deser truskawkowy - 4106 przepisów (strona:18/274)

Błyskawiczne lody truskawkowe i bananowe + film 520

Błyskawiczne lody truskawkowe i bananowe to smakowity, orzeźwiający a przede wszystkim bardzo łatwy do przyrządzenia deser w sam raz na upalne letnie dni. Przygotujecie je bez maszynki do lodów i bez dodatku jajek. Błyskawiczne lody można zrobić ze swoich ulubionych owoców sezonowych lub bez ich dodatku, wtedy uzyskamy pyszny śmietankowy smak lodów.     składniki na około(...)wszystko dokładnie łączymy mikserem, zmiksowaną śmietanę dzielimy na dwie równe części. Jedną część śmietany wlewamy do zblendowanych bananów i całość dokładnie razem łączymy, pozostałą śmietanę mieszamy z musem truskawkowym. Tak przygotowane masy lodowe wstawiamy wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc, w trakcie mrożenia jeszcze i kilkakrotnie mieszamy.   Artykuł Błyskawiczne lody truskawkowe i bananowe + film pochodzi

Smakowite Dania
Lody truskawkowe 191

Puszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać(...)mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym.  Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki

wyzwania kuchenne
Shake truskawkowy. Deser na słoneczne dni. 166

Dziś zapraszam Was na pyszny shake truskawkowy. Uwielbiam takie desery, szczególnie w piękne słoneczne dni. Jak byłam mała podobne shake przygotowywał mi mój tata. Niestety w pewnym momencie nasz stary blender kielichowy odmówił posłuszeństwa, a nowe nie miały już tak mocnych noży, aby poradzić sobie z zamrożonymi owocami. Dlatego przez jakiś czas przygotowywałam inne wersje tego popularnego deseru. Jednak wciąż(...)wracając do przepisu. Jest on naprawdę prosty. Dziś użyłam kupnych lodów, ale polecam Wam sięgnąć po domowe (przepisy znajdziecie u mnie na blogu ). Dzisiejszy shake jest w wersji truskawkowej, ale zmieniając owoce możecie wyczarować taki smak jaki najbardziej lubicie. Spróbujcie. Składniki: 2 szklanki zamrożonych truskawek 1 szklanka zimnego (!) mleka 4 gałki lodów waniliowych – dziś kupne, ale polecam domowe opcjonalnie

Słodkie okruszki
Truskawkowe mini serniczki na zimno 135

Ekspresowe, truskawkowe mini serniczki na zimno, które mogą  stanowią idealny, lekki deser w upalne dni. Proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych, kulinarnych umiejętności ;)  Składniki: 150 g truskawek 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 200 g twarogu półtłustego, zmielonego 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Truskawki zmiksować blenderem na puree

Nastoletnie Wypiekanie
Kisiel mleczno- truskawkowy 122

Sezon truskawkowy w pełni, a u mnie dziś dobory kisiel:) Składniki: 1 ½ szklanki mleka, 20 dag truskawek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną

Tradycyjna Kuchnia
Truskawkowy jagielnik – bez cukru, bez pieczenia 158

wersji z solonym karmelem , która okazała się strzałem w dziesiątkę, przyszedł czas na truskawkowy jagielnik. Kilka dni temu na instagramie u Olgi z bloga Make Happy Day zobaczyłam letnie wydanie tego pysznego deseru i tak bardzo za mną chodziła realizacja przepisu, że musiałam ten jagielnik jeszcze zrobić Na szczęście truskawki wciąż w sprzedaży (chociaż przygotowuję się na koniec już(...)pieczenia, bez cukru, a po zastosowaniu roślinnego mleka (napoju) i bezglutenowych płatków owsianych stanie się odpowiednio – wegańskie i bezglutenowe Chyba można o nim powiedzieć, że jest deserem niemal idealnym Truskawkowy jagielnik – bez cukru, bez pieczenia tortownica 23 cm Spód: 125 g daktyli bez pestek 0,5 szklanki płatków owsianych 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka karobu 1 łyżeczka

Fitkot
Kisiel truskawkowy 149

Kisiel truskawkowy to smak, który od zawsze przywodzi mi na myśl moje wczesne dzieciństwo. Wtedy, kiedy o słodycze było trudno, kisiel stanowił nie lada rarytas:) Dzisiejszy mój przepis, na zamówienie Ani:), to kisiel z mrożonych truskawek, banalnie prosty, ekspresowy deser nie tylko dla najmłodszych. Ja słodzę go syropem z agawy, ale jeśli nie macie go w domu(...)wody zagotuj w garnku. W reszcie wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i tyle syropu z agawy lub cukru, ile lubisz.. Gdy woda zacznie wrzeć, wlej do niej mus truskawkowy i wodę z mąką ziemniaczaną. Pogotuj chwilę, aby kisiel zgęstniał.  Przelej do miseczek i polej śmietanką. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki... 194

maja całymi garściami. Są i szparagi i truskawki i do tego piękne słońce. Czegóż można chcieć więcej?  Od kilku już dni w mojej kuchni trwa prawdziwe truskawkowe szaleństwo. Dziś pod postacią deseru, który moja córka nazwała 'truskawkowa fantazja'. Gdy chodzi o te właśnie owoce nie trzeba im wyszukanego towarzystwa, dlatego u mnie jest tylko bita śmietana i niezastąpiony serek(...)mascarpone. Truskawkowa fantazja składniki: 500 g truskawek 1 łyżka miodu 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder - opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Kremówkę ubijamy mikserem. W połowie ubijania dodajemy mascarpone i jeśli jest taka konieczność cukier puder. Powstałą masę dzielimy

Przysmaki Karolki
Bomba Truskawka-Czekolada, delikatny mus w kawowej polewie 112

Delikatny mus truskawkowo-czekoladowy z nadzieniem truskawkowym w polewie o wyrazistym smaku kawy, czekolady i whisky. Składniki: (na 2 porcje) Mus truskawkowy: 170 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru pudru 3/4 łyżki żelatyny na 3/4 łyżki wody 150-200 g truskawek Mus czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% pół łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny na 1,5 łyżki(...)rozpuszczenia żelatyny, 2 miseczki  garnuszki do kąpieli wodnej szpatułka do mieszania blender bądź blender ręczny opcjonalnie widelec mikser 2 filiżanki- bądź specjalne pół okrągłe foremki do deserów. Przygotowanie: Mus truskawkowy: 1. Śmietankę ubić na sztywno dodać łyżeczkę cukru pudru 2. Truskawki + truskawki z nadzienia zblendować na gładki masę. Odłożyć na bok 4-6 łyżeczek do nadzienia. 3. Resztę

KreatywnePiny
Chłodnik truskawkowy 141

powstała pyszna, owocowa zupa, która najlepiej smakuje na zimno. By była sycąca można dodać do niej makaron lub ryż. Bez dodatków to pyszna forma deseru. 300g truskawek 1/2 opakowania kisielu truskawkowego 250ml wody + 100ml do kisielu 3 łyżki cukru 1. Truskawki miksujemy blenderem, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty. 2. Kisiel rozrabiamy w 100ml wody. Wlewamy(...)zgęstnieje. 3. Gotową zupę studzimy, przekładamy do lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny. 4. Zupę można podać z ryżem lub makaronem - wtedy jest bardziej sycąca. Bez dodatków to smaczny deser

Szefowa kuchni
Bezglutenowe naleśniki z truskawkami 144

Rewelacyjne bezglutenowe naleśniki z truskawkami, polane dodatkowo musem truskawkowym - na śniadanie, deser lub podwieczorek. Przepyszna klasyka!  SKŁADNIKI na ok. 10 naleśników  ok. 2 szklanek wody gazowanej  2 jajka  200 g mieszanki bezglutenowej (u mnie Mieszanka Nutri Free per dolci )  1 łyżka oleju  szczypta soli  olej kokosowy do smażenia truskawki Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj(...)lekko natłuść olejem kokosowym - ja używam pędzelka. Wlewaj na patelnie porcje ciasta i smaż naleśniki na złoty kolor. Gotowe naleśniki przełóż pokrojonymi na kawałki truskawkami i polej musem truskawkowym przygotowanym ze świeżo zmiksowanych truskawek. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
DŻEM TRUSKAWKOWY 145

Jak przygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną? U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez

RAROSSA
Deser lodowy z truskawkami 571

uwielbiamy lody i desery lodowe z owocami, często je robię, gdyż nie kupujemy gotowych lodów, na blogu nazbierało się trochę przepisów: Deser lodowy z truskawkami i czekoladą truskawkową (Semifreddo) Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) Najlepsze lody czekoladowe z truskawkami (deser lodowy) Deser lodowy z truskawkami Deser lodowy z truskawkami (semifreddo) Deser lodowy z truskawkami i żelkami 200 ml zimnej śmietanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawkowa bombka 210

Szybki w przygotowaniu, deser na zimno, już na zakończenie sezonu truskawkowego, jest delikatny w smaku, kremowy i orzeźwiający ale też sycący, dla dorosłych bo z dodatkiem nasączonych likierem biszkoptów. Propozycja na niedzielną ucztę. Można zrobić w różnych wariantach owocowych z pewnością warto do niego wrócić..... Składniki: 330 ml śmietanki 30% 30 dag twarożku z wiaderka 3 czubate łyżki cukru pudru(...)użyłam Dalkowski 1 szklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1  galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa miska Dekoracja: Bita śmietana Truskawki Świeża mięta Sposób przygotowania: Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej: Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru, zestawiam z ognia, wsypuję galaretkę mieszam aż się rozpuści, odstawiam do wystudzenia. Metalową miskę wykładam w środku

Wanilia i Kardamon
Deser budyniowy z sosem truskawkowym 140

począć z niefortunnym ciastem? Przecież wypiek należał do jak najbardziej udanych, szkoda aby się zmarnował. W ten oto sposób zrodził się pomysł na ten deser. Ciasto przełożone budyniem i podane z gorącym sosem truskawkowym. W zasadzie możecie użyć do tego herbatników, biszkoptów czy właśnie resztek ciasta. Czasami z niczego można wyczarować "coś" :) Podobny deser z budyniem w roli głównej przedstawiałam(...)ciasto i zalać resztą budyniu. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Całość odłożyć w chłodne miejsce. Truskawki rozmrozić i zmiksować na puree. Posłodzić wedle uznania. Całość zagotować. Gotowy deser polać gorącym sosem truskawkowym

My simple kitchen