawek
Mama Gotujeszczególnie na pieczenie, dlatego często przygotowuję szybkie desery. Najlepiej w szklankach czy pucharkach, aby każdy miał taką samą porcję i by warstwy deseru były wyraźnie widoczne:) Ciasto upiekłam sobie dzień wcześniej, żeby było szybciej:) Owoce możecie użyć dowolne, ja wybrałam te, które mam i które najbardziej lubimy... Składniki: 2 jajka, 4 łyżki masła, 10 łyżek cukru pudru, 3 łyżki(...)dodając pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać ze zmielonym twarogiem. Szklanką, w której będzie układać deser wyciąć 8 krążków. Ułożyć po jednym krążku na dnie czterech szklaneczek, każdy skropić herbatą. Rozłożyć połowę masy owocowej i przykryć połową masy serowej. Nałożyć kolejny krążek ciasta, porcję owoców oraz masy serowej. Wierzch udekorować pozostałymi świeżymi owocami, startą czekoladą cukrem pudrem
Z miłości do słodkościPewnie znacie moją miłość do wypieków drożdżowych? W sobotę znów dałam upust swojej miłości i przygotowałam cudownie mięciutką i puszystą drożdżówkę. Tym
Rozpustne gotowaniepotrafisz zaskoczyć rodzinę lub przyjaciół??? ...np. fantastycznym deserem :) Myślę, że to jest właśnie dobra propozycja :) Potrzebujemy tylko kolorowe galaretki, mleko, żelatynę, cukier i owoce... Galaretki przygotowujemy wg przepisów, zmniejszając trochę ilości wody... Białą galaretkę robimy z 1 litra mleka, opakowania żelatyny i szklanki cukru... deser-waniliowy Musimy mieć trochę czasu, żeby po kolei warstwami nalewać
chleba naszegoCoś innego, urozmaicenie dla sezonowych owoców. Ogólnie charlotte ma dookoła biszkopty, mi się kojarzy przede wszystkim z truskawkami. Miałam małą puszkę moreli, pomyślałam, że do czegoś mogę ją wykorzystać i jest. Deser pyszny, lekki, tuczący. Zdecydowanie masa jest słodka, ale morele ją świetnie orzeźwiają, w całości tworząc niesamowicie smaczny efekt. Polecam! Składniki: - 15 dag mascarpone; - 1 cytryna; - 5 płaskich
dom-agi.plZdrowy, ekologiczny i energetyczny deser bez pieczenia? Nie tylko dla dzieci? A co powiedzie na przepyszne połączenie daktyli, orzechów nerkowca, rodzynek, sezamu i świeżych owoców? Robi się ciekawie! Moje dzieci bardzo chwalą ten deserek, jest bardzo pożywny i dodaje mnóstwo energii. Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych wpisów kliknij Lubię To na Facebook(...)uzyskaną masę wykładamy we wcześniej przygotowanych salaterkach na "spodach". Sugeruję raczej niewielkie salaterki, bo deser jest słodki i mocno energetyczny. Wkładamy do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie przed podaniem na masę dokładamy pokrojone ulubione owoce. Gotowe. Smacznego! Zapraszam po domowe przetwory 100% Ekologiczne i Naturalne. Sprowadzamy też z Indii najwyższej jakości
IzaGotujeDziś pierwszy dzień wakacji, więc z tej okazji zapraszam wszystkich na włoską riwierę i na pyszne, słodkie bułeczki nadziane waniliowym, aksamitnym kremem z
Rozpustne gotowanienajmniejszych wyrzutów sumienia - bo to samo zdrowie!Tak jest i w tym przypadku... Jeśli mamy chudy jogurt i jagody bądź inne ulubione owoce w 15 minut można wyczarować fajny i zdrowy deser :-) A potrzebujemy na 3 pucharki: 250g jagód 1 jogurt grecki 0% 200g 1 jogurt grecki waniliowy 200g płaska łyżka cukru Wykonanie: Jagody zasypujemy łyżką cukru
Walijskie PichcenieSkładniki: arbuz truskawki czereśnie listki świeżej mięty opcjonalnie wino musujące Sposób przygotowania: Z arbuza wycinamy koszyczek.Z miąższu wycinamy ładne kawałki arbuza (użyłam łyżki do robienia kulek
Wielki apetytProste, pyszne i bardzo zdrowe green smoothie, czyli zielone smoothie z jarmużem. Koktajl powstaje ze zmiksowania jarmużu z bananem z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Moja DelicjaFrużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników , gofrów , deserów .... Można polać nią lody albo placuszki . Warto mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni. Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz
Smaczna PyzaDomowe słodycze i ozdoby do ciast, tortów i deserów Karmelizowane cytrusy....... Mandarynki, pomarańcze czy cytryny nadają się doskonale. Do karmelizowania wybierajcie owoce organiczne nie woskowane ... dokładnie wyszorujcie skórkę i wyparzcie. Jest to świetna ozdoba do ciast, tortów czy deserów. Moje dzieci wyjadają mi ze słoika traktujac je jak cukierki. Podana ilość syropu bedzię wystarczająca do karmelizacji około(...)kawałeczek kory cynamonowej i dodałam też 1/3 kawałka laski wanilii. W rondlu zagotuj wodę z cukrem i dodatkami -gotuj około 3-5 minut zmniejsz ogień i wrzuć plasterki owoców. Gotuj pod przykryciem około godziny nie dłużej. Często odwracaj aby każdy plasterek był w syropie. Następnie przenieś na kratkę aby obciekły z nadmiaru syropu. Przełóż
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk