Poutine to kanadyjska potrawa przyrządzana z frytek, sosu pieczeniowego i cheese curds powstającego przy wytwarzaniu sera cheddar. Ja zainspirowana potrawami podawanymi w restauracji Pittu Pittu postanowiłam
Cooking MonsterCiepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie
W kuchni Karmel-itkiDziś druga wersja sernika z orzechowymi kulkami tym razem na kruchym spodzie. Wyszedł przepyszny, polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM KRUCHE CIASTO: 3 szklanki
Pani na deserWiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Tort Wielkanocny kryje w sobie przepyszne kremy zrobione z cukierków z nadzieniem adwokatowym. Tort ten
Słodki PomysłBananowe ciasto do tortu, na które dziś podaję przepis to wilgotne ciasto, które nie potrzebuje nasączenia. Na blogu jest podobny przepis na ciasto bananowe, które również
Słodki PomysłDziś przedstawiam przepis na zdrową, słodką przekąskę, oczywiście wegańską i bezglutenową , i bez cukru . Są to ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych bezglutenowych , mięciutkie, lekko chrupiące
Kawa z mlekiemTrochę zatęskniłam za mamusiową kuchnią i za jej wypiekami. Właśnie dzisiaj naszła mnie chęć na trochę tradycji. Taki puszysty jabłecznik na jesienne wieczory do szklanki ciepłego
Niezły MłynekPewna osoba, dla której ulubionym deserem jest śledzik , gdy pierwszy raz spróbowała tych makowych babeczek z zadowoleniem powiedziała: “Mmmmm, niezłe!” Był to niewątpliwie komplement w jej ustach A babeczki te może nie wyglądają oszałamiająco, ale “nieźle” smakują i są całkiem zdrowe: bez nabiału, bez glutenu, bez oleju, bez białego cukru. Polecam Składniki: 1/2 szklanki surowej komosy(...)ryżowej 1 szklanka wody do ugotowania komosy 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki maku 1/3 szklanki ksylitolu (lub brązowego cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka roślinnego 1 większe słodkie jabłko Wykonanie: Surową komosę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu
Lamarida.plkapustą i grzybami w kruszonce;) Na słodko pasują takie nadzienia jak: owoce, marmolady, dżemy, konfitury, słodki twaróg z rodzynkami lub żurawiną, ciastka cukrowe obtoczone w brązowym cukrze. Można przed pieczeniem posypać cukrem, kruszonką, gotowe polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu(...)cukru trzcinowego. Zawijam na pół sklejając brzegi, pomaga mi w tym widelec którym ugniatam dokładnie brzegi: Gotowe ciastka smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem waniliowym. Piekę w temp. 170 C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez 16-20 minut aż ciastka nabiorą ładnego rumianego koloru. Prawda, że łatwe? :) Gotowe! Smakują na ciepło i na zimno, smakujcie
Zasmakuj KuchniPolecam gorąco pyszne gofry! Są zdrowe, bez mąki i cukru. Bardzo dobrze je serwować na śniadanie, gdyż są pożywne! Również sprawdzą się jako deser lub przekąska. Są słodkie same w sobie i można kombinować z dodatkami U mnie dzisiaj zostały podane z domowej roboty dżemem z kiwi. SKŁADNIKI : płatki owsiane – 1 szklanka – 200 g wiórki kokosowe – ¼ szklanki(...)mleczko kokosowe z puszki – ½ szklanki – 100 ml olej kokosowy – 1 łyżka banan – 1 sztuka jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – 1 łyżeczka miód – 1 łyżeczka olejek waniliowy – kilka kropel odrobina oleju do wysmarowania gofrownicy PRZYGOTOWANIE : Płatki owsiane wsypać do blendera razem z wiórkami kokosowymi. Blendować do momentu, aż całość przybierze wygląd mąki. Przełożyć do miski. Wlać mleko
kuchniabellissima.wordpress.comczarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy szybko robić ciasteczkowy spód I - i...dużo innych rzeczy, których(...)liście :) J - jajka, jogurt naturalny i jabłka K - kremówka (zawsze mam w lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu
Mania Wypiekaniapaleo, nie musisz do końca rezygnować ze słodyczy i pysznych deserów. Pralinki paleo są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia – nie trzeba ich piec, wystarczy tylko blender. Są idealnym bezglutenowym, choć dość słodkim deserem i mimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości. Jak zrobić(...)mieszanka, dowolne) wiórki kokosowe Weź miseczkę daktyli (albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów i/lub makadamia). Daktyle (bez pestek) albo figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy
PaleoSMAKbeza gotowa. Gdy macie w lodówce schłodzoną kremówkę (u mnie bywa zawsze...), pod ręką sezonowe owoce, ten pyszny deser wyczarujecie dosłownie w 1-2 godziny (razem z chłodzeniem). Przepis znaleziony u niezawodnej Margarytki . Zamieniłam tylko biały cukier na nierafinowany trzcinowy. Beza nie może być mocno wysuszona, gdyż nie dałoby się jej zwinąć w roladę, jest więc lekko chrupiąca zewnątrz(...)wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Równo rozsmarowuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150*C, piekę 25 minut na termoobiegu. Następnie blaszkę wyjmuję, odstawiam do lekkiego przestudzenia, na ok.5 minut. Po tym czasie górę nakrywam drugim arkuszem papieru, nakładam kratkę z piekarnika i całość odwracam. Zdejmuję blaszkę, następnie delikatnie odrywam papier i odstawiam bezę do odparowania. W tym czasie
Smaczne ZdroweW ubiegłym roku pierwszy raz zamroziłam rabarbar. Nie obierałam go, tylko blanszowałam - chwilka zanurzona we wrzątku i następnie schłodzona w lodowatej wodzie, osuszone trafiły do woreczków
Plate of JoyDomowe małe pączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania. Tak to możliwe. Przy użyciu kilku składników, możemy się delektować małymi smakołykami. Te mini, pulchne kuleczki znikają
Życie zaczyna się w kuchni