Jest to bardzo rozgrzewające danie, w sam raz na chłodne jesienne dni. Makaron napełniłam farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki i pieczarek, to właśnie dzięki nim posiłek nas rozgrzewa. Dodatek świeżej bazylii, natki pietruszki i czosnku nadaje aromatu, który unosi się po całej kuchni. Danie jest na prawdę bardzo aromatyczne(...)Polecam jako obiad a nawet kolację, chodź wiem, że nie powinno się jeść takich dań o tak późnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad. Palce lizać ! Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula
Kuchnia Paulettesnawet w najbardziej zapracowanym tygodniu. Pyszna wołowina i grzyby w smakowitym sosie śmietanowym z koniakiem i podany z ulubionym makaronem zachwyci wszystkich. Uwielbiam takie proste a smaczne dania, nawet mój wybredny Luby poprosił o dokładkę bo stwierdził, że danie jest 10/10, a uwierzcie mi- to mój największy krytyk Jeżeli lubisz tego typu dania polecam(...)śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 10-15 minut aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Ponownie dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego! English version Beef and mushroom stroganoff (5-6 servings) Ingredients: 3 tablespoons vegetable oil 600 g sirloin steak, cut into thin, short strips 400 g mushrooms, sliced 1 onion
karmelowymają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu, u mnie chifferi rigati Malma 100 g sera cheddar 50 g sera pecorino garść posiekanej natki pietruszki ewentualnie ser do posypania masło
Monia miesza i gotujeDziś w zasadzie mam dla Was nie przepis, a bardziej sposób podania makaronu. Bowiem najtrudniejszą z czynności wymaganych do zrobienia tego dania jest jego ugotowanie ;) Makaron, nektarynka, do tego chrupiące orzechy i świeża mięta, a to wszystko polane jogurtem - pychotka! SKŁADNIKI (1 porcja) makaron pełnoziarnisty nektarynka kilka orzechów włoskich świeża mięta 100 ml jogurtu naturalnego brązowy cukier SPOSÓB
DefinicjaSmakuSurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są
Słodka StronaMakaron z sosem z sera gorgonzola i czarnych oliwek to propozycja na szybki obiad. Na przygotowanie sosu nie potrzeba więcej czasu niż na ugotowanie makaronu, więc danie jest gotowe(...)niecały kwadrans. Sos z gorgonzoli jest biały, więc lepiej będzie wyglądał na kolorowym makaronie. Ja użyłem trójkolorowego trofie lucane. Składniki (dla 3 osób): 300 g makaronu 150 g pikantnej gorgonzoli 200 ml śmietany 30 proc. ok. 10 czarnych oliwek szczypta mielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos: do rondla
W SMAKdań z ich udziałem. Częścią z nich podzielę się z Wami. ;) Na pierwszy ogień idzie ryżowy makaron ze zielonymi szparagami i pieczonym łososiem, marynowanym w iście azjatyckim stylu. Jak wiemy połączenie: imbiru, sosu sojowego, soku z limonek i papryczki chili działa cuda i stanowi świetną bazę w wielu daniach. Tym razem było nie inaczej. Ryżowy makaron(...)słodyczy oraz zielony szczypiorek, który wspaniale uzupełnia potrawę, dodając jej powiewu świeżości i wiosennego sznytu. Gorąco polecam. Mam nadzieję, że danie zachwyci Was równie mocno, jak moich domowników. ;) Składniki (na 4 porcje) : 400 g makaronu ryżowego 400 g filetu z łososia pęczek szparagów pęczek młodego szczypiorku z cebulką 1 papryczka chili sok z 1/2 limonki
Food Squareznaczy że w nasze menu od razu ma się wkraść jesień. Warto wykorzystać jeszcze dary lata by przygotować sobie pełen słońca, letnie pyszne danie np makaron z kurkami, tymiankiem i cytryną. A czy udało mi się zamknąć słońce na talerzu? Sprawdźcie sami. I wbrew pozorom to proste, szybkie danie i każdemu(...)pewno się uda. Do jego przygotowania wykorzystałam makaron spaghetti od Lubelli, bo idealnie nadaje się do tego typu zapiekanek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchrupkie sajgonki. Za inicjatywę i pomysł dziękuję Basi , która przywiozła dla nas ten przepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam(...)wieprzowiny (można zamienić np. ugotowanymi posiekanymi krewetkami) - nie dałam 1 roztrzepane jajko ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego (dałam od siebie) sól do smaku - nie dałam Słodki sos chili do maczania: 2-3 malutkich drobno posiekanych chilli 3 ząbki czosnku ¼ szklanki cukru 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki sosu rybnego ½ szklanki
Kuchnia Prezydentowejłyżki), która go podgrzeje, nieco rozrzedzi i nada jedwabistej konsystencji (podobnie robimy, gdy łączymy makaron z pesto). Sos z tuńczyka i anchois nie jest daniem narodowym, ale ze względu na wykorzystanie w nim tuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja(...)Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois ze spaghetti i czarnymi oliwkami inspirowany przepisem z książki Potrawy z makaronu Tom Bridge na 4 porcje Składniki: na sos z tuńczyka i anchois: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 185 g) 1 puszka anchois (ok. 100 g) 3 łyżki oliwy 2 pęczki natki pietruszki (ok. 60 g) 150 ml śmietany
Chilli Czosnek i OliwaViolaPassion Wspaniałe danie. Proste i szybkie do zrobienia Z makaronu muszelki ? Dlaczego nie? Ten drobny makaron jak dla mnie rewelacja do tej potrawy Lubella Składniki: 1 szklanka makaronu Muszelki 26 Lubella 2 łyżki masła 4 łyżki pokrojonej drobno Pancetty 70 g grzybów kurek drobno pokrojonych garść szczypiorku drobno posiekanego pieprz i sól morska świeżo mielone(...)odrobinę soli ponieważ boczek jest dość słony. Smażymy około 5 minut mieszając cały czas. Dodajemy wino i redukujemy dodając surowy makaron i wodę Cały czas mieszamy energicznie . Gdy wino i woda odparuje a makaron zmięknie danie jest gotowe. W razie konieczności dodajemy odrobinę wody. Prawda że łatwe ? Smacznego
Viola cooks with passionJakiś czas temu znalazłam się w gronie konkursowych szczęśliwców i dostałam bogatą paczuszkę makaronów Międzybrodzkich, drugi etap polegał na przygotowaniu dania z makaronem i dwóch składników wybranych przez siebie z pośród pięciu narzuconych przez organizatora, z wybranego wcześniej żywiołu, moim była ZIEMIA, nie było tak łatwo mając do dyspozycji składniki takie jak: -Seler -Burak -Cebula -Topinambur -Kiełki
Wanilia i Kardamonzdrowe, choć tym razem nie odchudzone, danie z makaronem. Przepis podpatrzyłam w programie Andrzeja Polana „Czy na pewno umiesz gotować?”. Głównym bohaterem był w nim sympatyczny student, który przyrządził dla pana Polana makaron z sosem ze słoika. Następnie wspólnie przyrządzili danie podobne do przepisu widocznego poniżej. W trakcie programu ów student parokrotnie(...)umierałam ze śmiechu, a przy okazji stwierdziłam, że ten program Polana przypadł mi jednak do gustu. Sporo w przepisie zmieniłam, dodałam chorizo i fetę, a to co „robi” to danie to moim zdaniem połączenie chrupkiego, lekko podgrzanego jabłka, liści brukselki i ostrości z chorizo i papryczki chili. Poziom trudności: łatwe Czas
Bazując na smakumasłem naczyniu żaroodpornym. Zalałam 200 ml ciepłego bulionu. Na wierzch wyłożyłam szpinak w śmietanie. Przykryte naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Po około 35-40 minutach, kiedy makaron był miękki, posypałam równomiernie startym żółtym serem. Wstawiłam do piekarnika na ok 5 minut, by ser się rozpuścił. Makaronowa uczta gotowa. Znając kulinarny tradycjonalizm i "szpinakowy sceptycyzm" Ślubnego miałam pewne(...)zajadać ;) Na szczęście tym razem obawy okazały się zbędne i zajadaliśmy się wszyscy troje. Polecam. Pyszności. Wprawdzie danie nie należy do najbardziej dietetycznych, ale walory smakowe szybko uciszają wyrzuty sumienia. A poza tym z okazji Światowego Dnia Makaronu trzeba świętować przede wszystkim smacznie, "co nie" ? P.S. Wybaczcie marną jakość zdjęć. Jestem skazana na aparat
Kuchnia po mojemuulubionych dań, ponieważ wprost przepadają za krewetkami :) Bardzo łatwy i bardzo szybki makaron spaghetti z aromatycznymi krewetkami i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem dużej ilości świeżej natki pietruszki. Zapachy i smaki pięknie się przeplatają w tym błyskawicznym daniu: plasterki czosnku, siekana cebula, płatki chili i kawałki pomidorków. Zresztą to danie jest tak uniwersalne(...)dodatkami :) Woreczek zamrożonych krewetek mam zawsze w zapasie i taki szybki obiad lub kolację serwuję mojej Rodzinie często, jednak w większości przypadków sięgam po zdrowszy makaron razowy, który bardzo Wam polecam również do tego dania :) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje): 200-250 g makaronu spaghetti (można użyć innego rodzaju) około 150 g krewetek 2 łyżki oliwy z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilony